Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 26/1: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις – Τι θα κάνει η AstraZeneca μετά τον «πόλεμο» με την ΕΕ

Κρούσματα σήμερα 26/1: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις – Τι θα κάνει η AstraZeneca μετά τον «πόλεμο» με την ΕΕ
Κρούσματα σήμερα 26/1: Ιδιαίτερα υψηλό ήταν το νούμερα για τα κρούσματα του κορωνοϊού χθες έστω κι αν ήταν Δευτέρα - Ο φόβος των ειδικών για τις μεταλλάξεις - Πώς πάει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα - Η μάχη για την παράδοση των εμβολίων με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού χθες Δευτέρα έφτασαν τα 436 έστω κι αν ήταν Δευτέρα που συνήθως ο αριθμός τους παρουσιάζεται μειωμένος εξαιτίας των λιγότερων τεστ που έχουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα ότι 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 286 παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Την ίδια ώρα μεγαλώνει η ανησυχία για τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που από ό, τι φαίνεται είναι πιο μεταδοτικός. Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και την Κρήτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι στη χώρα μας προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα. «Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση. Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις.

Η εκτίμηση του προέδρου του ΕΟΔΥ για ένα τρίτο lockdown

Ο κ. Αρκουμανέας δεν απέκλεισε ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια. Για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση ειλημμένη ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

«Συζητάμε εβδομάδα- εβδομάδα, μέρα – μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Θυμίζουμε ότι νωρίτερα εντός της ημέρας η Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό μεταδοτικότητας. «Οδείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%», κάτι που προκαλεί προβλήματα στις «κόκκινες» περιοχές. Σχολιάζοντας το μέτρο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων είπε ότι «επιβλήθηκε μέσα στον πανικό», προειδοποιώντας πως μέσα σε μία τέτοια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε, κάθε κίνηση ενέχει τον κίνδυνο του πανικού.

Ανησυχία και για τον δείκτη θετικότητας του ιού

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τα χθεσινά στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Εξήγησε πως παρά το σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, «δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%», κάτι που προκαλεί προβλήματα στις «κόκκινες» περιοχές. Σχολιάζοντας το μέτρο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων είπε ότι «επιβλήθηκε μέσα στον πανικό», προειδοποιώντας πως μέσα σε μία τέτοια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε, κάθε κίνηση ενέχει τον κίνδυνο του πανικού.

Η καθηγήτρια πρότεινε επέκταση του ωραρίου τα καταστημάτων και της διάρκειας των εκπτώσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η αγορά από τον κόσμο, εκτιμώντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση». Εξέφρασε την ανησυχία της για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας και τόνισε πως «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων».  svg%3E

«Όλες οι μάσκες προστατεύουν»

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κάθε αύξηση να φέρνει και ένα αντίδωρο, όπως πολλά τεστ, περισσότερη τηλεργασία, να αυξήσουμε παντού τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να αφήνομε περισσότερη ελευθερία στον κόσμο». Σχετικά με το θέμα των μασκών, μετά την απόσυρση των υφασμάτινων από την Αυστρία, σημείωσε πως «όλες οι μάσκες έχουν ένα βαθμό προστασίας, ο οποίος επηρεάζεται από τον τρόπο που τη φοράμε». Θυμίζουμε ότι η Αυστρία έκανε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας FFP2. Τα άτομα που δεν φορούν μάσκα FFP2 θα πληρώνουν πρόστιμο 25 ευρώ. Όσοι δεν μπορούν να τα φορέσουν για ιατρικούς λόγους θα πρέπει να έχουν μαζί τους σημείωμα γιατρού.

Στη συνέχεια η Αθηνά Λινού ανέφερε πως «η απλή χειρουργική προστατεύει 45%» και πρότεινε ως λύση τη χρήση δύο μασκών ταυτόχρονα, για μεγαλύτερη προστασία. «Όλες κάπως προστατεύουν, κυρίως αν τις φοράμε όλοι», κατέληξε.

Ελπίδα από τη χρήση κολχικίνης για τους νοσούντες με Covid-19

Ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο φάρμακο που έχει δώσει παραπάνω ελπίδες σε όσους νοσούν από τον κορωνοϊό.

«Με ελληνική πρωτοβουλία ξεκίνησε, από τον Μάρτιο, η χορήγηση κολχικίνης, το δοκιμάσαμε σε ασθενείς και είδαμε ότι δούλεψε, πήγε καλά», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εθελοντές στην Ελλάδα ήταν λίγοι, όμως ύστερα από μελέτες στον Καναδά και μεγάλη συμμετοχή εθελοντών φάνηκαν τα αποτελέσματα της χορήγησης της κολχικίνης. Ο κ. Γκίκας όμως, υπογράμμισε πως η χορήγηση του δίνεται από γιατρούς και σε όσους νοσούν στο σπίτι. «Χορηγείται σε όσους δεν έχουν μεγάλα συμπτώματα», ανέφερε. «Ήταν ευχής έργον που είχε τόσο καλά αποτελέσματα στην αρχή, δίνεται για το σπίτι, προνοσοκομειακά», εξήγησε ο καθηγητής.

Τι γίνεται με το τρίτο κύμα του κορωνοϊού

Επίσης, ο κ. Γκίκας φάνηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν φαίνεται τρίτο κύμα ακόμη, όμως όπως είπε «αναλύουμε τη μετάλλαξη που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα». Ακόμα, αναφερόμενος στο γηροκομείο στο Μαρούσι, όπου βρέθηκαν θετικοί αρκετοί τρόφιμοι παρότι είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι θέλει περίπου 21 μέρες για να φτιαχτεί ικανοποιητικός αριθμός αντισωμάτων.

Σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατά 95%, το 5% μπορεί να νοσήσει, αλλά όχι βαριά. Δεν ξέρουμε όμως, όπως είπε, μεταδίδουμε σε άλλους για 40 ημέρες. Για τον λόγο αυτό εξήγησε, τηρούμε τα μέτρα προστασίας μέχρι αν δούμε, διαφορετικά είπε, «θα έχουμε επανεισόδους».

Τι είχε διευκρινίσει το υπουργείο Υγείας για την κολχικίνη

«Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού», αναφέρει σε σημείωμά του το υπουργείο Υγείας.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:

  • Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
  • Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
  • Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης

Στην ομόφωνη απόφαση να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αξιολόγησε επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα με βάση καναδική μελέτη σε 5.000 άτομα στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με τα εξής συμπεράσματα:

  • μείωση κατά 44% της θνητότητας
  • μείωση κατά 25% της νοσηλείας και
  • μείωση κατά 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Πώς πάνε οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της επιχείρησης «Ελευθερία», ήτοι την πορεία του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού στην χώρα μας, αλλά και την επαναβεβαίωση της εξαιρετικά προσεκτικής κυβερνητικής προσέγγισης, αναφορικά με τη σταδιακή απελευθέρωση πεδίων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, που έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για όσους βρίσκονται στον εμβολιαστικό προγραμματισμό. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις παραδόσεις των εμβολίων, ενώ «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΕΕ και AstraZeneca.

Στη σκιά αυτής της διαμάχης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση εμβολίου για τον πληθυσμό που ήδη έχει ενταχθεί στον εμβολιαστικό προγραμματισμό, παρά τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στις παραδόσεις.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι αν και τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν καλή εξέλιξη της πανδημίας για την χώρα, απαιτείται προσοχή, ενώ απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τις συναθροίσεις ανέφερε: «Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι ενωμένο στην εκπομπή του μηνύματος να τηρήσουμε τα μέτρα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα. Είμαστε προετοιμασμένοι. Υπάρχει προετοιμασία και για ενδεχόμενο νέο κύμα που απευχόμαστε. Δεν καθησυχαζόμαστε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί έχουμε δρόμο ακόμα».  svg%3E

Τι γίνεται με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ελλάδα

Ο κ. Κοντοζαμάνης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα παραδόσεων. Είχαμε μια μειωμένη παράδοση από την Pfizer η οποία όμως αποκαταστάθηκε. Στο τρίμηνο θα έχουμε όλες τις ποσότητες που είχαμε αρχικά υπολογίσει. Υπάρχει ζήτημα και με την Astra Zeneca για την οποία η ΕΕ εκφράζει έντονη δυσφορία καθώς φαίνεται ότι οι ποσότητες που θα παραδώσει είναι μειωμένες σε σχέση με την αρχική εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός στην χώρα μας εξελίσσεται ομαλά και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όποιος κάνει την πρώτη δόση έχει εξασφαλισμένη και την δεύτερη».

Εκτός από αυτό ο υπουργός ανέφερε ότι «μετά τα μέσα Φεβρουαρίου» θα τεθούν σε λειτουργία τα τέσσερα mega-κέντρα εμβολιασμού σε Αττική και Θεσσαλονίκη καθώς και η ένταξη του πρωτοβάθμιου τομέα υγείας.

Τι συμβαίνει με τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες 625 προσλήψεων εγκεκριμένου προσωπικού εκ των οποίων οι 154 ιατροί αποκλειστικά για τα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα σημείωσε ότι εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται η μονιμοποίηση άλλων 103 επικουρικών ιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενώ οι συνολικές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί το τελευταίο διάστημα ανέρχονται σε 941.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι προωθούνται διαρθρωτικά μέτρα και κίνητρα για επενδύσεις στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας και της έρευνας. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω στήριξη του ΕΣΥ γι αυτό και έχουν κατατεθεί στην ΕΕ προτάσεις ύψους 3 δις ευρώ για στήριξη της δημόσιας υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Τα 660 εκατ. ευρώ αφορούν ενίσχυση δομών νοσοκομείων (υποδομές και ιατροβιολογικό εξοπλισμό) και προτάσεις για δημιουργία συγκεκριμένων δομών όπως το κέντρο στο νοσοκομείο Παπανικολάου για μεταμοσχεύσεις και κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες», δήλωσε.  svg%3E

Reuters: Τι αποφάσισε η AstraZeneca μετά τον «πόλεμο» με την ΕΕ

Η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα που οι Βρυξέλλες έθεσαν στη βρετανική φαρμακοβιομηχανία το ερώτημα αν μπορεί να κατευθύνει παρτίδες δόσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για να επανορθώσει το έλλειμμα τροφοδοσίας, δήλωσαν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Την Παρασκευή η αγγλοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωση με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ενωση.

Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού, αφού και η Pfizer είχε ήδη ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις του εμβολίου της προκαλώντας κατακραυγή εκ μέρους των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε αποσαφηνίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

Αυτή η κίνηση εμφανίζεται ως άνοιγμα της AstraZeneca, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την περικοπή της προμήθειας εμβολίων, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την φαρμακευτική εταιρεία πριν ακόμη την έγκριση του εμβολίου της.

Ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε απευθείας στις συνομιλίες, δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόταση για αύξηση των παραδόσεων. Η AstraZeneca εργάζεται με τριμηνιαίους στόχους. Κατά συνέπεια, μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η AstraZeneca δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις πληροφορίες. Μετά τις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν έδωσε τις προσήκουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσε η ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε απερίφραστα το ερώτημα στην AstraZeneca αν μπορεί να κατευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση δόσεις που έχουν παρασκευασθεί στην Βρετανία, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο.

Όμως, η εταιρεία δεν απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις, δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος στις παραδόσεις είναι αποτέλεσμα προβλημάτων παραγωγής στην Ευρώπη. Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο το οποίο διαχειρίζεται η Novasep, εταίρος της AstraZeneca.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες με την AstraZeneca. Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments