Οδηγός

Κωνσταντίνος Κόλλιας: Η επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές είναι το πρώτο σημάδι ανάκαμψης

Κωνσταντίνος Κόλλιας: Τη βεβαιότητά του ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει όχι μόνο σε κανονικούς ρυθμούς μετά την υγειονομική κρίση αλλά και θα πρωταγωνιστήσει, τόνισε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Τη βεβαιότητά του ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει όχι μόνο σε κανονικούς ρυθμούς μετά την υγειονομική κρίση αλλά και θα πρωταγωνιστήσει, τόνισε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Παράλληλα, σχολίασε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την πανδημία τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Κόλλιας επεσήμανε και τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας λόγω κορωνοϊού για τη στήριξη των επιχειρήσεων ενώ έστειλε και το δικό του ξεχωριστό μήνυμα.

Κύριε Κόλλια, αδιαμφισβήτητα η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει σε διεθνές επίπεδο μεγάλες αναταράξεις στην οικονομία. Θεωρείτε πως η ελληνική οικονομία εξαιτίας αυτής της κατάστασης θα μπορέσει να επανέλθει και να μπει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης;

Δύο είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή:

Πρώτον, η αβεβαιότητα, που προκαλείται από την επιμονή της πανδημίας, τις μεταλλάξεις του ιού και τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμού πανευρωπαϊκά.

Δεύτερον, η βεβαιότητα ότι, μόλις όλο αυτό ισορροπήσει, η ελληνική οικονομία έχει τις καλύτερες δυνατές προοπτικές, όχι μόνο για να επανέλθει και να μπει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και για να πρωταγωνιστήσει, πάντα στα μέτρα του μεγέθους της.

Και αυτό μπορεί να συμβεί, τόσο κεφαλαιοποιώντας τα κέρδη σε επίπεδο αξιοπιστίας από τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση, όσο και μέσω της σωστής και αποτελεσματικής αξιοποίησης των κονδυλίων (32 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης.

H ελληνική οικονομία προ ολίγων ημερών βγήκε ξανά στις αγορές. Ποια είναι η δική σας αποτίμηση για αυτό;

Η έξοδος της χώρας στις αγορές και ο τρόπος, με τον οποίο υποδέχθηκαν οι επενδυτές τη συγκεκριμένη έκδοση, αποτελεί το πρώτο σημάδι κεφαλαιοποίησης της αξιοπιστίας, που μόλις ανέφερα. Η σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού, το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για ομόλογα της χώρας μας, και το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο αποδεικνύουν το πόσο έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αξιοπιστία του brand name, “Ελλάδα”, στο εξωτερικό. Και, ξέρετε, πλέον της αναγνώρισης από τους επενδυτές ότι η Ελλάδα δούλεψε σωστά πάνω στην πανδημία, η επιτυχία της εξόδου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές στέλνει το μήνυμα και στους πλέον δύσπιστους ότι η χώρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα investment grade, και εν μέσω της πανδημίας, δεν έχει θέμα χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το πρόσφατο οικονομικό δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ οι εγχώριοι δείκτες αναμένεται να κινηθούν καθοδικά ενώ προβλέπεται και ύφεση η οποία ενδέχεται να «ακουμπήσει» το 10%. Ποια είναι η δική σας πρόβλεψη και αν αποδειχθεί τόσο ζοφερή εικόνα τι θα πρέπει να γίνει;

Είναι η πρώτη φορά, που οι εκτιμήσεις, ακόμα και των πλέον έμπειρων οικονομολόγων και αναλυτών, μεταβάλλονται διαρκώς και μπορεί να πέσουν έξω από τη μια μέρα στην άλλη. Η έντονη μεταβλητότητα, που προκαλείται από το αβέβαιο και δύσκολο περιβάλλον της πανδημίας, αλλά και οι συνεχείς αλλαγές στον σχεδιασμό για άνοιγμα και κλείσιμο της αγοράς, λόγω της έξαρσης ή όχι του ιού, καθιστούν παρακινδυνευμένη την οποιαδήποτε πρόβλεψη. Ακόμα, όμως, και αν η ύφεση γράψει διψήφιο ποσοστό, δεν πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο. Οι σωστές κινήσεις στον δρόμο για την επόμενη μέρα θα βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Κατά τη γνώμη σας τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση, λόγω της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την λήξη της πανδημίας;

Η απάντηση είναι «Ναι». Δείτε γιατί:

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Πέραν των ενισχύσεων ρευστότητας, οι υποχρεώσεις των πληττόμενων σε εφορία, ταμεία και τράπεζες τελούν υπό αναστολή. Τι θα συμβεί, όμως, όταν λήξει η περίοδος αναστολής πληρωμών για τους πληττόμενους οφειλέτες; Πώς θα διαχειριστούμε την επόμενη μέρα, οπότε και λήγουν τα κάθε είδους μορατόρια; Διότι ουδείς γνωρίζει σε ποιο βαθμό οι οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, θα μπορέσουν να είναι φέτος συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι τόσο η οικονομία, όσο και οι επιχειρήσεις θα  χρειαστούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους. Γι΄ αυτό και χρειάζεται στήριξη και μετά το τέλος της πανδημίας και στο επίπεδο της διαχείρισης οφειλών, αλλά και στο επίπεδο της παροχής φθηνής ρευστότητας. Ποιες πρωτοβουλίες και δράσεις έχει αναλάβει το ΟΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των πολιτών;

Στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, θεωρούσαμε ανέκαθεν ότι πάνω από τους αριθμούς βρίσκονται οι άνθρωποι. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή της πανδημίας προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις και δράσεις για τα πληττόμενα μέλη μας και όχι μόνο, οργανώσαμε εθελοντικές αιμοδοσίες και δωρεάν covid tests, ζητήσαμε και πετύχαμε οι ασθενείς από Covid-19 λογιστές να έχουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πελατών τους. Καταθέσαμε, ακόμα, ένα πακέτο προτάσεων για τους δανειολήπτες, προτείνοντας να πληρώνουν οι ενήμεροι πολίτες και επιχειρήσεις τη μισή δόση δανείου (50%) για το 2021 και τα ¾ (75%) για το 2022, με αντίστοιχη επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων, την επέκταση του Προγράμματος «Γέφυρα» για όλο το 2021, τη δυνατότητα παράτασης του προγράμματος των αναστολών πληρωμών δόσεων των ενήμερων δανείων, πέρα των 9 μηνών, την άμεση ρύθμιση των ενήμερων δανείων, που βρίσκονταν σε κατάσταση μορατόριουμ, αφού η επαναφορά θα έρθει σταδιακά, τη δημιουργία ενός «πλέγματος ασφαλείας» ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων πληρωμών αλλά και να ενισχυθεί και η ρευστότητα των επιχειρήσεων, πάντα με τη δέσμευση από μέρους τους ότι θα διατηρούν τον υφιστάμενο αριθμό εργαζόμενων.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνεται στον κλάδο που σας ακολουθεί και κυρίως σε νέους οικονομολόγους και επιχειρηματίες;

Το μήνυμα είναι ότι, παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που διανύουμε παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες εκείνοι, οι οποίοι προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα, ενημερώνονται και δουλεύουν εντατικά, θα είναι μεταξύ αυτών, που θα επιβιώσουν και θα πρωταγωνιστήσουν στη μετά κορωνοϊού εποχή. Και να είναι σίγουροι ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται δίπλα τους και να τους στηρίζει με τις δράσεις και παρεμβάσεις του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο