ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Πατούλης
Περιφερειάρχης Αττικής

Γιώργος Πατούλης στο pagenews.gr: Δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία στις κόκκινες περιοχές

Γιώργος Πατούλης στο pagenews.gr: Ο Περιφερειάρχης Αττικής μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι προτεραιότητα και για τους ιδιώτες γιατρούς και ότι πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα, σημείωσε ότι αν υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων όλοι θα μπουν στη μάχη, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του για το άνοιγμα των σχολείων στις κόκκινες περιοχές. Αναφέρθηκε, τέλος, και στο έργο στην Παραλία προς Πειραιά.

Σε μια μέρα όπου ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα, ο Γιώργος Πατούλης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι προτεραιότητα και για τους ιδιώτες γιατρούς και ότι πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα, σημείωσε ότι αν υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων όλοι θα μπουν στη μάχη, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του για το άνοιγμα των σχολείων στις λεγόμενες κόκκινες περιοχές.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο έργο στην Παραλία προς Πειραιά, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα. Διαβάστε τι είπε ο Γιώργος Πατούλης στον Δημήτρη Τάκη:

Για τη σημερινή σύσκεψη για τους εμβολιασμούς όπου συμμετείχε και ο ίδιος:

«Θεωρούμε ότι οι ιδιώτες γιατροί που σήμερα βρίσκονται είτε στα ιατρεία τους στη γειτονιά και είναι οι περισσότεροι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΔΥ, είτε σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπου αντιμετωπίζονται πλήθος χρόνιων και άλλων οξέων νοσημάτων, έχουν την ίδια επικινδυνότητα με τον δημόσιο τομέα και γι’ αυτό ακριβώς ζητήσαμε ο εμβολιασμός να έχει απόλυτη προτεραιότητα. Κάτι το οποίο, με χαρά το λέω, μετά από τις δικές μας εξηγήσεις στην Επιτροπή Εμβολιασμού, όπου μετά από εντολή του κ. Κικίλια στην κ. Θεοδωρίδου συμμετείχαμε, τέθηκε υπόψη στην Επιτροπή. Πλέον, οι ιδιώτες γιατροί θα εμβολιάζονται ταυτόχρονα με όλους τους άλλους συναδέλφους.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι να δούμε πού και πότε θα εμβολιαστούν, με την έννοια ότι θα είναι στην πρώτη φάση, αλλά θα πρέπει να οριστούν οι ημερομηνίες, κάτι που αφορά τον γραμματέα, τον κ. Θεμιστοκλέους, με τον οποίο είμαστε ήδη σε επαφή. Επίσης, θα πρέπει να σπεύσουμε ταχέως στο πλαίσιο της εξασφάλισης των εμβολίων, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει κάνει ότι είναι δυνατό για να έρθουν τα εμβόλια στη χώρα μας. Θα πρέπει να υπάρξει ένα εμβολιαστικό δίκτυο, το οποίο άμεσα και αποτελεσματικά να εκτελεί τις προτεραιότητες πρώτης, δεύτερης και τρίτης φάσεως εκείνων που πρέπει να εμβολιαστούν.

Είναι σαφές ότι η αύξηση από 5 έως 8 χιλιάδες είναι ένα σημαντικό ποσοστό, όμως, θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, κατά την άποψή μας, και θέλω να ξέρετε ότι σε αυτό τον τομέα θα συμβάλλουμε όλοι μας, με όλες μας τις δυνάμεις, αν και εφόσον μας ζητηθεί η δική μας συνδρομή».

Για το αν και πώς μπορούν να συμβάλλουν οι ιδιώτες γιατροί στους εμβολιασμούς:

«Ο εμβολιασμός, δηλαδή η πρόληψη πάνω στην ασθένεια του Covid είναι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δεν είναι ενδονοσοκομειακή. Προφανώς, σωστά έγινε ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα νοσοκομεία τους, όλοι οι άλλοι θα πρέπει να γίνουν στις πρωτοβάθμιες δομές. Έτσι τα εμβολιαστικά κέντρα, εκτός από τα αστικά κέντρα και τα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια, θα πρέπει να λειτουργήσουν και έχουν τρέξει αυτές οι διαδικασίες προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη, όμως, πλευρά υπάρχουν πράγματι πολυιατρεία, οργανωμένα και συγκροτημένα και έτοιμα να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια, όπου γιατροί πολύ έμπειροι θα μπορούν να συμμετέχουν στην εμβολιαστική διαδικασία.

Άρα, αν έρθει επαρκής αριθμός εμβολίων, θα πρέπει να τρέξουμε να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των καθημερινών εμβολιασθέντων για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην ανοσία του πληθυσμού και να ανοίξει η κοινωνία μας».

Για το αν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο με το υπουργείο Υγείας:

«Έχουμε κάνει συζητήσεις με τον κ. Κικίλια, ο οποίος ως γιατρός και ως πολιτικός δείχνει ένα ενδιαφέρον. Νομίζω ότι από την στιγμή που θα υπάρχει επαρκής διάθεση εμβολίων, όλοι θα μπούμε στη μάχη. Αυτή τη μάχη πρέπει να την κερδίσουμε. Κανένας δεν περισσεύει και νομίζω ότι αυτές θα είναι και οι δικές του στρατηγικές».

Για τις προτάσεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την στρατηγική της χώρας να αποκτήσει περισσότερα εμβόλια:

«Η προμήθεια του εμβολίου είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία που πρωτίστως έχει κρατικό και ευρωπαϊκό πρόσημο. Υπό αυτή την έννοια, αφού υπάρχει η έγκριση από πιστοποιητικές δομές και οργανώσεις, αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι οι δεσμεύσεις της Ευρώπης στον αριθμό των εμβολίων που προμηθεύεται, αλλά και στον καταμερισμό βάσει του πληθυσμού κι αν γίνεται σωστά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα το ζήτημα της πατέντας, που δεν είναι απλό και εύκολο, είναι μια δεύτερη διαδικασία. Με την έννοια ότι θέλει αρκετό χρόνο για να μπορέσει να υλοποιηθεί».

Για το άνοιγμα των σχολείων και τη συμβολή της Περιφέρειας:

«Η Περιφέρεια, θα μου επιτρέψετε να το πω και χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια μου, βρίσκεται παντού. Προφανώς, έχουμε στηρίξει το Σύστημα Υγείας όλο αυτό το διάστημα με πόρους, τους οποίους έχουμε διαθέσει και για την πρόσληψη προσωπικού και τις επιχειρήσεις με 250 εκατομμύρια. Σαφέστατα, και με πολλές άλλες δράσεις, όπως τα 40 εκατομμύρια για μηχανήματα, αναπνευστήρες και κρεβάτια που έχουμε δώσει στα νοσοκομεία.

Για τα σχολεία μας, σαφέστατα, θα πρέπει να βρεθούν οι μαθητές στις τάξεις με ασφάλεια και έχοντας υπόψη ότι είναι “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Δηλαδή προφανώς όλος αυτός ο συνωστισμός των γονέων τον χειμώνα, γιατί έχουμε ακόμα δύο μήνες, θέλει μεγάλη προσοχή. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα σχολεία δεν μπορεί να είναι κλειστά. Δεν μπορεί να παιδιά να μην κοινωνικοποιούνται και να μην βρίσκονται εκεί που είναι η θέση τους, στα σχολεία.

Αν δεν υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό σε επίπεδο αύξησης, γιατί σήμερα θα ξέρουμε για τα Χριστούγεννα, σωστά ανοίγουν τη Δευτέρα. Ίσως, όμως, θα μπορούσε κανείς να εξετάσει τις κόκκινες περιοχές, αν για μια βδομάδα θα μπορούσε να μείνει ένα σχολείο κλειστό, ενδεχομένως.

Οφείλω να την καταθέσω αυτή την άποψη. Γιατί δεν έχουμε εμβολιάσει ακόμα τον πληθυσμό μας, έχουμε μπροστά τον χειμώνα και για μια εβδομάδα για ορισμένες περιοχές, συγνώμη που θα το πω, δεν χάθηκε και ο κόσμος. Θα πρέπει πρώτα να παραμένουμε υγιείς και να εξασφαλίσουμε ότι η κόκκινη περιοχή θα αρχίσει να γίνεται πορτοκαλί και πράσινη και μετά τα υπόλοιπα».

Για τα έργα που σχεδιάζει η Περιφέρεια για το 2021, ειδικά για το πρώτο εξάμηνο:

«Ο δρόμος προς τον Πειραιά, που αναφέρεστε, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που γίνονται στη χώρα και αναφερόμαστε προφανώς στο παράλιο μέτωπο. Παρά τις δυσκολίες που είχε ο ανάδοχος, με τη σταθερή μας θέση αυτό το έργο συνεχίζεται και σε λίγο λιγότερο από τρεις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση. Άρα, αυτή την στιγμή συνεχίζονται και εκτελούνται τα έργα, αλλά ήδη έχει μελετηθεί και η δεύτερη φάση τους.

Έχουμε και το Μικρολίμανο, στο οποίο έχουμε χρηματοδοτήσει αυτό το έργο. Υπάρχει και σειρά άλλων ασφαλτοστρώσεων και αναπλάσεων και δρόμων και στον Πειραιά. Πάνω από 85 εκατομμύρια έχουν εξασφαλιστεί. Επίσης, θα δοθούν 35 εκατομμύρια για την οδική ασφάλεια, θα αλλάξουν λάμπες και θα τοποθετηθούν μεγαλύτερης ισχύος, καθώς θα γίνουν έργα σε γειτονιές και δήμους. Δεν σταματάει η Περιφέρεια τις δράσεις της».