Πολιτική

Δένδιας για διερευνητικές: «Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι τμήμα του εθνικού μας δικαίου»

Δένδιας για διερευνητικές: Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Εξωτερικός, Νίκος Δένδιας, ενόψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, αποτελούν δεσμευτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο,είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι λογικό να διολισθαίνει η συζήτηση στο ευρύτερο θέμα των διερευνητικών. Το λέω για να το ακούσει η αίθουσα αλλά το λέω κυρίως προς τους ξένους συνομιλητές μας. Το είπα άλλωστε στην Ρώμη και στην Λισαβόνα με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας. Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι τμήμα του εθνικού μας δικαίου αλλά αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα σε οποιαδήποτε συζήτηση με Τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο όπως δεσμεύεται συνολικά και η ΕΕ.

Αυτό είναι αυτονόητο. Ίσως δεν είναι απολύτως κατανοητό αυτό σε ορισμένους εκτός αίθουσας. Αυτός ο όρος δεσμεύει την Ε.Ε και τα κράτη της όταν διαπραγματεύονται με τρίτες χώρες. Για παράδειγμα, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Φαντάζεστε μια χώρα της ΕΕ, ας πούμε η Γαλλία, να διαπραγματεύεται με τρίτη χώρα εκτός ΕΕ και να τροποποιεί την Σύμβαση αυτή ή να λέει ότι δεν ισχύει; Η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό για να μην υπάρχουν απορίες για το πιο πλαίσιο εντός του οποίου διαπραγματευόμαστε».

Στις 25 Ιανουαρίου η επανέναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία:

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας (11/1) η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε η διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η Αθήνα αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναλάβει αρκετές φορές την ετοιμότητά της να προσέλθει στον 61ο γύρο των διερευνητικών, ξεκαθαρίζοντας ότι το μόνο ανοικτό ζήτημα είναι αυτό που αφορά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για «γκρίζες ζώνες» και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Οι διερευνητικές επαφές είχαν διακοπεί το 2016, αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο