Στρατιωτική θητεία: Το ΚΥΣΕΑ εισηγείται την αύξηση στον Στρατό Ξηράς κατά 3 μήνες
Όλους τους προηγούμενους μήνε, η συζήτηση γύρω από το θέμα της αύξησης της θητείας έδειχνε ότι κάτι τέτοιο θα προτείνει το ΚΥΣΕΑ στην κυβέρνηση. Αυτό έγινε σήμερα, ενώ την τελική απόφαση θα την πάρει το κυβερνητικό επιτελείο.
Πιο συγκεκριμένα, το ΚΥΣΕΑ εισηγήθηκε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες για όσους θα υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς αφού έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων.
Τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση;
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει το «πράσινο φως» για την αύξηση της θητείας. Αν το κυβερνητικό επιτελείο θα το αποφασίσει, την τελική έγκριση θα δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με Υπουργική Απόφαση.
Έτσι, θα εξισωθεί η θητεία των οπλιτών του πεζικού που ήταν μέχρι σήμερα στους 9 μήνες, με αυτή των κληρωτών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι στους 12 μήνες. Οπότε όσοι παρουσιάζονται από τον Μάιο στον στρατό, θα θητεύουν για έναν χρόνο.
Ποιοι θα εξαιρούνται;
Θα εξαιρούνται μόνο όσοι θα υπηρετούν στις ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς (όπως είναι η περιοχή της Θράκης και τα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής) και στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) που θα παίρνουν το απολυτήριο στους 9 μήνες, όπως τώρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο καθεστώς ισχύει ήδη σήμερα για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Π.Α και το Π.Ν.
Για τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κ.λπ.) η θητεία καθορίζεται πλέον στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα.
Σε σχέση με τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα).
Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.
Πρέπει να τονιστεί, τέλος, ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν αφορούν τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας