Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 14/01: Στα 599 τα νέα κρούσματα – 33 νεκροί και 328 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 14/01: Στα 599 τα νέα κρούσματα – 33 νεκροί και 328 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 14/01: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 599.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 599 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 147283, εκ των οποίων το 52.2% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147283, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5682 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44815 (30.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

328 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 227 (69.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1006 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5387 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3183 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα της αγοράς και τα σχολεία

Υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες, αλλά και των Γυμνασίων και των Λυκείων παράλληλα με το λιανεμπόριο τάχθηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι. Το ίδιο λέω και για τα σχολεία. Οι έφηβοι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πάνε ο ένας στο σπίτι του άλλου.

Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και Γυμνάσια και Λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη.

Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα; Η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων.  Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε».  Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ.

«Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε. 

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ για το πώς μπορεί να προχωρούμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων την ώρα που πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε αυστηρό lockdown, ο καθηγητής σχολίασε ότι η Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται τώρα, έχει μπει σε μια πολιτική διαχείρισης πολύ καλή σε σχέση με άλλες χώρες.

«Έχει πιο προληπτική φιλοσοφία παρά απόκριση μετά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν περιοχές στο κόκκινο για να μη συμβούν πολύ άσχημα πράγματα. Δηλαδή αν δούμε τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο, δεν είναι ότι γίνεται καταστροφή. Δεν είναι όπως ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο που ήδη είχαν γίνει άσχημα τα πράγματα και μετά κλείσανε», τόνισε.

Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν είναι αυτή που θα έπρεπε υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια διεπιστημονική Επιτροπή. «Είμαστε σε τέτοια φάση που δεν μπορεί μια Επιτροπή να δίνει μια υγειονομική γνωμοδότηση και μετά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να αξιολογούνται από κυβερνητικά στελέχη. Θα πρέπει η επιστημονική προσέγγιση να λαμβάνει υπόψη και την οικονομία και την κοινωνία και τις υποδομές της χώρας. Αυτή η φάση χρειάζεται ευέλικτη, μικρή και διεπιστημονική επιτροπή. Τώρα η Επιτροπή είναι καθαρά υγειονομική», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, επισήμανε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί εμβολιασμοί ανθρώπων, οι οποίοι δε χρειάζονται να εμβολιαστούν σε αυτή τη φάση, είτε επειδή συμπεριλαμβάνονται σε ομάδες υγειονομικών είτε γιατί έχουμε βάλει κατηγορίες που δεν πρέπει να βάλουμε, δηλαδή ψυχολόγους, ανθρώπους που είναι στα εργαστήρια κλπ.

Οι υγειονομικοί έπρεπε να είναι πολύ λιγότεροι και όχι να εμβολιάζονται μαζικά, όπως τώρα». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η διαχείριση των εμβολιασμών δε γίνεται μόνο κεντρικά, αλλά και τοπικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τους συνδικαλιστές. «Όταν θα αρχίσουν να έρχονται οι δόσεις, η συνδικαλιστική πίεση, αυτό που ακούω δηλαδή να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί είναι παράλογο. Ή θα θέλαμε ότι τα σχολεία είναι μια ασφαλής δραστηριότητα ή θα λέμε ότι δεν είναι και άρα θα πρέπει να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί», κατέληξε.

Στο «καυτό» ζήτημα των σχολείων αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στην εκπομπή Opinion Leader του Pagenews.gr με τον Δημήτρη Τάκη.

«Η άποψη μου για το τι πρέπει να ανοίξει είναι ότι η τρίτη Λυκείου θα πρέπει να δώσει εξετάσεις. Γνωρίζω καλά ότι για να δώσεις αυτές τις εξετάσεις υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Μπορεί να έχει αφαιρεθεί η ύλη, αλλά δεν παύουν αυτά τα παιδιά να έχουν μεγάλη αγωνία και με τηλεδιασκέψεις δεν λύνονται τα προβλήματά. Επομένως είναι η πρώτη μετά τα Δημοτικά που θα πρέπει να γυρίσει στις τάξεις. Μετά το γυμνάσιο και οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου.

Ωστόσο για να είμαστε σωστοί και να μην έχουμε κρούσματα από εκεί, θα πρέπει να γίνονται συχνά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της τρίτης λυκείου. Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να επιστρέψει η τρίτη λυκείου μετά η αγορά και το εμπόριο. Τότε θα δει η επιτροπή πως είναι τα νούμερα γιατί και τα Χριστούγεννα περιμέναμε έξαρση κρουσμάτων, όμως δεν είχαμε τόσο μεγάλη αύξηση. Με προσοχή μπορούν να ανοίξουν όλα σταδιακά. Φάνηκε ότι ο κόσμος ήταν προσεκτικός στην περίοδο των γιορτών. Με αυτά που έχουμε τώρα στα χέρια μας».

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εμβολιασμών στα νοσοκομεία.

«Είναι γεγονός ότι τα νοσοκομεία θα μπουν στην μάχη του εμβολιασμού. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο, οι γιατροί έχουν κληθεί τους τελευταίους δέκα μήνες να κάνουν τα πάντα. Έχουν μετακινηθεί για να βοηθήσουν τους συναδέρφους τους, όπως έγινε στη Βόρεια Ελλάδα. Τους καταλαβαίνουμε τους συναδέρφους μας γιατί έχουν μεγάλες ελλείψεις όπως έχουμε και εμείς.

Οι γιατροί θα χρησιμοποιηθούν τώρα για τους εμβολιασμούς, οι γιατροί αναλαμβάνουν σε τμήματα που έγιναν covid να πάρουν το φόρτο δουλειάς κλινικών που πλέον δεν είναι απλές κλινικές.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και εμείς μετά τόσους μήνες έχουμε κουραστεί και πιεστεί. Δεν είναι εύκολο να είσαι σε ένα νοσοκομείο κάθε μέρα και να έχεις την πίεση των ασθενών και με covid και των απλών ασθενών. Εμείς ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε ενίσχυση στα νοσοκομεία. Υπάρχει μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών που έχει νοσήσει και βρίσκεται σε καραντίνα. Υπάρχει ένα ποσοστό γιατρών που έχει εμβολιαστεί και ξεπερνάει το 70%. Είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο».

Τα στοιχεία από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τις αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο της Pfizer, παρουσίασε σε νέα ανάρτησή του στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.

«Η ομάδα απόκρισης των αμερικανικών κέντρων ελέγχου νοσημάτων (CDC) για τη νόσο του COVID-19, σε συνεργασία με το FDA έχει εκδώσει μια έκθεση αναφορικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις και τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση έχουν προκύψει μετά την πρώτη δόση του μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech», γράφει ο καθηγητής, σχετικά με τα στοιχεία που παραθέτει.  svg%3E

Η ανάρτηση του καθηγητή

Παραθέτω εδώ μια μικρή σύνοψη εστιάζοντας κυρίως στα ποσοστά των περιστατικών και τη σημασία της συγκεκριμένης παρενέργειας για τη στρατηγική των εμβολιασμών.

Η πλήρης έκθεση βρίσκεται στον παρακάτω ιστότοπο https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7002e1.htm

• Από τις 14 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων για τα εμβόλια, εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις αναφυλαξίας μετά τη χορήγηση των 1.893.360 (πρώτων) δόσεων του εμβολίου COVID-19 των Pfizer-BioNTech. Αυτό αντιστοιχεί σε 11,1 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις.

• 17 (81%) από τους 21 με αναφυλαξία είχαν τεκμηριωμένο ιστορικό αλλεργιών ή αλλεργικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων ή ιατρικών προϊόντων, τροφίμων και τσιμπημάτων εντόμων. 7 (33%) είχαν βιώσει επεισόδιο αναφυλαξίας στο παρελθόν, εκ των οποίων 2 σε άλλα εμβόλια (όπως εμβολίου γρίπης Α (H1N1)).

• Το 71% αυτών των συμβάντων εμφανίστηκε εντός 15 λεπτών από τον εμβολιασμό. Στον ιστότοπο του CDC υπάρχει αναλυτική περιγραφή των περιπτώσεων ενώ οι μέσοι χρόνοι αντιδράσεων και τα αντίστοιχα ποσοστά βρίσκονται στον συνημμένο πίνακα.

• Οι περισσότερες περιπτώσεις αναφυλαξίας (86%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων εντός 30 λεπτών μετά τον εμβολιασμό.

• Οι περισσότερες περιπτώσεις αναφυλαξίας εμφανίστηκαν σε γυναίκες (90%). Aντίστοιχη γυναικεία επικράτηση έχει παρατηρηθεί σε μια ανασκόπηση των άμεσων αναφορών υπερευαισθησίας μετά το εμβόλιο της γρίπης Α (H1N1). Ταυτόχρονα όμως αναφορικά με τους συγκεκριμένους εμβολιασμούς, το 64% των πρώτων δόσεων του εμβολίου τη συγκεκριμένη περίοδο είχε δοθεί σε γυναίκες.

• Υπήρξαν επίσης (με βάση τα ίδια δεδομένα των ΗΠΑ για τις 14-23 Δεκεμβρίου 2020) και περιπτώσεις λιγότερο σοβαρών μη-αναφυλακτικών αλλεργικών αντιδράσεων. Γνωρίζουμε βέβαια πως έως και 30% των ατόμων στο γενικό πληθυσμό μπορεί να έχουν κάποιο είδος αλλεργίας ή ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων. Η αναφυλαξία είναι βέβαια μια πολύ σοβαρή, αλλεργική αντίδραση που εμφανίζεται σπάνια μετά τον εμβολιασμό.  svg%3E

Ποιες είναι οι επιπτώσεις που προκύπτουν από τα παραπάνω για τη δημόσια υγεία;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC για τη χρήση εμβολίων mRNA COVID-19 και τη διαχείριση της αναφυλαξίας, τα κέντρα εμβολιασμού πρέπει

1. να διασφαλίζουν ότι έχουν επάρκεια αναλωσίμων για τη διαχείριση της αναφυλαξίας, ιδίως επαρκών ποσοτήτων επινεφρίνης σε προγεμισμένες σύριγγες ή αυτοεγχυτήρες.

2. να είναι ενημερωμένοι για το σχετικό ιστορικό των παραληπτών των εμβολίων

3. να εφαρμόζουν τις προτεινόμενες περιόδους παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό, π.χ. 15 ή 30 λεπτά ανάλογα με το προηγούμενο ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων κάθε ασθενούς

4. να διασφαλίζουν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια και τα συμπτώματα της αναφυλαξίας νωρίς, και

5. να αντιμετωπίσουν αμέσως την υποψία αναφυλαξίας με ενδομυϊκή επινεφρίνη.

Όλοι παρατηρούμε μια αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και των υγειονομικών για την αναφυλαξία και αυτό μεταφράζεται συχνά σε αυξημένη ανησυχία και άγχος και για τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες του CDC:

• Λόγω της οξείας φύσης της αναφυλαξίας, δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χορήγηση της επινεφρίνης. Οι εμβολιασθέντες που παρουσιάζουν αναφυλαξία πρέπει να μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις όπου μπορούν να λάβουν κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

• Οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να ζητήσουν άμεση ιατρική περίθαλψη εάν εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης μετά τη λήξη της περιόδου παρατήρησής τους, όταν έχουν φύγει πλέον από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Τέλος, να αναφέρω εδώ πως η ενδελεχής αναφορά κάθε περιστατικού από τους υγειονομικούς που είναι υπεύθυνοι για τους εμβολιασμούς, είναι ιδιαίτερα σημαντική: τόσο για την ενημέρωση των συναδέλφων τους αλλά και για την συστηματική καταγραφή όλων αυτών των περιστατικών και στη χώρα μας.

 svg%3E

Σε συναγερμό βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που συνεδριάζει έκτακτα σήμερα για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες ανησυχούν τους επιστήμονες για περαιτέρω έξαρση του φονικού ιού.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως η αναζωπύρωση του ιού πλήττει και την Κίνα, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, αλλά σήμερα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την ασθένεια στο έδαφός της από τον περσινό Μάιο.

Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments