Ελλάδα

ΜΕΘ Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων

ΜΕΘ Ελλάδα: Πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε αν υπήρξε αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα.

Η αυξητική τάση στα κρούσματα από κορωνοϊό έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τα νοσοκομεία όπου σήμερα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 300 ασθενείς. Μάλιστα, στην Αττική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 83%.

Όπως αναφέρεται, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αυξήθηκε ποσοστιαία ως εξής: από 58% στις 22 Ιανουαρίου, σε 61% στις 29 Ιανουαρίου, και εν συνεχεία σε 62% στις 5 Φεβρουαρίου και 83% σήμερα.

Στο λεκανοπέδιο εξάλλου, όπως σημειώνεται στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ, καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα 1.222 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, στην Αττική καταγράφονται 561 νέα περιστατικά του ιού εκ των οποίων, τα 78 στην Ανατολική Αττική, στο κέντρο της Αθήνας τα 178 και 83 στον Πειραιά.

Αυτός λοιπόν, ο αυξημένος αριθμός των μολύνσεων από κορωνοϊό στη χώρα μας, εντείνει την πίεση στα νοσοκομεία και ειδικά στις ΜΕΘ. Για το γεγονός αυτό πάντως, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους και είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα οι ειδικοί το προηγούμενο διάστημα.

Πέρα από τα νέα μέτρα, αλλαγές στις μάσκες στους κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό προανήγγειλε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

«Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα από όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτα από όλα αυτές τις οδηγίες και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ανέφερε.

«Εκεί ενδεχομένως να κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Έκανε λόγο λοιπόν, για αλλαγές στη μάσκα όπου έχουμε κλειστούς χώρους που συγχρωτίζονται άτομα. «Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε.

«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα με πέντε άτομα δεν φορούν μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δεν φορούν μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα», επεσήμανε ο καθηγητής.

Πάντως, και ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι θα γίνει αναβάθμιση των οδηγιών για τη χρήση μάσκας λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, στο οποίο καταγράφεται μεγάλη μεταδοτικότητα.

«Η διπλή μάσκα χρησιμοποιείται ως εξής: Από μέσα η χειρουργική, η γνωστή πράσινη – μπλε και από έξω μια υφασμάτινη. Αυτό προσφέρει μια επιπλέον 10% περίπου 15% προστασία όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε κλειστούς χώρους», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο