Καιρός

Μαρουσάκης καιρός: Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει τον Μάρτιο του 1987

Μαρουσάκης καιρός: Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει τον Μάρτιο του 1987
Μαρουσάκης καιρός: Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σφοδρή κακοκαιρία τις επόμενες μέρες.

Μεγάλες θα είναι οι αλλαγές στο σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες. Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, από τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου θα δούμε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις.

Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι θα έρθει κακοκαιρία που στην αρχή της θα θυμίζει τον Μάρτιο του 1987 όταν είχαν σημειωθεί μεγάλες χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική. Οι προβέψεις του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά και καιρός τύπου «ΠΙ»

«Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό αναμένουμε να περάσει σήμερα Δευτέρα από τα βόρεια τμήματα της χώρας μας διαμορφώνοντας αυτό που καλούμε στην Μετεωρολογία καιρό τύπου «ΠΙ» μιας και οι βροχές ή οι καταιγίδες που θα συνοδεύουν αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο στα δυτικά, τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά αλλά και το ανατολικό Αιγαίο σχηματίζοντας το γράμμα «ΠΙ» της ελληνικής αλφαβήτου όπως φαίνεται και με τα πορτοκαλί βέλη στον πρώτο μας χάρτη όπου ακολουθούν τις αποχρώσεις του μπλε που δηλώνουν με τη σειρά τους περιοχές με βροχές ή καταιγίδες.

Το δεύτερο σύστημα κακοκαιρίας ακολουθώντας μια ανάλογη τροχιά θα μας απασχολήσει αύριο δίνοντας αντίστοιχο τύπο καιρού (δεύτερος χάρτης) με τους νοτιάδες να κυριαρχούν στα πελάγη μας διαμορφώνοντας ένα θερμοκρασιακό προφίλ που μόνο Χειμώνα δεν θα θυμίζει.

Μέσα στην Τετάρτη αναμένουμε βελτίωση του καιρού η οποία όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα μας και από τα δυτικά δίνοντας και πάλι βροχές και καταιγίδες αυτή τη φορά ενδεχομένως σε πιο γενικευμένο επίπεδο (τρίτος χάρτης).

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό στην ουσία είναι και που θα αλλάξει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή μας μιας και καθώς θα απομακρυνθεί προς τη Μαύρη θάλασσα θα βαθύνει και θα συνδυαστεί με τον πολύ ισχυρό και εκτεταμένο αντικυκλώνα (ατμοσφαιρικό βουνό) που θα έχει εγκατασταθεί και οργανωθεί στα βόρεια τμήματα της Γηραιάς ηπείρου.

Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο και μετά.

Όλα τα παραπάνω που αναλύθηκαν αποτυπώνονται συνοπτικά στον τέταρτο χάρτη μας.

Στον πέμπτο μας χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της πολικής αέριες μάζες με το βαθύ μπλε χρώμα που γίνεται ακόμη και ροζ – κόκκινο γεγονός που δείχνει το πόσο ισχυρά ψυχρή είναι.

Χιονοκακοκαιρία που στην έναρξή της θυμίζει τον Μάρτιο του 1987

Παρατηρώντας κάποιος τους Μετεωρολογικούς χάρτες έτσι όπως διαμορφώνονται στον προγνωστικό ορίζοντα μπορεί να βρει κοινά σημεία ως προς την έναρξη τουλάχιστον του όλου φαινομένου με το ισχυρό κύμα ψύχους που απασχόλησε αρκετές περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1987. Και τότε όπως και τώρα ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης συνδυάστηκε με χαμηλές πιέσεις προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου κατεβάζοντας πολικές αέριες μάζες προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δημιουργώντας ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας το οποίο ενώ βάθαινε κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας.

Η τότε εξέλιξη οδήγησε σε εγκλωβισμό του πολικού ψύχους για αρκετές ημέρες στην περιοχή μας γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ημερών χιονόπτωσης όπως για παράδειγμα συνέβη και στην Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε αν θα εξελιχθεί στον ίδιο ή παρόμοιο βαθμό και αυτή η χιονοκακοκαιρία, παρόλα αυτά στην αρχή της μοιάζει να έχει κοινά στοιχεία και αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας θέσει σε μια γενικότερη επιφυλακή.

Πολική εισβολή πιθανόν με διάρκεια

Όπως μόλις τονίσαμε τα στοιχεία δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμη για να δώσουμε πιο πολλά στοιχεία για την ένταση και διάρκεια αυτού του πολικού κύματος που θα σαρώσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Είναι ορθό όμως να επισημάνουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ανατροφοδοτήσεις στην όλη κακοκαιρία που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ένα νέο κατέβασμα της πολικής αέριας μάζας προς τα νερά της Μεσογείου που θα σχηματίσει και πάλι νέο βαρομετρικό χαμηλό δίνοντας περισσότερα από ένα χιονοκύματα που θα «χτυπήσουν» τη χώρα μας (έκτος χάρτης).

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση μιας γενικά «ακραίας» καιρικής κατάστασης στην οποία τα Μετεωρολογικά μοντέλα στατιστικά δεν εμφανίζουν ικανοποιητικό βαθμό επιτυχίας ιδιαίτερα όταν αυτή προσεγγίζεται αρκετές ημέρες πριν.

Η γενικότερη ετοιμότητα και προετοιμασία είναι το βασικό στοιχείο αντιμετώπισης τόσο ισχυρών καιρικών γεγονότων και που μέχρι σήμερα εμφάνιζαν μικρή εως πολύ μικρή συχνότητα εμφάνισης.

Από τις παραλίες στον ολικό παγετό και στα χιόνια

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν θα θυμίζει σε τίποτα την καιρική κατάσταση που βιώνουμε τώρα. Έτσι λοιπόν μην παραξενευτούμε αν δούμε μεγάλες πόλεις να ντύνονται στα λευκά ή και περιοχές με ολικό και ισχυρό παγετό. Ίσως για άλλη μια φορά τον φετινό Χειμώνα δούμε τον υδράργυρο να «φλερτάρει» με τους -15 ή -20 βαθμούς και το χιόνι να στρώνεται δίπλα στη θάλασσα. Και όλα αυτά σε έναν κατά γενική ομολογία ανύπαρκτο καιρικά Χειμώνα μέχρι στιγμής με εξαίρεση μερικές «φωτοβολίδες»…..άραγε θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό το καιρικό μοτίβο;

Σε ένα μοτίβο δηλαδή όπου από τους 25 ή 30 βαθμούς θα πηγαίνουμε στις χιονοθύελλες και τους παγετούς σε λίγα 24ωρα μέσα; Η απάντηση είναι καλά κρυμμένη στα μυστικά της ατμόσφαιρας κι εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοζόμαστε σχετικά γρήγορα αφού πρώτα καταφέρουμε να προβλέψουμε έγκαιρα και έγκυρα τέτοιες ραγδαίες μεταβολές σε μια καιρική ανωμαλία που η επιστήμη ονομάζει Κλιματική αλλαγή».

Δείτε την εξέλιξη του καιρού από το Windy.com

Καλλιάνος καιρός: «Πιθανή κατάβαση ψύχους «τέρατος» στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο.

Σφοδρή κακοκαιρία «βλέπει» και ο Γιάννης Καλλιάνος. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διότι ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω του ότι έχουμε ακόμη 5 ημέρες μπροστά μας, ισχύουν τα παρακάτω:

Α’ Φάση κακοκαιρίας

Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.

Β’ Φάση κακοκαιρίας (με πιθανότητα μικρής αλλαγής των δεδομένων)

Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο).

Προσοχή – Ίσως αλλάξει κάπως η πορεία του ψύχους τις επόμενες ημέρες

Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να εντοπίσουμε από τώρα πόσο χαμηλά γεωμετρικά (στην Ελλάδα) θα κατέβουν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στη χώρα μας, σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλώνονται αυτές οι χιονοπτώσεις.

Όπως και να έχει, δεν έχει ακόμη κλειδώσει τίποτα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη ώστε να είμαστε πλέον σχεδόν σίγουροι για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού.

ΥΓ : Μην ακούτε από τώρα για περιοχές χιονοπτώσεων και πόσο μάλλον για υψόμετρα χιονόπτωσης. Όλα ακόμη είναι ρευστά, όπως σας τα είχα αναλύσει και σε προηγούμενο post μου. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, σε επόμενα τρεξίματα των μοντέλων, να παρατηρήσουμε μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό και όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις για τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αύριο ίσως να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα…».

Δείτε την ανάρτηση Καλλιάνου

ΕΜΥ καιρός: Η πρόγνωση για την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου

Η ΕΜΥ για αύριο Τρίτη αναφέρει ότι στα δυτικά θα υπάρχουν  αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Εξασθένηση το βράδυ στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν, γρήγορα στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βαθμιαία έως 7 μποφόρ. Εξασθένηση τη νύχτα. Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βελτίωση τη νύχτα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και το μεσημέρι-απόγευμα 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Βελτίωση τη νύχτα. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ εξασθενούντες το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Παρακολουθήστε και το δελτίο καιρού από τον Ant1:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments