Κόσμος

Κορωνοϊός ΠΟΥ: Οι φτωχές χώρες δεν έχουν παραλάβει ακόμα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός ΠΟΥ: Οι φτωχές χώρες δεν έχουν παραλάβει ακόμα εμβόλια για τον κορωνοϊό
Κορωνοϊός ΠΟΥ: «Οι πλούσιες χώρες έχουν την πλειοψηφία των προμηθειών», τόνισε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Γενεύη.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως υπάρχει «ξεκάθαρο πρόβλημα» που χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν παραλάβει ακόμη εμβόλια κατά της Covid-19.

«Οι πλούσιες χώρες έχουν την πλειοψηφία των προμηθειών», τόνισε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Παρότρυνε κράτη και φαρμακευτικές εταιρείες να σταματήσουν να κάνουν διμερείς συμφωνίες εις βάρος του μηχανισμού COVAX. Το COVAX είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για τη χορήγηση εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες.4

Καμπανάκι ΠΟΥ για την Ευρώπη σχετικά με τη μεταδοτικότερη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Προειδοποίηση από τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη νέα μεταδοτικότερη μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Όπως είπε η Ευρώπη οφείλει «να αντιμετωπίσει» μία «ανησυχητική κατάσταση», εξαιτίας της κυκλοφορίας της νέας μεταδοτικότερης μετάλλαξης του κορωνοϊού, που εντοπίσθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χανς Κλούγκε τόνισε ότι τα βασικά μέτρα πρέπει να ενισχυθούν για τη μείωση της μετάδοσης, την ελάφρυνση των υπηρεσιών υγείας Covid-19 και για να σωθούν ζωές. Είναι σημαντικό να γενικευθεί η χρήση μάσκας, να περιορισθούν οι κοινωνικές συναθροίσεις, να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών και όλα αυτά τα μέτρα να συνδυασθούν με αποτελεσματικά συστήματα διάγνωσης και ιχνηλάτησης και την απομόνωση των ασθενών, συνόψισε ο Χανς Κλούγκε. «Είναι μία κατάσταση ανησυχητική, που σημαίνει ότι κατά την διάρκεια μίας βραχείας περιόδου θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε κάνει και να ενισχύσουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την επιπέδωση των καμπυλών που έχουν εκτοξευθεί σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το νέο στέλεχος «θα μπορούσε προοδευτικά να αντικαταστήσει τα άλλα που βρίσκονται σε κυκλοφορία στην Ευρώπη, όπως έχει παρατηρηθεί ότι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο και περισσότερο στην Δανία».

Η βρετανική μετάλλαξη δεν αλλάζει την φύση της ασθένειας: «η Covid-19 δεν είναι ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο σοβαρή» και «τα παιδιά δεν φαίνεται να είναι περισσότερο εκτεθειμένα», υπενθύμισε ο κ. Κλούγκε, προσθέτοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης. Όμως, το γεγονός της αυξημένης μεταδοτικότητας, η μετάλλαξη απειλεί να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας, προειδοποιεί ο ΠΟΥ. Είκοσι δύο χώρες της ευρωπαϊκής ζώνης, στην οποία περιλαμβάνονται 53 χώρες ανάμεσά τους και η Ρωσία, έχουν πλέον καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments