Ελλάδα

ECDC κορωνοϊός: Στην Ελλάδα οι μοναδικές «πράσινες» περιοχές από τις ευρωπαϊκές χώρες

ECDC κορωνοϊός: Όλα έχουν «κοκκινίσει» στην Ευρώπη. Οι ελληνικές περιοχές που αποτελούν την εξαίρεση.

Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι και πάλι οριακή όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC). Στο «κόκκινο» είναι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών.

Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, που μαζί με τη Φινλανδία και την Ισλανδία είναι χρωματισμένες πορτοκαλί. Το ευχάριστο στοιχείο είναι ότι στην Ελλάδα βρίσκονται και οι μόνες πράσινες περιοχές σε όλη την ΕΕ. Συγκεκριμένα, αυτές είναι η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από 1 έως 14 Ιανουαρίου.

Επίσης, στο «πράσινο» βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα και στον χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για την ίδια χρονική περίοδο.

Πώς διαβάζονται οι χάρτες

Οι περιοχές του χάρτη χρωματίζονται:

  • Πράσινες αν τα νέα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι λιγότερα από 25 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.
  • Πορτοκαλί αν τα νέα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι λιγότερα από 50 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας είναι 4% ή περισσότερο· ή αν τα νέα κρούσματα είναι 25-150 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.
  • Κόκκινες αν τα νέα κρούσματα είναι 50 ή περισσότερα ανά 100.000 και το ποσοστό θετικότητας είναι 4% ή περισσότερο· ή τα νέα κρούσματα υπερβαίνουν τα 150 ανά 100.000 κατοίκους.
  • Γκρίζες αν τα δεδομένα δεν είναι επαρκή ή αν τα τεστ είναι λίγότερα από 300 ανά 100.000 κατοίκων.

Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Να σημειώσουμε ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο