Πολιτική

Νότης Μηταράκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τη θέσπιση «ψηφιακής βίζας»

Νότης Μηταράκης: «Η νομοθετική πρωτοβουλία θα έχει ως αποτέλεσμα την εισροή τεχνογνωσίας, οικονομικού και διανοητικού κεφαλαίου στη χώρα μας», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για τη θέσπιση βίζας για τους «ψηφιακούς νομάδες», τη νέα παγκόσμια κατηγορία εργαζόμενων που δουλεύουν απομακρυσμένα και οι οποίοι αναζητούν θελκτικούς προορισμούς για να εγκατασταθούν.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο «Θέμα», «οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα οργανωμένο και ταυτόχρονα θελκτικό περιβάλλον για τη μαζική έλευση ανθρώπων που επιλέγουν την τεχνολογικά προηγμένη αυτή μορφή εργασίας».

Η θέσπιση άδειας διαμονής ειδικού σκοπού, «μια ψηφιακή βίζα», όπως τη χαρακτήρισε, «θα συνδυαστεί και με φορολογικές διευκολύνσεις που θα οδηγήσουν κατ’ επέκταση σε πιο μόνιμες επενδύσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, διευκρινίζοντας ότι οι δικαιούχοι της νέας αυτής βίζας θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, κυρίως εισοδηματικά.

«Η νομοθετική πρωτοβουλία θα έχει ως αποτέλεσμα την εισροή τεχνογνωσίας, οικονομικού και διανοητικού κεφαλαίου στη χώρα μας», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Είναι χαρακτηριστικό της εποχής πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει δραματικά και καθοριστικά το εργασιακό τοπίο σε ολόκληρο τον πλανήτη, από την άνθιση της ψηφιακής καινοτομίας μέχρι τη διάδοση της τηλεργασίας.

Παράλληλα, δημιούργησε ευκαιρίες για την ανάδειξη νέων… παικτών στη διεθνή σκηνή, τις οποίες αξιοποίησε η Ελλάδα κατακτώντας γρήγορα μια ξεχωριστή θέση. Οι επενδύσεις από δημοφιλείς εταιρείες όπως είναι η Microsoft και η Pfizer, καθώς και πιο πρόσφατα η Amazon Web Services, χαρακτηρίζονται ως ψήφος εμπιστοσύνης εκ μέρους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη χώρα μας.

Εξάλλου, σύμφωνα με ό,τι τονίζεται από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών του αναπληρωτή υπουργού, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αρμόδιου για το θέμα, η πολιτική ψηφιακής καινοτομίας της χώρας καλείται να συμπληρωθεί και με μια αντίστοιχη πολιτική υποδοχής αλλοδαπών τηλεργαζόμενων (ή αλλιώς «ψηφιακών νομάδων», digital nomads) που μέχρι πρότινος απουσίαζε.

Το νέο εργαλείο -κλειδί που σχεδιάζει ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι η ψηφιακή βίζα, με την οποία στοχεύει στην προσέλκυση τηλεργαζόμενων υψηλού προφίλ και προστιθέμενης αξίας, διαμέσου της θέσπισης αυστηρών εισοδηματικών και εργασιακών κριτηρίων, όπως και στην περίπτωση της Εσθονίας, εξετάζεται να θεσπιστεί ρήτρα ο αιτών να εμφανίζει μηνιαίο εισόδημα ορισμένων χιλιάδων ευρώ για τους 12 μήνες που προηγούνται της αίτησής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο