Ελλάδα

Ισραηλινό φάρμακο κορωνοϊός: Επικοινωνία Τσιόδρα με Αρμπέρ – Ξεκινά κλινική μελέτη στην Ελλάδα

Ισραηλινό φάρμακο κορωνοϊός: Επικοινωνία Τσιόδρα με Αρμπέρ – Ξεκινά κλινική μελέτη στην Ελλάδα
Ισραηλινό φάρμακο κορωνοϊός: Το όνομα του πειραματικού φαρμάκου είναι «EXO-C24».

Με τον Ισραηλινό καθηγητή, Ναντίρ Αρμπέρ συνομίλησε τηλεφωνικά νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ο Σωτήρης Τσιόδρας. Οι δύο επιστήμονες συζήτησαν για το πρωτοποριακό φάρμακο κατά του κορωνοϊού που παρασκεύασε ο Ισραηλινός καθηγητής. Θυμίζουμε ότι η πρώτη αναφορά σε αυτό το φάρμακο κατά της Covid-19 έγινε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο επιστήμονες συμφώνησαν σε συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας. Στο τηλεφώνημα συμφωνήθηκε, μάλιστα, η άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας και σε νοσοκομείο της χώρας μας.

Οι πρώτες πληροφορίες για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Το πειραματικό φάρμακο «EXO-C24» φαίνεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα σε άτομα που νοσούν μέτρια έως σοβαρά από την Covid-19. Πρόκειται για εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς στο Ισραήλ, ενώ η νέα θεραπεία αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ με βάση την ουσία EXO-CD24.

Το νοσοκομείο κάνει λόγο για «τεράστια ανακάλυψη» και ότι η ουσία EXO-CD24 του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ θεράπευσε τους 29 από τους 30 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε, εντός 3-5 ημερών. Ένα πραγματικό εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο.

Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς

Σήμερα, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 75 έως 79. Στόχος για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα όπως έχει δηλώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι να ξεκινήσει η χορήγηση του σκευάσματος στις 15 Φεβρουαρίου.

Πώς κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό

Οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τους εξής παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
  • Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

svg%3E

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, 45.000 δόσεις του οποίου έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα που θα αφορά αποκλειστικά εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, διαδικασία που θα κινείται παράλληλα με το σύστημα εμβολιασμών που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Όσοι πολίτες ανήκουν στην ομάδα από 60-64 ετών μπορούν από τις 10 Φεβρουαρίου να κλείνουν ραντεβού μόνο για το εμβόλιο της ΑstraZeneca σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στα τέλη Ιανουαρίου, ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες περιορίζουν τη χρήση του μόνο στα άτομα κάτω των 65 ετών, λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στις κλινικές δοκιμές. Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments