Κόσμος

Κίνα κορωνοϊός: ΗΠΑ και ΠΟΥ πιέζουν για περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του ιού

Κίνα κορωνοϊός: ΗΠΑ και ΠΟΥ πίεσαν την Κίνα για περισσότερα στοιχεία όσον αφορά την προέλευση του ιού.

Νέες πιέσεις άσκησας οι ΗΠΑ καθώς και αξιωματούχοι του ΠΟΥ προς την Κίνα ώστε να δοθούν περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού. Να σημειωθεί πως η έρευνα που πραγματοποίησε ο ΠΟΥ για την προέλευση του ιου, δεν κατέληξε σε οριστικά συμπεράσματα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του πέρασε ένα μήνα στην Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019. «Υπάρχει ένα σύνολο σημείων που μας προκαλούν αγανάκτηση, αλλά επίσης και ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως το Πεκίνο θα δώσει στον ΠΟΥ τα στοιχεία που ζητεί προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει.

Οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει «μεγάλες ανησυχίες για τον τρόπο που γνωστοποιήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για την covid-19 και ερωτήματα γαι τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να φτάσουν σε αυτά».

«Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την πανδημία και να προετοιμαστούμε για την επόμενη, η Κίνα πρέπει να καταστήσει διαθέσιμα τα δεδομένα της από τις πρώιμες ημέρες του ξεσπάσματος», πρόσθεσε στην ανακοίνωση αυτή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Οι ειδικοί του ΠΟΥ που συμμετείχαν στην αποστολή στην Κίνα φάνηκε να αποκλείουν τη Δευτέρα το ενδεχόμενο ο ιός SARS-CoV-2 να διέρρευσε από εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν, μια υπόθεση που προωθούσε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Οι ειδικοί του ΠΟΥ εκτιμούν ότι η covid-19 προήλθε από τις νυχτερίδες και ενδέχεται να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου θηλαστικού. Ωστόσο δεν γνωρίζουν πού και πότε ξεκίνησε στην πραγματικότητα η πανδημία, αν και καμία σημαντική εστία της δεν είχε αναφερθεί στην Ουχάν ή αλλού πριν τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι στιγμής από την πανδημία του κορωνοϊού έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2,38 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ως σήμερα, σύμφωνα με απολογισμό που κατήρτισε το AFP βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Την ερχόμενη Παρασκευή, στην πρώτη τηλεδιάσκεψη της Ομάδας των 7 (G7), ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία, θα ζητήσει να υπάρξει μια παγκόσμια προσέγγιση προκειμένου να νικηθεί «ο κοινός εχθρός» που αποτελεί ο κορωνοϊός, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η Ντάουνινγκ Στριτ. Η διάσκεψη της G7, η πρώτη μετά τον Απρίλιο θα είναι η πρώτη στην οποία θα συμμετάσχει ο Τζο Μπάιντεν, μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο