Οικονομία

Εξαγωγές Ελλάδας: Σημαντική η ρευστότητα για την ανάπτυξη – Πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ

Εξαγωγές Ελλάδας: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία που σημειώνει ο κλάδος.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη στην πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η Τράπεζα της Ελλάδος σας ακούει» της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) εστίασε στη σημασία της χρηματοδότησης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε η κα Σακελλαρίδη στο πλαίσιο της εκδήλωσης, είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα των τιμών στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων και στην προσπάθεια που αυτές καταβάλλουν να επεκταθούν σε νέες αγορές, ενώ στάθηκε στην ανάγκη προχρηματοδότησης των Ελλήνων εξαγωγέων, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά το έργο τους, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία, όπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί.

Η ίδια εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία των Ελληνικών Εξαγωγών, επισημαίνοντας πως μέσα από την ολοκληρωμένη και στοχευμένη στήριξη του κλάδου είναι εφικτό να αυξηθεί η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% στο 48% το 2023.

Και να θυμίσομε πως στο νέο πρότυπο οικονομικής διπλωματίας, υπό τη σκέπη του υπουργείου Εξωτερικών, ως μια ενιαία «πύλη» εξωστρέφειας, παρά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την πρώτη ψηφιακή εκδήλωση του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου για το Νέο Έτος, στο πλαίσιο της παραδοσιακής κοπής της Βασιλόπιτας.

«Συνδέοντας τις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας σε πολυμερές και διεθνές επίπεδο και εντάσσοντας στην εποπτεία του ΥΠΕΞ, την Enterprise Greece και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), υπάρχει πλέον η δυνατότητα χάραξης και υλοποίησης μιας πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής», προσέθεσε.

Ο κ. Σμυρλής, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, επεσήμανε το γεγονός ότι ακολουθώντας το υπόδειγμα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών, επετεύχθη ο μετασχηματισμός του ΥΠΕΞ, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας. Η μεταρρύθμιση που εφαρμόζεται, όπως τόνισε ο ίδιος, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ήδη αισθητή σε πολλά επίπεδα.

Στη συνέχεια ο ΓΓ ΔΟΣ αναφέρθηκε στην εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, η οποία συνίστατο στην περαιτέρω στήριξη των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές και την ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού, με τη στενή συνεργασία κυβέρνησης – φορέων – επιχειρήσεων, αλλά και τη στοχευμένη Οικονομική Διπλωματία, οι οποίες και αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες της.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σμυρλής επισήμανε ότι, από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών θέτει τη στρατηγική στόχευση με τα συναρμόδια Υπουργεία, έχοντας ως αντένες το δίκτυο των 60 Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε 51 χώρες του πλανήτη. Τα Γραφεία ΟΕΥ σε συνεργασία με την Εnterprise Greece, όπως ο ίδιος τόνισε, αποτελούν τον βασικό επιχειρησιακό βραχίονα, ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας στην εξωστρεφή ελληνική επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο