Ελλάδα

Κιουμής κορωνοϊός: «Δεν χρειάζεται σκληρότερο lockdown – Να εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα»

Κιουμής κορωνοϊός: «Δεν χρειάζεται σκληρότερο lockdown – Να εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα»
Κιουμής κορωνοϊός: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ έχει μια διαφορετική άποψη από πολλούς συναδέλφους του.

Πολλοί από τους ειδικούς της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι πρέπει να πάμε σε αυστηρότερα μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση με τον κορωνοϊό. Αντίθετη άποψη έχει ο Γιάννης Κιουμής. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ τονίζει ότι δεν πρέπει να παρθεί απόφαση για σκληρότερο lockdown, αλλά να εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα.

Κατά την άποψή του αν υιοθετηθεί ένα σκληρό lockdown θα αυξηθεί η παραβατικότητα, όχι η αποτελεσματικότητα. Αναφορικά με τα σχολεία, στο επίπεδο δημοτικών «δεν έχουμε ουσιαστικά προβλήματα», είπε, σημειώνοντας ότι η λειτουργία των δημοτικών βελτιώνει την ψυχική κατάσταση των παιδιών και διευκολύνει τους γονείς.

Ως προς τα γυμνάσια και λύκεια είπε ότι οι μαθητές έχουν συμπεριφορά που προσομοιάζει αυτής των ενηλίκων, είναι πιο εύκολο να νοσήσουν και να μεταφέρουν τον ιό. Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, ίσως η τηλεκπαίδευση είναι ένα μέτρο που υπάρχει στο τραπέζι, ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3.

Σε σχέση με τις μεταλλάξεις τόνισε ότι είναι λιγότερο πιθανό το σενάριο ανατροπής της σημερινής κατάστασης. Οι μεταλλάξεις είναι προϊόν φυσικής επιλογής, μια προσπάθειά επιβίωσης του ιού σε έναν σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο.

Όμως, ο κ. Κιουμής σημείωσε ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται δύο φορές πιο συχνά και του AIDS τέσσερις φορές πιο συχνά. Παρότι έχουν εμφανιστεί 12.000 μεταλλάξεις, κάποιες από αυτές δεν έχουν καμία κλινική σημασία, ενώ κάποιες άλλες δίνουν στον ιό το πλεονέκτημα επιβίωσης στο περιβάλλον.

Όσο μεταλλάσσεται ο ίος αυξάνει και η πιθανότητα για το τρίτο κύμα, αλλά σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Κιουμή, δεν θα έχει την ένταση του δεύτερου κύματος. Σήμερα βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση ως προς τις υποδομές και οι υγειονομική έχουν πλέον μεγαλύτερη εμπειρία και γνώσεις ως προς τη διαχείριση των ασθενών, ενώ μειώθηκε και η θνητότητα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κιουμής, στο νοσοκομείο Παπανικολάου έχουμε λειτουργεί εξωτερικό ιατρείο για όσους νόσησαν, αρνητικοποιήθηκαν αλλά έχουν ακόμα κάποιες διαταραχές, που μπορεί να τους ακολουθούν για μεγάλο διάστημα, από οργανικά έως ψυχιατρικά προβλήματα.

Δεν κατανοεί την απροθυμία εμβολιασμού από υγειονομικούς

Ο κ. Κιουμής εκτίμησε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν προχωρήσουν εμβολιασμοί σε ικανοποιητικό επίπεδο, τονίζοντας ότι δεν αρκεί μόνο να έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων, πρέπει και οι άνθρωποι να θέλουν να κάνουν εμβόλιο. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ακόμη κι αν αύριο άρχιζε να «βρέχει» εμβόλια, δεν θα μπορούσαμε να πιάσουμε εύκολα το απαιτούμενο ποσοστό για την ανοσία αγέλης.

Ο καθηγητής σχολίασε την απροθυμία ορισμένων υγειονομικών να εμβολιαστούν. Την χαρακτήρισε «ακατανόητη», με δεδομένο ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν την εμπειρία της πανδημίας στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έχουν δείξει κάπως καλύτερη συμπεριφορά- αν και όπως είπε ούτε το 90% δεν είναι ικανοποιητικό για τους γιατρούς γιατί οφείλουν να ξέρουν, ενώ στους νοσηλευτές τα επίπεδα του εμβολιασμού είναι μόλις στο 40%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments