Νόμπελ Ειρήνης: Προτάθηκε για το βραβείο το δίκτυο επαλήθευσης γεγονότων IFCN
Για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης προτείνεται το International Fact-Checking Network (IFCN), ένα διεθνές δίκτυο που απαρτίζεται από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Οργανισμούς (ανάμεσα σε αυτούς και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Reuters, η Le Monde κ.ά.) που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την επαλήθευση των ειδήσεων.
Το IFCN προτάθηκε από την Τρίνε Σκέι Γκράντε, βουλευτή της Νορβηγίας, πρώην πρόεδρο του κόμματος Liberal, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας.
«Ζούμε σε μια εποχή όπου το να πολεμάμε τα ψέματα είναι τόσο σημαντικό όσο ο Τζο Μπάιντεν το ανέφερε στην ομιλία του για την ορκωμοσία», εξήγησε η Νορβηγίδα βουλευτής, η οποία έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού, αλλά και Παιδείας στη Νορβηγία για το διάστημα μεταξύ 2018-2020. Η ίδια έγραψε στο Twitter: «Φέτος, πρότεινα τους επαληθευτές γεγονότων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Χρειάζονται τη στήριξή μας».
Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Twitter
«I krig er sannheten første offer» Og vi lever i en tid der bekjempelse av løgner er så viktig, at @JoeBiden nevne det i talen sin i går Jeg har i år nominert faktasjekkerne til Nobels fredspris. De trenger vår støtte. @Venstre https://t.co/xwJTwsZ2Xc
— Trine Skei Grande (@Trinesg) January 21, 2021
Κατά την ομιλία του στην τελετή της ορκωμοσίας του, ο 46ος Αμερικάνος πρόεδρος προέτρεψε τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να απορρίψει τη χειραγώγηση των γεγονότων, αναφερόμενος στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, o οποίος για εβδομάδες αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με το γεγονός της ήττας του.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του International Fact-Checking Network, το δίκτυο αριθμεί 79 πιστοποιημένους υπογράφοντες σε 51 χώρες του κόσμου.
Μερικά λόγια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης
Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ένα από τα πέντε Βραβεία Νόμπελ, που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ. Με βάση τη διαθήκη του Νόμπελ το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται σε ετήσια βάση στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο της πόλης. Τα υπόλοιπα βραβεία απονέμονται στην Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης την ίδια ημέρα. Η βράβευση γίνεται στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Νόμπελ, παρουσία του βασιλιά της χώρας. Ο βραβευθείς παραλαμβάνει ένα αναμνηστικό δίπλωμα, ένα μετάλλιο και ένα αποδεικτικό για την είσπραξη του χρηματικού επάθλου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας