Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο την πορεία των εμβολισμών στην χώρα. Μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για «πρωτοφανή ανεπάρκεια» και «έλλειψη σχεδιασμού», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απάντησε στην κριτική λέγοντας ότι η ότι η διαρκής επένδυση την καταστροφή έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τις προσδοκίες των Ελλήνων.
Ο Χρήστος Ταραντίλης υπενθύμισε ότι στις 2 Νοεμβρίου 2020 ο κ. Τσίπρας μιλούσε για «εμπόριο ελπίδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και «για ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί». «Λιγότερο από δύο μήνες μετά, ευτυχώς για τους πολίτες, το εμβόλιο ήρθε στην Ελλάδα και η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει έγκαιρα την προετοιμασία ώστε να αρχίσει αμέσως ο εμβολιασμός με σχέδιο και πρόγραμμα. Τώρα ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί πως «ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό δεν υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει εμβόλια για όλους τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τον κορονοϊό βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αναμένεται «να επιταχυνθεί κατά πολύ το αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων και η συλλογική ανοσία θα έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι».
Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα από την Πάτρα
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα τόνισε ότι «η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν είναι σε θέση ούτε να τον οργανώσει στοιχειωδώς», καθώς «άνθρωποι 85 και 90 ετών αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στα νοσοκομεία και να εμβολιαστούν».
«Βιώνουμε λοιπόν μια κατάσταση απόλυτου κυνισμού και ανικανότητας. Κάθε μέρα που περνά γίνεται ακόμα πιο μεγάλη η ζημιά που προκαλεί αυτή η κυβέρνηση. Ο φόβος για την υγεία, συναντά την ανασφάλεια για την οικονομία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Σήμερα πρέπει να προστατευθεί ένας λαός από την οικονομική και ψυχική συντριβή για να μπορέσει να οργανώσει με ασφάλεια και προοπτική το μέλλον του».
Σήμερα λοιπόν πρέπει:
- Να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού για να έχουμε αξιόπιστη εικόνα για την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας.
- Να ενισχυθεί το ΕΣΥ άμεσα με μόνιμο προσωπικό.
- Να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις εδώ και τώρα . Μεταξύ άλλων με μέτρα όπως το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για να τονωθεί η ρευστότητα κάθε επιχείρησης, την ρύθμιση του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και τη διαγραφή μεγάλου μέρους των οφειλών και φυσικά το πάγωμα εκποιήσεων και πλειστηριασμών.