Οικονομία

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Τι αλλάζει με το νέο πρόγραμμα – Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στις περιφέρειες

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Στον σχεδιασμό του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» φαίνεται να προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα κριτήρια επιλογής για τα νοικοκυριά που θα κάνουν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στις επιδοτήσεις αναβάθμισης.

Στον σχεδιασμό του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» φαίνεται να προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα κριτήρια επιλογής για τα νοικοκυριά που θα κάνουν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στις επιδοτήσεις αναβάθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» συνεχίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για για Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια.

Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στις περιφέρειες

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.46 το πρωί. Υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.124, δεσμεύοντας ποσό 68,69 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 22.000 ευρώ.
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποβλήθηκαν 5.268 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.827, δεσμεύοντας ποσό 68,967 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 24.396 ευρώ.
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Υποβλήθηκαν 17.527 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 6.045, δεσμεύοντας ποσό 116,98 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 19.350 ευρώ. Περιφέρεια Θεσσαλίας: Υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ.

Πως θα είναι το νέο εξοικονομώ

Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου σημείωσε πως στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν και νέα κριτήρια.

Σημειώστε:

  • Εισοδηματικά
  • Γεωγραφικά
  • Παλαιότητας κτιρίου

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Σκρέκας αναφορικά με το πρώτο κριτήριο αυτό «θα είναι φυσικά η ηλικία του κτιρίου, ένα πιο παλιό, ένα κατασκευασμένο κτίριο τη δεκαετία του ’60, του ’50, του ’70 έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μία ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με ένα κτίριο το οποίο είναι μία κατοικία που έχει κατασκευαστεί το 2010 και το 2020, είναι λογικό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το δεύτερο κριτήριο που αφορά στο εισόδημα περιέγραψε: «Ένα νοικοκυριό το οποίο έχει χαμηλότερο εισόδημα φυσικά και αυτό θα πρέπει να τυγχάνει μίας ίσως μεγαλύτερης υποστήριξης οικονομικής σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό που έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα». Σημειώνεται ότι τα νέα κριτήρια θα αναμένεται να εφαρμοστούν μετά από διαβούλευση τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο