Κόσμος

Νέα Ζηλανδία σεισμός: Προειδοποίηση για τσουνάμι μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,7 Ρίχτερ στον Ειρηνικό

Νέα Ζηλανδία σεισμός: Προειδοποίηση για τσουνάμι μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,7 Ρίχτερ στον Ειρηνικό
Νέα Ζηλανδία σεισμός: Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις βόρειες ακτές της χώρας.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στη Νέα Ζηλανδία μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μάλιστα, οι Αρχές της χώρας κάλεσαν τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές στο βόρειο τμήμα του νησιωτικού κράτους της Ωκεανίας.

Να σημειώσουμε ότι το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε νοτιοανατολικά των Νήσων Λόγιαλτι της γαλλικής Νέας Καληδονίας, 417 χλμ ανατολικά της Ταντίν και σε εστιακό βάθος 10 χλμ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

«Αναμένουμε ότι οι παράκτιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας θα εκτεθούν σε ασυνήθιστα ισχυρά ρεύματα και σε μια απρόβλεπτη άνοδο των υδάτων», ανέφερε η υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων. Κάλεσε όσους βρίσκονται στη θάλασσα ή στις ακτές «να απομακρυνθούν από τις παραλίες, από τα λιμάνια και τις εκβολές» των ποταμών.

Τι είναι τα τσουνάμι

Τα τσουνάμι είναι θαλάσσια φαινόμενα, που δημιουργούνται κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού, σε ένα υδάτινο σχηματισμό, όπως ένας ωκεανός, μια θάλασσα, μια λίμνη ή ένα φιόρδ.

Το τσουνάμι εκδηλώνεται ως κύματα, τα οποία στα βαθιά νερά των ωκεανών (μέσο βάθος 4.500 μέτρα) οδεύουν με μέση ταχύτητα 210 μέτρων/δευτερόλεπτο ή 756 χιλιομέτρων/ώρα (παραπάνω από το μισό της ταχύτητας του ήχου στην ατμόσφαιρα της Γης). Διαδίδονται με μέτωπα κυμάτων, που μπορούν να πλησιάσουν σε πλάτος ακόμα και τη γήινη περίμετρο και οδεύουν με σύνηθες μήκος κύματος της τάξης των 50-400 χιλιομέτρων και ύψος που κυμαίνεται, συνήθως, από μερικά εκατοστά έως 40 μέτρα.

Φτάνοντας τα κύματα αυτά σε ρηχά νερά χάνουν την ταχύτητά τους, έως και 20 φορές, αρχικά στο μπροστινό τους μέτωπο, αυτό που φτάνει πρώτο στα ρηχά, και έτσι το μήκος τους μικραίνει, καθώς το πίσω μέρος του κύματος ταξιδεύει ακόμη, με σχετικά μεγαλύτερη ταχύτητα. Το μήκος του κύματος ενός τσουνάμι μεταβάλλεται, ακολουθώντας την μεταβολή της μέσης ταχύτητάς του σύμφωνα με το βάθος της θάλασσας που διατρέχει, και η ορμή του διατηρείται (θεωρώντας προσεγγιστικά πως δεν εξαπλώνεται και κατά πλάτος) με αντίστοιχη μεταβολή του ύψους του. Φτάνοντας στις ακτές το κύμα συμπιέζεται και κερδίζει σε ύψος, που είναι και ο λόγος για τον οποίο γίνεται καταστρεπτικό φθάνοντας στις ακτές, αφού το ύψος του διατηρείται και καθώς εισβάλλει στην ενδοχώρα.

svg%3EΗ αρχική απότομη μετατόπιση του νερού, που προκαλεί τη γένεση ενός τσουνάμι, μπορεί να είναι αποτέλεσμα σεισμού, κυρίως υποθαλάσσιου, που προκαλεί κατακόρυφη ανάταξη του βυθού, παραθαλάσσιας κατάρρευσης βουνοπλαγιάς ή ηφαιστείου, υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης ή κατολίσθησης, καθώς και πτώσης ικανού μεγέθους ουράνιου σώματος στη θάλασσα. Ενώ σε βαθιά νερά το τσουνάμι, λόγω των χαρακτηριστικών του εκεί, δεν θεωρείται σοβαρός κίνδυνος για τις πλέουσες κατασκευές, φτάνοντας στις ακτές έχει ιδιαίτερα καταστρεπτικές συνέπειες.

Πολλοί αποκαλούν το τσουνάμι παλιρροιακό κύμα (tidal wave) ή θαλάσσιο σεισμικό κύμα (seismic sea wave)

  • Ο πρώτος όρος είναι εντελώς λανθασμένος, καθώς αφορά την 6-ωρη περιοδική μετατόπιση υδάτινων μαζών της Γης λόγω των βαρυτικών επιδράσεων από τη Σελήνη και τον Ήλιο που τείνουν να παραμορφώνουν τη Γη και το καταφέρνουν στο ευκίνητο μέρος της, την υδρόσφαιρα. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μειώνεται η συχνότητα της χρήσης του όρου «παλιρροιακό κύμα», ωστόσο εξακολουθεί να αναφέρεται συχνά στα Μέσα Ενημέρωσης, πλην όμως οι επιστήμονες (ωκεανογράφοι) είναι αντίθετοι στη χρήση του όρου.
  • Ο δεύτερος όρος αποδίδει πιο σωστά το φαινόμενο, καθώς το τσουνάμι είναι παράγωγο οδεύον κύμα θραύσης, μεγάλης κλίμακας και μελετάται με σεισμολογικούς όρους. Ωστόσο, αγνοεί άλλες πιθανές αιτίες που ενδέχεται να προκαλέσουν τσουνάμι.

Παράλληλα, υπάρχει και ο όρος «Μετεο-τσουνάμι», για μεγάλα κύματα, που προκαλούνται από μετεωρολογικά φαινόμενα, που όμως δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά τσουνάμι. Επίσης, συχνά χρησιμοποιείται και ο άτυπος όρος «μεγα-τσουνάμι», που περιγράφει τα εξαιρετικά μεγάλα τσουνάμι (συνήθως τα ύψους άνω των 50 μέτρων). svg%3E

Ιστορικά τσουνάμι

    • Κρακατόα 1883
    • Ινδονησία 2004
    • Ιαπωνία 2011

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments