Οικονομία

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ρευστότητα 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ρευστότητα 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Μόνο για το 2020 ο αριθμός των εκταμιευμένων δανείων είναι αθροιστικά δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της πενταετίας 2015 - 2019 και τέσσερις φορές μεγαλύτερος αντίστοιχα από της δεκαετίας 2010 - 2019.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), έχει διοχετεύσει ρευστότητα ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ κυρίως σε μικρομεσαίες αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, τον Απρίλιο του 2020 έως σήμερα, μοχλεύοντας 2,78 δισεκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

«Από την πρώτη μέρα που η Βουλή αποφάσισε την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, είχαμε θέσει όλα τα κόμματα υψηλούς στόχους για αυτήν. Νομίζω το έτος που πραγματικά καταξίωσε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, της έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο και έκανε σαφές στον κάθε επιχειρηματία πόσο χρήσιμη είναι η ύπαρξή της, είναι το έτος 2020», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έως σήμερα, έχουν διοχετευθεί:

  • 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε 521 μεγάλες (Μέσος όρος δανείου: 4,2 εκατομμύρια ευρώ) και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Μέσος όρος δανείου: 255.000 ευρώ) μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωράει σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων.

Ενδεικτικά, μόνο για το 2020 ο αριθμός των εκταμιευμένων δανείων είναι αθροιστικά δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της πενταετίας 2015 – 2019 και τέσσερις φορές μεγαλύτερος αντίστοιχα από της δεκαετίας 2010 – 2019.

«Μέσα στο 2020 και εν μέσω της πανδημίας, καταφέραμε με πρωτοφανή ταχύτητα από τους πρώτους σε όλη την Ευρώπη, να θέσουμε σε εφαρμογή χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είχαν πολύ μεγάλη διάδοση στην αγορά, με πρωτοφανή παροχή ρευστότητας, που σε μεγάλο βαθμό διέσωσαν την μεγάλη ζημιά που ο ιός προκάλεσε στην ελληνική οικονομία», προσέθεσε ο κος Γεωργιάδης.

Και συμπλήρωσε: «Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι θεσμοί που παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, έχουν μιλήσει με εξαιρετικά επαινετικά λόγια για τις δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες, τον κ. Τσακίρη, την κ. Χατζηπέτρου, που έδειξαν πρωτοφανή επαγγελματισμό και μπορέσαμε να είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη στην εφαρμογή αυτών των μέτρων».

Από την άλλη, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, εξήγησε ότι «το 2020 ήταν το έτος που προσδώσαμε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έναν ρόλο κομβικό για τη στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Σε αυτήν την εξαιρετικά απαιτητική χρονιά, λόγω των δυσμενών υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα απέδειξε ότι μπορεί να ανασχεδιάσει, να δημιουργήσει και να υλοποιήσει, άμεσα και αποτελεσματικά, τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την παροχή σημαντικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Από την πλευρά της η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Αθηνά Χατζηπέτρου δήλωσε πως «το 2020 ήταν έτος δοκιμασίας όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για όλες τις δομές και τους θεσμούς του ελληνικού κράτους. Μέσα στην οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αξιοποίησε δημόσιους πόρους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργώντας, με μόχλευση μέσω του τραπεζικού μας συστήματος, ρευστότητα 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και αποτέλεσε το 2020 τον βασικό πυλώνα στήριξης των επιχειρήσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments