Διεθνή

Μακρόν για την εισβολή στο Καπιτώλιο: «Αυτό που συνέβη δεν είναι αμερικανικό»

Μακρόν για την εισβολή στο Καπιτώλιο: «Αυτό που συνέβη δεν είναι αμερικανικό»
Μακρόν για την εισβολή στο Καπιτώλιο: Το δικό του μήνυμα για τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μέσω ενός βίντεο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πήρε θέση αναφορικά με την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όταν, σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα ένας άνθρωπος, μία ψήφος».

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό», υποστήριξε στην ομιλία του, την οποία εκφώνησε στο προεδρικό μέγαρο και η οποία δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω στις 3 το πρωί της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου.

«Αποτελεί επιλογή μας εδώ και αιώνες να βάζουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ειρήνη, τον σεβασμό του άλλου, την αναγνώριση ότι η ελευθερία είναι υπεράνω όλων, κάτι που απειλείται σήμερα στις δημοκρατίες μας. Θέλω να εκφράσω την εμπιστοσύνη μας στη δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας. Θέλω να εκφράσω τη φιλία μας προς τον αμερικανικό λαό και την αμερικανική δημοκρατία. Θέλω να τονίσω τον κοινό αγώνα μας ώστε οι δημοκρατίες μας να βγουν πιο ισχυρές απ’ αυτή τη στιγμή που βιώνουμε σήμερα», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μπους, Ομπάμα και Κλίντον καταδικάζουν τις ταραχές:

Τις σκηνές βίας και χάους που έλαβαν χώρα μέσα και έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον καταδίκασαν και οι τρεις πρόεδροι των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, καταδίκασε αυτές τις ταραχές και δήλωσε πως είναι συγκλονισμένος από την «απερίσκεπτη συμπεριφορά μερικών πολιτικών ηγετών μετά τις εκλογές».

«Είναι ένα εξοργιστικό και σπαραξικάρδιο θέαμα», υπογράμμισε ο Μπους στη δήλωσή του. «Έτσι αμφισβητούνται εκλογικά αποτελέσματα σε μια μπανανία, όχι στη δημοκρατία μας». Ο ίδιος πρόσθεσε, πως η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο έγινε από «ανθρώπους των οποίων τα πάθη πυροδοτήθηκαν από ψεύδη και ψευδείς ελπίδες. Η ανταρσία μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο έθνος και τη φήμη μας». 

Ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως η βία στο Καπιτώλιο υποκινήθηκε από τον Τραμπ:

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως η χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο υποκινήθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ: «Η ιστορία δικαίως θα θυμάται τη σημερινή βία στο Καπιτώλιο, που υποκινήθηκε από έναν εν ενεργεία πρόεδρο ο οποίος συνέχισε να ψεύδεται αβάσιμα για την έκβαση νόμιμων εκλογών, σαν μια στιγμή μεγάλης ατίμωσης και ντροπής για το έθνος μας», τόνισε ο Ομπάμα.

Με τη σειρά του και ο -επίσης- πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, καταδίκασε τις σκηνές χάους και την «επίθεση άνευ προηγουμένου» όπως την χαρακτήρισε εναντίον των αμερικανικών θεσμών: «Αυτή η επίθεση τροφοδοτήθηκε από τέσσερα και πλέον χρόνια δηλητηριώδους πολιτικής, εσκεμμένης διασποράς παραπληροφόρησης, διχασμού. Το σπίρτο το άναψε ο Ντόναλντ Τραμπ», κατήγγειλε ο Κλίντον σε αναρτήσεις του στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments