Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 5/2: «Κλείδωσε» η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 για την Αττική – «Μάχη» στην Επιτροπή

Κρούσματα σήμερα 5/2: «Κλείδωσε» η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 για την Αττική – «Μάχη» στην Επιτροπή
Κρούσματα σήμερα 5/2: Τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού φέρνουν νέα μέτρα, σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής - Διαφωνίες ανάμεσα στους ειδικούς, τι προτείνουν - Τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού που ξεπερνούν τα χίλια τις τελευταίες μέρες, καθώς και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που αυξάνεται φέρνουν νέα μέτρα. Συνεχίζεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που θα δώσει την εισήγησή της στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, «κλείδωσε» η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα για την Αττική, αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί και επίσημα, τα μαγαζιά το Σάββατο θα κλείνουν στις 5 το απόγευμα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τις άλλες υπηρεσίες που είναι ανοιχτές. Η κυβέρνηση πιέζεται από τους καταστηματάρχες να μην σταματήσει το click in shop αφού θεωρούν ότι δεν φτάνει το click away. Αν αποφασιστεί τερματισμός του click in shop, τότε θα κλείσουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ.

Τα μέτρα που θα ληφθούν για την Αττική από ό, τι φαίνεται θα ισχύσουν και για τη Θεσσαλονίκη, που θα προστεθεί στις «κόκκινες» περιοχές.

Η απαγόρευση για διαδημοτικές μετακινήσεις στην Αττική έχει προταθεί, αλλά θεωρείται ένα δύσκολο μέτρο να εφαρμοστεί. Τα σχολεία από ό, τι φαίνεται θα μείνουν ανοιχτά με τον τρόπο που είναι και τώρα. Δηλαδή με κλειστά τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές. Όμως, υπάρχουν πληροφορίες ότι προς ολικό lockdown πάνε η Πάτρα, η Χαλκίδα και ο Άγιος Νικόλαος, κάτι που σημαίνει ότι θα κλείσουν όλα.

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση θα έχει τον τελευταίο λόγο, με τις ανακοινώσεις να γίνονται το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Τα νούμερα που φέρνουν αυστηροποίηση των μέτρων

Η αύξηση στις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά 28% σε σύγκριση με εκείνες της περασμένης Τετάρτης είναι που αναγκάζει τους ειδικούς να προτείνουν νέα μέτρα, σε συνδυασμό με την ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 45%.

Αναλυτικά την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, έγιναν 193 εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ, με τις 110 εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής. «Σωτηρία», «Ελπίς» και «Λαϊκό» υποδέχθηκαν δεκάδες ασθενείς κατά την εφημερία τους. Συνολικά, στο λεκανοπέδιο οι νοσηλευόμενοι ήταν χθες (04/02) 747, με τους 146 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον 440 ασθενείς με τους 249 διασωληνωμένους – χθες μάλιστα καταγράφηκε αύξηση στους διασωληνωμένους, κατά 3 ασθενείς. Εξάλλου, για τρεις συνεχόμενες ημέρες αυτή την εβδομάδα η επιδημία έχει ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα – χθες καταγράφηκαν 1.070 – με αποκορύφωμα την περασμένη Τρίτη όταν ξεπέρασαν τα 1.200. Ο Φεβρουάριος φτάνει τα 4.025 κρούσματα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Έχει εκτιμηθεί πάντως ότι το 10%-15% των κρουσμάτων κορωνοϊού νοσηλεύονται, και το 5% αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ετσι πολύ απλά μπορεί να υπολογιστεί ότι από τα κρούσματα των τριών τελευταίων ημερών και μόνο προκύπτει ένας αριθμός τουλάχιστον 300 ασθενών στο ΕΣΥ τις επόμενες 10-15 ημέρες.

Διαφωνίες ανάμεσα στους ειδικούς

Πολλοί από τους ειδικούς της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι πρέπει να πάμε σε αυστηρότερα μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση με τον κορωνοϊό. Αντίθετη άποψη έχει ο Γιάννης Κιουμής. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ τονίζει ότι δεν πρέπει να παρθεί απόφαση για σκληρότερο lockdown, αλλά να εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα.

Κατά την άποψή του αν υιοθετηθεί ένα σκληρό lockdown θα αυξηθεί η παραβατικότητα, όχι η αποτελεσματικότητα. Αναφορικά με τα σχολεία, στο επίπεδο δημοτικών «δεν έχουμε ουσιαστικά προβλήματα», είπε, σημειώνοντας ότι η λειτουργία των δημοτικών βελτιώνει την ψυχική κατάσταση των παιδιών και διευκολύνει τους γονείς.

Ως προς τα γυμνάσια και λύκεια είπε ότι οι μαθητές έχουν συμπεριφορά που προσομοιάζει αυτής των ενηλίκων, είναι πιο εύκολο να νοσήσουν και να μεταφέρουν τον ιό. Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, ίσως η τηλεκπαίδευση είναι ένα μέτρο που υπάρχει στο τραπέζι, ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3.

Σε σχέση με τις μεταλλάξεις τόνισε ότι είναι λιγότερο πιθανό το σενάριο ανατροπής της σημερινής κατάστασης. Οι μεταλλάξεις είναι προϊόν φυσικής επιλογής, μια προσπάθειά επιβίωσης του ιού σε έναν σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο.

svg%3E

Όμως, ο κ. Κιουμής σημείωσε ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται δύο φορές πιο συχνά και του AIDS τέσσερις φορές πιο συχνά. Παρότι έχουν εμφανιστεί 12.000 μεταλλάξεις, κάποιες από αυτές δεν έχουν καμία κλινική σημασία, ενώ κάποιες άλλες δίνουν στον ιό το πλεονέκτημα επιβίωσης στο περιβάλλον.

Όσο μεταλλάσσεται ο ιός αυξάνει και η πιθανότητα για το τρίτο κύμα, αλλά σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Κιουμή, δεν θα έχει την ένταση του δεύτερου κύματος. Σήμερα βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση ως προς τις υποδομές και οι υγειονομική έχουν πλέον μεγαλύτερη εμπειρία και γνώσεις ως προς τη διαχείριση των ασθενών, ενώ μειώθηκε και η θνητότητα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κιουμής, στο νοσοκομείο Παπανικολάου έχουμε λειτουργεί εξωτερικό ιατρείο για όσους νόσησαν, αρνητικοποιήθηκαν αλλά έχουν ακόμα κάποιες διαταραχές, που μπορεί να τους ακολουθούν για μεγάλο διάστημα, από οργανικά έως ψυχιατρικά προβλήματα.

Δεν κατανοεί την απροθυμία εμβολιασμού από υγειονομικούς

Ο κ. Κιουμής εκτίμησε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν προχωρήσουν εμβολιασμοί σε ικανοποιητικό επίπεδο, τονίζοντας ότι δεν αρκεί μόνο να έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων, πρέπει και οι άνθρωποι να θέλουν να κάνουν εμβόλιο. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ακόμη κι αν αύριο άρχιζε να «βρέχει» εμβόλια, δεν θα μπορούσαμε να πιάσουμε εύκολα το απαιτούμενο ποσοστό για την ανοσία αγέλης.

Ο καθηγητής σχολίασε την απροθυμία ορισμένων υγειονομικών να εμβολιαστούν. Την χαρακτήρισε «ακατανόητη», με δεδομένο ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν την εμπειρία της πανδημίας στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έχουν δείξει κάπως καλύτερη συμπεριφορά- αν και όπως είπε ούτε το 90% δεν είναι ικανοποιητικό για τους γιατρούς γιατί οφείλουν να ξέρουν, ενώ στους νοσηλευτές τα επίπεδα του εμβολιασμού είναι μόλις στο 40%.

Καπραβέλος: «Όλα τα σχολεία να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη»

Το κλείσιμο όλων των σχολείων όλων των βαθμίδων ζήτησε ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, προειδοποιώντας για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και σημείωσε ότι πλέον νοσούν και τα παιδιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχολεία άνοιξαν η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί και για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη.

«Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου» σημείωσε.  «Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων όχι ελέγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα» τόνισε.

«Κρούσματα αρχίσαμε να βλέπουμε σε νεαρή ηλικία ευτυχώς που δεν έχουν βάρια συμπτωματολογία, ακόμα οι ΜΕΘ δεν πιέζονται» διευκρίνισε. «Υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν. Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι» κατέληξε.  svg%3E

Παγώνη: «Το να κλείσει από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα»

Σχολιάζοντας τα δεδομένα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, τόνισε πως η λήψη νέων μέτρων δεν είναι αναγκαία.

Μιλώντας στο MEGA είπε «Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε. Η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά. Το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε».

Σχετικά με τις σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα στην Αθήνα, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι δεν είναι καλή ιδέα.

«Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα. Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης» σημείωσε.

Μεγάλο είναι επίσης, το ζήτημα που παραμένει γύρω από το πρόγραμμα εμβολιασμού. Οι λιγοστές δόσεις που έχουν παραλάβει οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάει πίσω τα προγράμματα εμβολιασμού, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες που θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί να περιμένουν στην ουρά. Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων, η κ. Παγώνη είπε ότι περίπου το 80% των νοσοκομειακών γιατρών έχουν ήδη εμβολιαστεί ενώ συνεχίζονται κανονικά και οι εμβολιασμοί των υπολοίπων. Τα τελευταία νούμερα της πανδημίας έχουν αυξήσει σε μικρό ποσοστό την εισαγωγή ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία, ωστόσο βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όπως σημείωσε. «Υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια, με το ποσοστό τους να αγγίζει το 57%» πληροφόρησε.

Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη:

Μετά την Αττική που είναι στο «κόκκινο», οι ειδικοί αποφάσισαν χτες να «κοκκινίσουν» και τη Θεσσαλονίκη η οποία έχει άνοδο στα κρούσματα. Η απόφαση πάρθηκε προληπτικά για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ιικού φορτίου και πίεση στο ΕΣΥ, δεν είχε να κάνει όμως με τον αριθμό των κρουσμάτων που εμφανίζει η συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό που οδήγησε σε αυτή την κίνηση ήταν ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των νέων μολύνσεων και κυρίως το μεγάλο ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα της πόλης. «Το ιικό φορτίο χρειάζεται χρόνο για να αποκλιμακωθεί» σχολίασε σχετικά η κ. Παγώνη. 

Η άποψη Βασιλακόπουλου για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 στην Αττική

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σχολίασε την απότομη έκρηξη των κρουσμάτων από κορωνοϊό που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες και εστίασε στην κατάσταση που επικρατεί στην «κόκκινη», πλέον, Αττική.

Σύμφωνα με ό,τι σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν υπάρχει τρόπος να ανοίξει η δραστηριότητα, χωρίς να έχουμε αύξηση κρουσμάτων και τόνισε πως «το ζητούμενο κάθε φορά είναι να είναι μικρή και διαχειρίσιμη η κάθε αύξηση».

Παρατήρησε δε πως, σε περιοχές χαμηλής επιτήρησης, δηλαδή τις λεγόμενες «πράσινες», οι πολίτες γίνονται πιο χαλαροί, καθώς αισθάνονται ασφαλείς, άρα και λιγότερο προσεκτικοί κι έτσι, μέσα σε λίγες μέρες, αυξάνονται τα κρούσματα. «Άρα βασικό κομμάτι για το πώς λειτουργούν τα μέτρα είναι η ψυχολογία του κόσμου», προσέθεσε σχετικά.  svg%3E

«Για πολλές μέρες πριν το άνοιγμα της αγοράς, ήμαστε σταθερά κάτω από το 2% στο δείκτη μεταδοτικότητας. Εδώ και 10 μέρες είμαστε σταθερά πάνω από το 2, πολλές φορές στο 3 και κάποιες φορές στο 4%», εξήγησε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Και όσο για τα μέτρα που αναμένουμε πως θα επιβληθούν από σήμερα αναφερόμενος στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, σημείωσε πως «δεν έχει τόσο νόημα ο περιορισμός, αλλά να κάνουμε αυτό που κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Βρεθείτε αλλά βρεθείτε οι ίδιοι και μην το παρακάνετε».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν οι τάξεις αντί για 25 είχαν 13 παιδάκια, θα ήταν καλύτερα. Η πυκνότητα είναι ίδια και στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση ώστε να υπάρξουν λιγότερα παιδιά στην αίθουσα», προέταξε.  svg%3E

Επιπροσθέτως, αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς με click in shop, επέμεινε στην λύση αυτήν πανελλαδικά, ενώ για τα σχολεία είπε πως «με βάση όλες τις μελέτες, δεν αποτελούν σοβαρή πηγή μετάδοσης της επιδημίας, αλλά ακολουθούν την τάση της κοινωνίας».

Τέλος σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών εξέφρασε την άποψη πως, «δεν είναι ομοιογενής χώρος» και προσπαθώντας να ερμηνεύσει την άρνηση κάποιων να εμβολιαστούν, είπε πως «άλλη ευαισθησία έχουν ορισμένες ειδικότητες όπως οι λοιμωξιολόγοι, άλλη άλλες ειδικότητες» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αυτή την άρνηση.

Τα νέα για τα εμβόλια

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών. Με το πέρας της συνεδρίαση, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, προχώρησαν σε δηλώσεις.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών»

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα δεδομένα σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, μετά την πρόσφατη έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε άτομα 18 ετών και άνω και ενόψει της δυνατότητας διάθεσής του στην Ελλάδα κατά το προσεχές διάστημα», είπε η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε: «Η Επιτροπή κρίνει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας».

Ειδικότερα:

  • Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.
  • Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.
  • Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.
  • Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Αναφορικά με την προστασία, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, από σοβαρή και από ήπια νόσηση, σημειώνεται ότι ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αναφορικά με το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα.  svg%3E

Συμπερασματικά:

  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.
  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.
  • Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Θεμιστοκλέους: «Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μας δίνει το πράσινο φως για τη διενέργεια εμβολιασμών και με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας»

Με τη σειρά του Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είπε: «Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εμβόλιο της AstraZeneca θα χρησιμοποιηθεί για στις ηλικίες 18-64. Πριν ξεκινήσω με τα επιχειρησιακά, θα ήθελα να δηλώσω κι εγώ, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, ότι είναι ένα εμβόλιο εξαιρετικής αποτελεσματικότητας. Ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτή η απόφαση, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες.

Να θυμίσω ότι πολύ μεγάλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ήδη έχουν διενεργήσει εμβολιασμούς σε πολλές χιλιάδες κόσμου και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Και δεδομένου ότι θα έχουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ομάδες αυτές μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να αλλάξουμε και την απόφαση αυτή.  svg%3E

Επιχειρησιακά, θα αναπτύξουμε δυο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία. Επιχειρησιακά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments