Κόσμος

Εμβόλιο AstraZeneca: Κατέθεσε αίτηση έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εμβόλιο AstraZeneca: Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διευκρινίζει ότι θα εξετάσει την αίτηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αίτηση για να εγκριθεί το εμβόλιό της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατέθεσε η AstraZeneca. Πρόκειται για το σκεύασμα που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού. Με τη σειρά της, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διευκρινίζει ότι θα εξετάσει την αίτηση με ταχείς ρυθμούς.

“Γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA”, αναφέρεται στη ανακοίνωση του Οργανισμού .

Ο EMA διευκρινίζει επίσης ότι κατά την συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάσθηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στην Βρετανία, την Βραζιλία και την Νότια Αφρική. Επιπλέον ενημέρωση παρασχέθηκε από την AstraZeneca έπειτα από αίτημα της CHMP και τα επιπλέον στοιχεία μελετώνται. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά φαρμακευτική εταιρεία -μετά την Pfizer και την Moderna που έχουν ήδη λάβει έγκριση για τα εμβόλιά τους- που ζητεί να εγκριθεί προς χρήση κατά του ιού και το δικό της εμβόλιο.

‘Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%”.

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astra Zeneca και της Οξφόρδης, είχε μιλήσει και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης. Η κ. Θεοδωρίδου είχε πει πως είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από της Pfizer και χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα. Έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%.

Επίσης, δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες. «Ο χρόνος μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα. Είναι ένα εμβόλιο που περιμένουμε με αγωνία, καθώς είναι σταθερό σε συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες σε μεγάλους πληθυσμούς» έχει εξηγήσει η ίδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο