Άνοιγμα σχολείων: Πότε θα χτυπήσει κουδούνι για Γυμνάσια και Λύκεια – Γιατί διστάζουν οι ειδικοί
Οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων θα γίνει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση σημειώνουν, θα είναι αργά και σταθερά και το κυριότερο είναι να υπάρχει η πλήρης εικόνα από την διασπορά την περίοδο των γιορτών. Τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα ξεκινήσουν την Δευτέρα όπως εισηγήθηκε η επιτροπή, αν και η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως «η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μας».
Στόχος των ειδικών – όπως είπε – είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η καθηγήτρια τόνισε πως το πράσινο φως δεν δόθηκε για Γυμνάσια και Λύκεια καθώς «οι ειδικοί φοβούνται και περιμένουν το αποτύπωμα που θα αφήσουν οι γιορτές στην πανδημία». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι περισσότεροι επιστήμονες – μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την πανδημία σημειώνοντας ότι πρέπει να καθυστερήσει ακόμη η επιστροφή των μαθητών σε γυμνάσια και λύκεια.
Προτεραιότητα στη Γ΄ λυκείου
Η προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές της Γ Λυκείου που φέτος δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις κάτω από άσχημες εκπαιδευτικές διαδικασίες, καθώς η εξ΄αποστάσεως διδασκαλία και προετοιμασία υστερεί σε σημαντικό βαθμό από την διά ζώσης. Και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραδέχεται ότι μετά το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων, οι επόμενοι μαθητές που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι αυτοί της Γ΄ λυκείου.
Η Επιτροπή των ειδικών τις επόμενες ημέρες θα επανεξετάσει το θέμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ ενδεχομένως να υπάρξει ξεχωριστή απόφαση για πιο άμεση επιστροφή των μαθητών που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές. Ωστόσο το πράσσινο φως θα δοθεί μόνο αν δεν υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση αυτές τις μέρες.
Ένας ακόμα παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν είναι και η κατάσταση του ΕΣΥ με ιδιαίτερη βαρύτητα στον αριθμό των ΜΕΘ.
Η γνώμη των ειδικών
Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος (ΣΚΑΪ) ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Τόνισε πως αλλάζει εύκολα η επιδημιολογική εικόνα και υποστήριξε ότι το επόμενο θέμα είναι να επανεξεταστεί το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου την άλλη βδομάδα.
Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής εσωτερικής παθολογίας και μολυσματικών ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας (Θέμα Fm) μιλώντας για τα σχολεία και για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, τόνισε ότι «τα Γυμνάσια επειδή φέρουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και μεταδοτικότητα, σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε, θα χρειαστεί και αυτήν την εβδομάδα και ίσως και την επόμενη να μένουν κλειστά».
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, εξήγησε ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση.»
Παράλληλα, αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά, είπε. Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. Να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου.
Τι είπε ο νέος υφυπουργός Παιδείας για γυμνάσια – λύκεια
Για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων μίλησε μεταξύ άλλων το πρωί στο MEGA ο νέος υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. «Ότι βασικό βήμα για την επιστροφή σε μια κανονικότητα είναι το άνοιγμα των σχολείων, είναι κάτι αυτονόητο. Η Σουηδία ακολούθησε ένα περίεργο μοντέλο και ουδέποτε έκλεισε τα σχολεία της. Έγινε μελέτη πόσα παιδιά νόσησαν και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό ήταν λιγότερο από ένα παιδί ανά 100.000 παιδιά.
Το παράδειγμα της Σουηδίας αποδεικνύει ότι είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων για τα παιδιά. Οι δάσκαλοι από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο από τους άλλους επαγγελματίες», ανέφερε ο κ. Συρίγος.
Αναφορικά με τα τεστ
Αναφορικά με τα τεστ που ζητούν παιδιά και δάσκαλοι πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι «υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα που καλό είναι να προχωρήσουμε και να αγκαλιάσουμε όσο πιο γρήγορα, που προβλέπει δωρεάν τεστ για όλους όσους προσέρχονται. Θέλουμε να υπάρχει πολύς κόσμος που θα το παρακολουθεί. Λειτουργεί ήδη το πρόγραμμα».
«Τα σχολεία έκλεισαν λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε με τους γονείς. Για αυτό τώρα θα λειτουργήσουν με ωράριο που θα επιτρέπει οι μαθητές να βγαίνουν κατά ομάδες, ώστε να μην παρατηρείται αυτό το φαινόμενο», εξήγησε ο ίδιος.
Σχετικά με το πότε θα γίνει το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, ο υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι «Όλα θα εξαρτηθούν από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Δεν είναι σωστό εμείς να προτρέξουμε. Υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα ιδίως με τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αντιλαμβάνομαι ότι προτεραιότητα της επιτροπής είναι να δει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και εξετάζει συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι μια διαρκής διαδικασία».
«Έχουμε ένα φυσικό φαινόμενο που διαρκώς εξελίσσεται και πρέπει να προσαρμόζεις την άμυνά σου ανάλογα με αυτό που βλέπεις», τόνισε κλείνοντας ο κ. Συρίγος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας