Άποψη

Η χώρα μεγαλώνει – Επόμενο βήμα η «μάχη της Κρήτης»

Η χώρα μεγαλώνει – Επόμενο βήμα η «μάχη της Κρήτης»
Η χώρα μας επιτέλους μεγαλώνει και ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα μας.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στην Κρήτη προκάλεσε συζητήσεις. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Δένδιας διευκρίνισε το αυτονόητο, δηλαδή ότι η επέκταση θα αφορά και στο ανατολικό τμήμα του νησιού, το οποίο εδώ που τα λέμε με το φοβικό σύνδρομο που στοίχειωνε το πολιτικό σύστημα όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν και πολύ αυτονόητο.

Οπότε είναι μία θετική δήλωση η οποία έτυχε αποδοχής από την αντιπολίτευση και θα είναι ακόμη θετικότερη ως εξέλιξη μόλις υλοποιηθεί. «Όσον αφορά την Κρήτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Αυτό, απαντώντας σε προηγούμενη τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος είχε αναφερθεί ακριβώς στην ανάγκη «επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης και όχι μόνο νότια της Κρήτης».

Ο κ. Δένδιας μάλιστα θεώρησε σκόπιμο, ορθώς, να αποσαφηνίσει ότι «η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό» και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι στρέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό»…

Η τοποθέτηση του υπουργού δείχνει ότι ο σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα και αφορά αφενός στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με χώρες με τις οποίες μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη ή μερική διευθέτηση ή δρομολόγηση διαδικασίας διευθέτησης, αφετέρου στη μονομερή άσκηση δικαιωμάτων όπως προβλέπονται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, θα έχει συνέχεια. Πέραν του πειρατικού Μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης που αφύπνισε το ελληνικό σύστημα και καθιστά την Κρήτη γεωγραφικό κέντρο βάρους στην προσπάθεια de facto και de jure ακύρωσής του, υπάρχουν και άλλες εξελίξεις που επιβάλουν την επίσπευση των κινήσεων στο νησί.

Η κοινοπραξία των ενεργειακών εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ που είναι η ανάδοχος των δύο θαλάσσιων οικοπέδων τα οποία έχουν προκηρυχθεί για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πρόκειται να ξεκινήσει μελέτες εντός του έτους. Μπορεί τα δύο αυτά θαλάσσια μπλοκ να βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης αλλά υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για έρευνες και ανατολικότερα όπου η περιοχή, ενεργειακά, θεωρείται πολλά υποσχόμενη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή τοποθέτησή του στη Βουλή επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές προθέσεις: «Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση Δωδεκανήσων το 1947 η ελληνική επικράτεια μεγεθύνεται κατά 10%(…) Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο(…) Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο και η χώρα μας μπορεί να διευρύνει και σε άλλες περιοχές και στην Κρήτη και αλλού αλλά σε χρόνο και τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε.»

Η Τουρκία ήδη αντιδρά και με πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων υπενθυμίζει την απόφαση της τουρκικής Βουλής για το casus belli και απειλεί με πόλεμο αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη. Ο στόχος είναι προφανής. Απειλεί με πόλεμο για την Κρήτη για να αποτρέψει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε άλλα νησιά στο Αιγαίο. Για την Κρήτη δεν θα κάνει πόλεμο, αλλά για νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εφόσον η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμά της, θα το σκεφθεί σοβαρά ως πιθανότητα εκτός και αν εκτιμά ότι θα υποστεί στρατιωτική συντριβή λόγω της αντίδρασης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, των εμφανών και αφανών στρατιωτικών συνεννοήσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες και της στάσης ενοχλημένων μεγάλων δυνάμεων, βλέπε ΗΠΑ. Αν πιθανολογήσει κάτι τέτοιο δεν θα κάνει ευθέως πόλεμο αλλά θα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με παραβιάσεις όπως κάνει στον αέρα.

Σε κάθε περίπτωση το μονομερές δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ. δεν νοείται να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, έστω άτυπης μέσω διερευνητικών, όπως δυστυχώς έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά για κυριαρχία και την κυριαρχία ουδείς έχει το δικαίωμα ούτε εντολή να την διαπραγματευθεί. Από την άλλη επειδή είναι σαφές ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να ασκήσει καθολικά το δικαίωμά της είναι πιθανό η Τουρκία να λειτουργήσει ως καμικάζι θεωρώντας ότι κινδυνεύει με γεωπολιτικό εγκλωβισμό, είναι σώφρον όταν έρθει εκείνη η ώρα – η οποία πρέπει να έρθει- η χώρα να είναι στρατιωτικά και διπλωματικά προετοιμασμένη ώστε μετά το απονενοημένη απόπειρα της Άγκυρας ο βυθός του Αιγαίου να γεμίσει με κουφάρια τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών και οι Τούρκοι να κάνουν τουλάχιστον έναν αιώνα για να ξανασκεφθούν να βγουν στο Αρχιπέλαγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments