Διεθνή

Pfizer εμβόλιο: Οι καθυστερήσεις στην παράδοση θα περιοριστούν σε μια εβδομάδα

Pfizer εμβόλιο: Οι καθυστερήσεις στην παράδοση θα περιοριστούν σε μια εβδομάδα
Pfizer εμβόλιο: Η Ευρώπη φοβόταν πως θα έβλεπε μείωση των παραδόσεων των δόσεων για «τρεις ή τέσσερις εβδομάδες».

Ένα «σχέδιο» που θα επιτρέψει τον περιορισμό σε μια εβδομάδα των καθυστερήσεων παράδοσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, που συνεργάζεται με το γερμανικό εργαστήριο BioNTech.

Η Ευρώπη φοβόταν πως θα έβλεπε μείωση των παραδόσεων των δόσεων για «τρεις ή τέσσερις εβδομάδες». «Οι Pfizer και BioNTech ανέπτυξαν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει να αυξήσουμε τις ικανότητες κατασκευής στην Ευρώπη και να παράσχουμε πολλές περισσότερες δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο», ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

«Επανερχόμαστε στο αρχικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την εβδομάδα της 25ης Ιανουαρίου, με μια αύξηση των παραδόσεων από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι δύο εταιρείες. «Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητες ορισμένες τροποποιήσεις των διαδικασιών παραγωγής», προέταξαν οι δύο εταίροι.

Πάντως, ο αμερικανικός όμιλος Pfizer είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορούσε, έως τις αρχές Φεβρουαρίου, να παραδώσει στις χώρες της ΕΕ τις εβδομαδιαίες ποσότητες για τις οποίες είχε δεσμευτεί.

Πριν από αυτή την ανακοίνωση όμως, οι υπουργοί Υγείας έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου τη «σοβαρή ανησυχία» τους σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, σε μια κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Υγείας της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Σουηδίας έκαναν λόγο, σε αυτήν την επιστολή, για μια «απαράδεκτη κατάσταση», που πλήττει «την αξιοπιστία της διαδικασίας εμβολιασμού».

«Υποχρεούμαστε να ενημερώσουμε τους πολίτες μας και τις ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο ότι ο εμβολιασμός τους θα καθυστερήσει, παρά τις εξαίρετες προσπάθειες των κυβερνήσεών μας για να διασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοση», έγραφαν οι υπογράφοντες στην επιστολή.

«Σας ζητάμε να επικοινωνήσετε επειγόντως με τις BioNTech – Pfizer για να ζητήσετε μια δημόσια εξήγηση και να υπογραμμίσετε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η διαφάνεια των παραδόσεων εγκαίρως», ανέφεραν οι 6 χώρες.

Από τη μεριά της πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρά την επιβράδυνση στην παραγωγή των εμβολίων των εταιρειών Pfizer – BioNTech, διαβεβαίωσε ότι οι δόσεις που αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments