Ανοιχτά παραμένουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια στις «κόκκινες» Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενημερώνοντας για το τι ισχύει για τα σχολεία.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο υφ. Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι στα Λύκεια σε όλη τη χώρα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι στις κόκκινες περιοχές: Δήμος Εορδαίας, Δήμος Θηβαίων,Δήμος Τανάγρας, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Ζακύνθου,Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Ρεθύμνης Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων , Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δήμος Τεμπών τα σχολεία θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.
Στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά
Συγκεκριμένα, την ανακοίνωση έκανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία είπε ότι δεν αναμένονται αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι τα παιδιά κολλούν τον ιό από τους γονείς τους και δεν τον διασπείρουν τα ίδια.
“Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά”
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας ξεκίνησε με καθυστέρηση μίαμισης ώρας, λόγω της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Παίρνοντας πρώτη τον λόγο, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι σήμερα είχαμε ρεκόρ αριθμού τεστ με τον αριθμό τους να φτάνει τις 46.000 και πρόσθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει επιδείνωση και τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 8.500 χιλιάδες. Παράλληλα, μίλησε για “σημαντική αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των 7 ημερών από 625 κρούσματα ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα σε 892 την εβδομάδα που μας πέρασε”, προσθέτοντας ότι “ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,3”.
“Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά σε πολλές περιοχές” είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια. “Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να ξεφύγει, να οδηγήσει σε μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Ακόμα και μέσα σε περιφερειακές ενότητες με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες υπάρχουν δήμοι με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο” υπογράμμισε η κα. Παπαευαγγέλου.