Οδηγός

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Πίστωση σε 11.707 δικαιούχους – Ποιους αφορά

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Χρήματα στους λογαριασμούς τους είδαν σήμερα 11.707 δικαιούχοι του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ποσό συνολικού ύψους 161,6 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Χρήματα στους λογαριασμούς τους είδαν σήμερα 11.707 δικαιούχοι του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ποσό συνολικού ύψους 161,6 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πόσοι δικαιούχοι έλαβαν χρηματοδότηση

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 359.691, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,23 δισ. ευρώ. Η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται, περίπου, στα 3.408 ευρώ.

Η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στους, λίγους, εναπομένοντες δικαιούχους θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών “Συνολικά, η στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω των πρώτων 5 κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος, διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το συγκεκριμένο εργαλείο πέτυχε τον στόχο του, να ενισχύσει με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές και τις μικρομεσαίες. Στήριξη η οποία συνεχίζεται και διευρύνεται, με τον, εν εξελίξει, 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής”.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι ανοιχτή και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους προκειμένου να ενταχθούν στον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτεί μέχρι και τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Αναλυτικά οι δικαιούχοι τις έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα, με τίτλο «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι κάτωθι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού: Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες: αα) Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιανουαρίου 2021. ββ) Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή. γγ) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα δδ) επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων εε) επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Υπενθυμίζεται, ότι και οι επιχειρήσεις πρακτορείων ΟΠΑΠ είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας 5.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Οpen, τόνισε πως περίπου 150 επιχειρήσεις ΟΠΑΠ είχαν υποβάλλει αίτηση. Ωστόσο, αρκετές αποκλείστηκαν επειδή δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατό να φανεί η πτώση του τζίρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο