Κόσμος

Μπάιντεν κυρώσεις Ιράν: Καμία άρση όσο δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις

Μπάιντεν κυρώσεις Ιράν: Η νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν κατηγορηματικός.

Καμία άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν δεν προβλέπεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο η Ισλαμική Δημοκρατία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζο Μπάιντεν. Όταν ο Δημοκρατικός πρόεδρος ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS για τη δυνατότητα να αρθούν οι κυρώσεις ώστε να πειστεί η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου για διασωθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, απάντησε ξεκάθαρα “Όχι”.

Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή και θα μεταδοθεί ολόκληρη τις επόμενες ώρες

Στη δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν οι Ιρανοί πρέπει “πρώτα να σταματήσουν να εμπλουτίζουν ουράνιο”, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε με ένα νεύμα του κεφαλιού. Δεν ήταν σαφές τι εννοούσε, καθώς το Ιράν επιτρέπεται να εμπλουτίζει ουράνιο εντός ορισμένων ορίων στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015.

Η δέσμευση του Τζο Μπάιντεν για το Ιράν:

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να επαναφέρει τη χώρα του στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία υπεγράφη όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, εφόσον η Τεχεράνη αρχίσει και πάλι να σέβεται τις δεσμεύσεις της. Όμως διπλωμάτες και αναλυτές έχουν επισημάνει ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί άμεσα καθώς και οι δύο χώρες επιθυμούν να αποσπάσουν επιπλέον δεσμεύσεις η μία από την άλλη. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 και άρχισαν να επαναφέρουν μονομερείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Τον Ιούλιο του 2015, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και η ΕΕ είχαν προχωρήσει σε μία ιστορική στιγμή για την διεθνή κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, προέβησαν μαζί με το Ιράν στην σύναψη της συμφωνίας για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία αυτή, που έλαβε μέρος στην Βιέννη, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έχει χαρακτηριστεί με τον όρο «win – win», καθώς είναι στον ίδιο βαθμό κερδοφόρο και ικανοποιητική για όλες τις πλευρές. Με την συμφωνία αυτή, οι μεγάλες δυνάμεις επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα έχει την δυνατότητα να φέρει εις πέρας την δημιουργία ατομικής βόμβας, ενώ από την άλλη πλευρά η Τεχεράνη θα πάρει ως αντίτιμο την σταδιακή άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο