ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Στράτος Σαφιολέας
Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας

Στράτος Σαφιολέας στο pagenews.gr: Ο Τραμπ πρέπει να καταδικαστεί για να μην είναι ξανά υποψήφιος

Στράτος Σαφιολέας στο pagenews.gr: Ο Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, τονίζοντας ότι αν δεν καταδικαστεί δεν θα αποκλειστεί από μελλοντικές εκλογές.

Οι εξελίξεις στην Αμερική είναι καταιγιστικές για τον Ντόναλντ Τραμπ που για δεύτερη φορά παραπέμθηκε σε δίκη. Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το αποτέλεσμα αυτής και αν μετά το τέλος της, ο απερχόμενος πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα να κατέβει και πάλι στις εκλογές. Ο Στράτος Σαφιολέας μίλησε για όλα τα θέματα στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη.

Ο Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας τόνισε ότι μόνο αν το δικαστήριο καταδικάσει τον Τραμπ θα του απαγορευτεί και το δικαίωμα να διεκδικήσει ξανά τη θέση του στο οβάλ γραφείο. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα όρια που πρέπει να μπουν στα Social Media για να μην γίνουν κίνδυνος για τη δημοκρατία.

Αρχικά μίλησε για την εισβολή στο Καπιτώλιο από τους υποστηριχτές του Ντόναλντ Τραμπ

“Είναι μια περίπλοκη κατάσταση, αλλά αν την απλοποιήσουμε είναι τόσο σοκαριστική αυτή η επίθεση στο Καπιτώλιο που ανάγκασε την πλειοψηφία των δημοκρατικών να προχωρήσουν στη νέα παραπομπή του Τραμπ σε δίκη. Είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δυο φορές. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικάνων είναι εξοργισμένοι με τον Τραμπ. Επίσης θέλουν να απεμπλακεί το κόμμα από τον Τραμπ και την οικογένεια του.

Η δίκη θα χρειαστεί να γίνει ενώ θα έχει ήδη εγκατασταθεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Θα υπάρχει πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη γερουσία και αυτό αλλάζει κάπως τη δυναμική. Αλλά καταλαβαίνω ότι για να μην υπάρξει δυνατότητα να κατέβει ξανά ο Τραμπ στις εκλογές, που είναι ένα από τα πιθανά αποτελέσματα της δίκης, χρειάζονται 2/3 του αριθμού των γερουσιαστών. Αυτό δεν είναι προφανές αυτή τη στιγμή και θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του Τραμπ στις επόμενες ημέρες”.

Για το τι πρέπει να γίνει για να μη μπορεί ο Τραμπ να μελλοντικά στις εκλογές

“Πρώτα πρέπει να καταδικαστεί δεν αρκεί μόνο η παραπομπή σε δίκη. Για να γίνει αυτό χρειάζονται τα 2/3 άρα το να σταματήσουν τον Τραμπ από το να κατέβει και πάλι στις εκλογές χρειάζεται παραπάνω από την απλή πλειοψηφία. Ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την παραπομπή Τραμπ και θα γίνουν κάποιες διαπραγματεύσεις του ιδίου με τον απερχόμενο πρόεδρο. Από τη μια υπάρχει μια δυναμική εναντίων του Τραμπ που είναι πρωτοφανής και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα όλα τα Social Media τον έχουν εκδιώξει. Επίσης πολλές εταιρίες που στηρίζουν Ρεπουμπλικανούς δεν θα δώσουν ξανά τα χρήματά τους σε όσους στηρίξουν τα περί νοθείας στις εκλογές. Σε αυτή τη δυναμική μπορεί να συνταχθεί ένας μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών και να προσπαθήσουν να απεμπλακούν από τον Τραμπ.  Από την άλλη πλευρά πρέπει να δούμε ποια είναι η στάση της εκλογικής βάσης. Ο Τραμπ παραμένει ελκυστικός σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων. Βέβαια ένας Τραμπ χωρίς φωνή στα Social Media είναι κάτι διαφορετικό αυτό που ξέρουμε”.

Στη συνέχεια ο Στράτος Σαφιολέας μίλησε για τον αποκλεισμό στον Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και για πράγματα μικρότερης σημασίας, όπως την καμπάνια για το κόψιμο του από το “Μόνος στο Σπίτι”

“Υπάρχουν πράγματα που δεν τα περιμέναμε πριν από λίγες ημέρες. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Τραμπ έχει αγάπη στο γκολφ και μάλιστα έχει το δικό του γήπεδο. Εκεί ήταν να γίνει προγραμματισμένο να γίνει ένα τουρνουά. Τελικά η Ομοσπονδία του γκολφ αποφάσισε να ακυρώσει το συμβόλαιο με τις εταιρίες του Τραμπ. Εγώ νομίζω ότι το μπραντ του Τραμπ θα γίνει τοξικό. Όσο θα ισχύει αυτή η απαγόρευση στα Social Media δεν θα μπορεί να επηρεάσει την Αμερικανική και Παγκόσμια πολιτική”.

Αναφορικά με το αν είναι δημοκρατικό το μπλοκάρισμα του Τραμπ στα Social Media τόνισε:

“Η επίκληση για φίμωση του Τραμπ και μάλιστα στην Αμερική γίνεται από κάποιους Ρεπουμπλικάνους στο όνομα της πρώτης τροποποίησης του συντάγματος είναι άτοπη γιατί προβλέπει να μην παραβιάζεται η ελευθερία της άποψης από κυβερνητικές τάξεις. Επομένως δεν αφορά τις ιδιωτικές εταιρίες. Το ευρύτερο ζήτημα της θέσης που έχουν αυτές οι εταιρίες είναι νόμιμο και το έχουν βάλει και οι δημοκρατικοί. Είναι μια συζήτηση για το αν μπορούμε να σταματήσουμε τον Τραμπ ή όχι. Ήταν ένας κίνδυνος για τη Δημοκρατία.

Ο Τραμπ προχώρησε σε κατάχρηση που εμπίπτει στους κανόνες λειτουργίας που έχουν αυτές οι εταιρίες οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία από την πλευρά του. Ωστόσο η συζήτηση για το πόσο εξουσία έχουν αυτές οι εταιρίες  στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι μια κουβέντα που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση του Μπάιντεν. Πρέπει να δούμε πως μπλέκεται η τεχνολογία στην δημοκρατική διακυβέρνηση και τι περιορισμοί πρέπει να μπουν από τις κυβερνήσεις”.

Για το αν το Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ανοίξει έναν νέο λογαριασμό στο Twitter ή το πρόβλημα είναι οι ακόλουθοι του

“Μέχρι τώρα η επικοινωνία θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους. Είναι άλλη η εξουσία που έχεις στα Social Media σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους. Ο Τραμπ βάσισε την παρουσία του στα Social Media όπου πουλούσε το Τραμπ μπραντ. Όταν του κόψεις αυτή τη δυνατότητα τον περιορίζεις. Έχω την αίσθηση ότι θα χάσει αρκετή από τη δυναμική του και δεν νομίζω ότι έχει καλές ενναλακτικές λύσεις ούτε εκείνος, αλλά ούτε και η οικογένεια του.

Θα υπάρξει συζήτηση για μια αλλαγή σελίδας στα Social Media και γενικότερα στο ίντερνετ. Διάβασα μια μελέτη που έλεγε ότι ο επόμενος Τραμπ θα μπορούσε να είναι πιο έξυπνος και πιο επικίνδυνος. Ο Τραμπ ήταν ένας λαϊκιστής που είχε την ικανότητα να απευθύνεται στον κόσμο μέσω των Social Media. Ο επόμενος λαϊκιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια λογική με μεγαλύτερη εξυπνάδα. Συνεπώς η Αμερικάνικη δημοκρατία και όλες οι δημοκρατίες στον κόσμο θα πρέπει να δουν ποια είναι τα όρια λειτουργίας μέσα σε αυτές τις πλατφόρμες”.