Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 15/2: Πάει για παράταση το lockdown – Άρχισαν οι εμβολιασμοί των 60 με 64 ετών

Κρούσματα σήμερα 15/2: Πάει για παράταση το lockdown – Άρχισαν οι εμβολιασμοί των 60 με 64 ετών
Κρούσματα σήμερα 15/2: Αγωνία υπάρχει για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα του κορωνοϊού - Τα λύματα της Αττικής δείχνουν ότι θα χρειαστεί παράταση του lockdown - Τι λένε οι ειδικοί για τη χρήση διπλής μάσκας - Τα νέα από τα εμβόλια εν μέσω «Μήδειας».

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε άλλα 662 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο και 301 παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο τελευταίος αριθμός είναι ανεβασμένος ξανά και αποτυπώνει -σε έναν βαθμό- την πίεση που δέχεται και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ανησυχία υπάρχει και για την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», όχι μόνο για τα έντονα καιρικά φαινόμενα αυτά καθ’ αυτά, αλλά για το ότι θα μας κλείσουν στα σπίτια μας, όπου οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης. Γι’ αυτό συστήνουν τον καλό αερισμό των χώρων και την αποφυγή πολλών επισκέψεων. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, παρά τις καιρικές δυσκολίες.

Όσον αφορά το lockdown, έως και την περασμένη Πέμπτη 11/2, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα ήταν σε υψηλά επίπεδα και δεν είχε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, επισήμανε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις έξι» ο Νίκος Θωμαίδης, καθηγητής αναλυτική Χημείας του ΕΚΠΑ. Σε κάθε περίπτωση «δεν έχουμε ακόμα εικόνα για την απόδοση της καραντίνας» επισήμανε, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστεί παράτασή της.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αναμένουν με τον περιορισμό των μετακινήσεων και λόγω κακοκαιρίας να σημειωθεί μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα και εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρξει παράταση στο lockdown και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς όπως είπε η αποκλιμάκωση είναι πιό αργή.

Μετά την κορύφωση των κρουσμάτων από τα τεστ του ΕΟΔΥ, που αναμένουν αυτή την εβδομάδα, θα αρχίσει σταδιακή αποκλιμάκωση επισήμανε ο καθηγητής, η οποία όμως θα είναι αργή, όπως φάνηκε και από την εφαρμογή των μέτρων στο προηγούμενο lockdown, ενώ ενημέρωσε πως όσον αφορά στα λύματα, οι καιρικές συνθήκες δεν τους επέτρεψαν σήμερα να πάρουν δείγματα, όπως είχαν προγραμματίσει.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε και ο Χρήστος Ταραντίλης στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα -όπως ξεκάθαρα φαίνεται και στους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) – εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Κι αυτό παρά την αύξηση κρουσμάτων που υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα – κυρίως στην Αττική και όχι μόνο – γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση της λήψης πρόσθετων μέτρων στις περιοχές αυτές.

Διαπιστώνεται ταυτόχρονα, ότι η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους συμπολίτες μας με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι’ αυτό ακριβώς, εντείνονται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις και στους χώρους εργασίας».

Όπως τόνισε: «τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα στο ergasia.testing.gov.gr στην οποία οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων, θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους για να κάνουν -εφόσον το επιθυμούν-δωρεάν rapid test μέχρι και 2 φορές το μήνα.

Οφείλουμε, ωστόσο, όλες και όλοι -παρά τη μεγάλη κούραση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά- να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στο τέλος αυτού του αγώνα.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε την άμυνα παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, και την ίδια ώρα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς. Έχουμε ήδη σπάσει το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών και επιταχύνουμε τους ρυθμούς».

Ο κ. Ταραντίλης πρόσθεσε επίσης πως «από σήμερα ξεκινούν και οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 έως 64 ετών με το εμβόλιο της AstraΖeneca.

Επίσης, από σήμερα λειτουργούν τμήματα των δύο mega εμβολιαστικών κέντρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με άμεση δυνατότητα 2.400 και 1.000 ημερήσιων εμβολιασμών αντίστοιχα, και πολύ περισσότερων στην πορεία.

Έχουμε -όπως τόνισε το Σάββατο ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι- τη δυνατότητα να επιταχύνουμε τη διαδικασία των εμβολιασμών με τη συνεργασία όλων των κυβερνητικών δομών αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Στόχος μας είναι να εμβολιάζονται οι πολίτες με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, γρήγορα και με ασφάλεια».

Εν τω μεταξύ, φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τους λοιμωξιολόγους να συζητούν το ενδεχόμενο για χρήση της διπλής μάσκας. Τα κρούσματα είναι συνεχώς αυξημένα ενώ οι μεταλλάξεις χτυπούν «καμπανάκι» και οι πληροφορίες λένε πως δεν αποκλείεται να ληφθεί η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους εσωτερικούς χώρους. Για ποιους πρόκειται;

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το μέτρο της διπλής μάσκας αφενός θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αφετέρου θα αναγκάσει και αυτούς που δεν φορούν σωστά την απλή μάσκα, να τη βάλουν όπως πρέπει. Την πρώτη γεύση για το μέτρο που έρχεται έδωσε ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Θέμα 104,6. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Έχει αρχίσει και συζητιέται το θέμα της διπλής μάσκας και όχι μόνο στους κλειστούς χώρους, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και λοιπά. Σε αυτούς τους χώρους μια πιο έξυπνη τακτική στη χρήση μάσκας συζητιέται και παγκοσμίως. Θα μπορούσε λοιπόν να συστήσει κανείς τη χρήση αυτής της λεγόμενης διπλής μάσκας, μια χειρουργική μάσκα από μέσα και απ’ έξω μια υφασμάτινη, ούτως ώστε να καλύπτει πλήρως και να εμποδίσει την είσοδο των σταγονιδίων. Σε αυτούς τους κλειστούς χώρους η χρήση τέτοιου είδους μάσκας είναι χρήσιμη και προφυλάσσει σε ένα ποσοστό. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να ελαττώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης». 

Το CDC δείχνει προς τη διπλή μάσκα

Τις προηγούμενες ημέρες σε εκτενές τους δημοσίευμα για την πρόταση της διπλής μάσκας, οι New York Times αναφέρουν ότι οι αμερικανικές Αρχές καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να λάβουν μέτρα ώστε να τούς προστατεύουν περισσότερο. Αυτό, τονίζεται στο δημοσίευμα, μπορεί να γίνει είτε μέσω μιας πιο σφιχτής εφαρμογής ή με τη χρήση διπλής μάσκας.

«Πρόσφατα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η διασπορά του ιού μπορεί να μειωθεί έως και κατά 96,5% αν οι Αμερικανοί φορούσαν εφαρμοστά τις χειρουργικές μάσκες ή έναν συνδυασμό υφασμάτινης και χειρουργικής μάσκας» σημειώνουν οι NY Times. Επίσης, η Δρ.Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια του CDC, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να φορούν μια μάσκα που εφαρμόζει σφιχτά. «Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το εξής: Οι μάσκες λειτουργούν και λειτουργούν όταν έχουν καλή εφαρμογή και φοριούνται σωστά» υπογράμμισε.

Δύο παράλληλα εμβολιαστικά συστήματα από σήμερα

Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για τις ηλικίες 60 – 64, με το εμβόλιο της Astra Zeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη οι εμβολισμοί για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές) και για τα άτομα άνω των 75 ετών με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν αναπτυχθεί δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 και άνω και το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πήραν την απόφαση να χορηγήσουν το σκεύασμα της AstraZeneca και της Οξφόρδης σε άτομα ηλικίας 18 ως 64 ετών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερες ηλικίες.  Υπενθυμίζεται, ότι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.

svg%3E

Διευκρινίζεται ότι τα δυο παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ενεργοποιήθηκαν σήμερα δύο μεγάλοι εμβολιαστικοί σταθμοί

Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία των εμβολιασμών στη χώρα πιο γρήγορα και χωρίς προβλήματα, ενεργοποιείται από σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, που λειτουργούν στη HELEXPO και στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα.

Η δυναμικότητα του για τον Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα. Χτες ενεργοποιήθηκαν 48 εμβολιαστικά κέντρα. Το ωράριο λειτουργίας του σταθμού θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου και το σύνδρομο Guillain-Barré

Δεν έχει αποδειχθεί ο συσχετισμός των εμβολίων και του νευρολογικού συνδρόμου Guillain-Barré, συνεπώς δεν πρέπει να αναπαράγουμε βιαστικούς ή λανθασμένους συσχετισμούς για την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου – ή άλλης σπάνιας ασθένειας- λίγο μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 χωρίς πολύ προσεκτική ανάλυση. Αυτό επισημαίνει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Όπως αναφέρει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια και για πολλά άλλα εμβόλια (συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Β, της πολιομυελίτιδας, του τετάνου, του μηνιγγιτιδοκοκκικού, της λύσσας), έχει αναφερθεί -αλλά χωρίς αιτιολογία- πως σχετίζονται με την εμφάνιση του GBS. «H χρονική συσχέτιση του εμβολιασμού με μια σπάνια ασθένεια δεν είναι επαρκής απόδειξη αιτιώδους συνάφειας», υπογραμμίζει.

Ο κ. Μόσιαλος παραπέμπει σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο στο περιοδικό νευρολογίας «Brain: Α journal of Neurology (doi.org/10.1093/brain/awaa433), το οποίο παρέθετε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της λοίμωξης Covid-19 και του συνδρόμου Guillain-Barré (GBS). Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές περιπτώσεων που θυμίζουν τα συμπτώματα του GBS σε ασθενείς Covid-19. Η προαναφερθείσα μελέτη μελέτησε επιδημιολογικά τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από το 2016 έως το 2019 και τις σύγκρινε με τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η συχνότητα εμφάνισης GBS στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2016 έως το 2019 ήταν 1,65-1,88 ανά 100.000 άτομα ετησίως. Η συχνότητα εμφάνισης GBS -συγκεκριμένα μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020 σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2016-19- μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το αποτέλεσμα μπορεί να σχετίζεται με το λoκντάουν και τα μέτρα δημόσιας υγείας, τα οποία μειώνουν τη μετάδοση παθογόνων που προκαλούν GBS, όπως το καμπυλοβακτηρίδιο Campylobacter jejuni και οι αναπνευστικοί ιοί. svg%3E

Επιπλέον, σε μια ανεξάρτητη μελέτη αναφέρθηκαν 47 περιπτώσεις GBS. Μεταξύ αυτών ήταν 13 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, 12 πιθανές και 22 άσχετες με τη νόσο Covid-19. Η μελέτη καταλήγει πως δεν αποκλείει πλήρως την πιθανότητα σύνδεσης, αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βρέθηκαν επιδημιολογικές ή φαινοτυπικές ενδείξεις πως η λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 είναι αιτιολογική του GBS.

Περίπου 1.500 περιπτώσεις GBS καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και περίπου 100.000 παγκοσμίως, είναι επομένως μια ανησυχητική ασθένεια. Περίπου οι μισοί από αυτούς που επηρεάζονται από το GBS έχουν προηγούμενο ιστορικό μιας αναγνωρισμένης λοίμωξης και συχνά δεν υπάρχει εμφανής αιτία για την εκδήλωση της ασθένειας.

Η πιο κοινή αιτία μόλυνσης που προκαλεί GBS παγκοσμίως είναι η γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από το Campylobacter jejuni. Πολλές άλλες λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν GBS, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός, η γρίπη, το Mycoplasma pneumoniae, ο ιός Zika και άλλες.

Συγκεκριμένα, κατά την πρόσφατη επιδημία του ιού Ζίκα στη Λατινική Αμερική, πολλές χώρες είχαν αναφέρει απότομη αύξηση των περιπτώσεων GBS και η αιτιώδης συνάφεια επιβεβαιώθηκε από την επιδημιολογική ανάλυση. Αυτός είναι ένας μεταξύ των λόγων που η συσχέτιση SARS-CoV-2 και GBS παρακολουθείται. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων GBS μετά την πανδημία Covid-19, όπως συνέβη στην πανδημία του ιού Zika. 

Δεν είναι όμως πάντα τόσο εύκολο να αποδειχθεί η ο συσχετισμός, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο. Σε μια άλλη ιταλική μελέτη (dx.doi.org/10.1136/jnnp-2020-324837), για παράδειγμα, παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιπτώσεων GBS στη Βόρεια Ιταλία σε σχέση με το προηγούμενο έτος -όχι μόνο σε ασθενείς Covid-19 αλλά συνολικά. Αλλά, όπως και με τη βρετανική μελέτη, δεν υπάρχουν οριστικές ενδείξεις ότι η αύξηση των περιπτώσεων σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments