Οικονομία

Τσακλόγλου: 31,4 δις για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων

Τσακλόγλου: Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους λόγω πανδημίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους λόγω πανδημίας.

Ο κ. Τσακλόγλου, σύμφωνα με όσα παρουσίασε : «συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν ληφθεί 62 κατηγορίες μέτρων, συνολικής αξίας 31,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 24 δισ. αφορούν το 2020 (δηλαδή περίπου 15% του ΑΕΠ) και 7,5 δισ. -τα οποία αν είναι επιβεβλημένο μπορεί να αυξηθούν- αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021. Και όλα αυτά παρά τους περιορισμούς που επιβάλει η εξαιρετικά υψηλή αναλογία Χρέους/ΑΕΠ της χώρας μας». Παράλληλα σημείωσε πως ένας από τους κυριότερους στόχους των μέτρων που ελήφθησαν ήταν η προσπάθεια να μην αυξηθεί σημαντικά η ανεργία.

Δημόσιες επικουρικές συντάξεις

«Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προετοιμάζουμε μια μεταρρύθμιση που θα αλλάξει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα των νέων ανθρώπων», υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Από ένα δημόσιο διανεμητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης μεταβαίνουμε σε ένα δημόσιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η επικουρική ασφάλιση ήταν, είναι και παραμένει με την μεταρρύθμιση το δεύτερο σκέλος της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης του πρώτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, όπως ρητά ορίζει το Σύνταγμά μας».

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για τέσσερις κυρίως λόγους:

  • Με την προσθήκη κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση επιτυγχάνεται διαφοροποίηση του δημογραφικού κινδύνου και μείωση των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού.
  • Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, σημαντικό τμήμα των εισφορών των ασφαλισμένων του νέου συστήματος θα επενδύεται στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα υψηλότερη ανάπτυξη.
  • Με το νέο σύστημα διασφαλίζουμε υψηλότερες συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
  • Ανακτούμε την κλονισμένη εμπιστοσύνη των νέων στην κοινωνική ασφάλιση, προσφέροντας ισχυρά αντικίνητρα για συμμετοχή τους σε ανασφάλιστες οικονομικές δραστηριότητες.

Οι συντάξεις του υφισταμένου συστήματος ουδόλως θίγονται και θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται όπως και σήμερα».

«Επαγγελματική ασθένεια» ο Covid-19

Σχετικά με τον χαρακτηρισμού του Covid-19 ως «επαγγελματικής νόσου», ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε τα εξής: «Ήδη στη χώρα μας ο κορωνοϊός αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

«Επεξεργαζόμαστε στο Υπουργείο Εργασίας την προοπτική τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος 41/2012 που περιέχει τον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών Ασθενειών, ώστε να καταχωρηθεί σε αυτόν η ασθένεια με αίτιο τον ιό του SARS (κορωνοϊός)».

«Πρέπει να υφίστανται δικλείδες ώστε η λοίμωξη από τον COVID-19 να σχετίζεται με τον επαγγελματικό χώρο του ασθενούς και όχι με την ευρύτερη κοινωνική του δραστηριότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο