Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 19/2: Στα 1.460 τα νέα κρούσματα -28 νεκροί και 322 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 19/2: Στα 1.460  τα νέα κρούσματα -28 νεκροί και 322 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 19/2: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 1.460.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 1460 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 177.494 , εκ των οποίων το 51,9% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Ακολουθεί η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.460, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 177.494 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.615 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.249 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.267 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές2 ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 277 (ημερήσια μεταβολή +53.04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.

Τα νεότερα για το lockdown και τα μέτρα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κι άλλες περιοχές οδεύουν για σκληρό lockdown αλά Αττική. Σε αυτό το καθεστώς αναμένεται να μπουν το Ηράκλειο Κρήτης, ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και η Κάλυμνος. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ίσως στην ίδια κατηγορία του επιδημιολογικού χάρτη, αυτή με το σκούρο κόκκινο χρώμα, θα ενταχθεί και η Θάσος. Το συγκεκριμένο νησί εμφανίζει και κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης σε παιδιά, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς. Να σημειώσουμε ότι η Κάλυμνος είναι ήδη στο «κόκκινο», αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για έξτρα μέτρα. Τα νέα μέτρα θα ανακοινώσει στις 18:00 ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση.

Η κακοκαιρία επηρέασε τον αριθμό των κρουσμάτων

Πριν από περίπου δυο εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή ενός σκληρού lockdown προκειμένου να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα. Τις πρώτες ημέρες φάνηκε μια μικρή πτώση, αλλά στη συνέχεια τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια. Σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε και η κακοκαιρία «Μήδεια» που έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Οι επιστήμονες είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή την ανησυχία τους για το πως το κρύο μπορεί να επηρεάσει την πορεία του lockdown.

Με την κακοκαιρία να ανήκει πλέον στο παρελθόν, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν θα δούμε τη μείωση που περιμέναμε εξαιτίας του κρύου των τελευταίων ημερών. «Σίγουρα δεν βοήθησε το κρύο», εκτίμησε ο Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ αιτιολογώντας αναφέρθηκε στον αναγκαστικό συγχρωτισμό. Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπή, αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται σε κλινικές Covid, ενώ είπε ειδικά για το «Αλεξάνδρα» ότι, υπάρχει πλήρης κάλυψη των κλινών. svg%3E

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει παράταση στο lockdown, είπε πως πρέπει «να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η επιτροπή. Σίγουρα έχουμε τρεις εβδομάδες μπροστά μας ώσπου να βελτιωθεί ο καιρός και να πετύχουμε όσο μεγαλύτερο αριθμό μπορούμε σε εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων». Ειδικά για τα εμβόλια είπε πως «αναμένουμε την αύξηση του αριθμού των εμβολίων, θα πάρει έγκριση και αυτό της Johnson τις επόμενες μέρες, ενώ θα αυξηθεί και η παραγωγή».

Σχετικά με το αν θα κάνουμε φέτος Πάσχα, απάντησε πως «θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του εμβολιασμού και το πόσο καλύτερος θα είναι ο καιρός». «Τα μέτρα θα δράσουν ως ‘γέφυρα’, μέχρι να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί», συμπλήρωσε. Για το θέμα της διπλής μάσκας, είπε ότι, «δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτή είναι η λύση, το μέτρο βγήκε λόγω των πολλών μεταλλάξεων. Είναι ημίμετρα μέχρι να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος». Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως «προτεραιότητα στο άνοιγμα είναι τα σχολεία, γιατί δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικά στη διάδοση κι επίσης η ψυχολογία των παιδιών και των οικογενειών τους».

Περιμένει ακόμα και αύξηση των κρουσμάτων ο Τάκης Παναγιωτόπουλος

Τον προβληματισμό του για τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία εξέφρασε μέσω ΣΚΑΪ ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. «Θα ήθελα να δω τα πλήρη δεδομένα για να έχω γνώση, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυξητική τάση κρουσμάτων, τα χθεσινά δεδομένα είναι περίπου μια εβδομάδα πριν» εξήγησε. Όπως επισήμανε, ο εμβολιασμός των 60 και πάνω θα μειώσει κατά 91% τους θανάτους από COVID και το 73% των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ, και το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από παρατηρήσεις που έχουν γίνει.

«Μέχρι τώρα το 91% των θανάτων αφορά ηλικίας 60+ και το 3/4 των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Θα είναι σημαντικό επίτευγμα να κατορθωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων. Στόχος των εμβολιασμών οι ευπαθείς λόγω ηλικίας και οι ευπαθείς λόγω νοσήματος» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τι εκτιμά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ έδωσε και τη δική του εκτίμηση για το πότε είναι χρήσιμη η διπλή μάσκα. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε στην ΕΡΤ ότι δεν έχει ακόμα σημειωθεί η προσδοκώμενη ελάττωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

«Στις μονάδες και στα νοσοκομεία υπάρχει πίεση», σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο. Συνεπώς, σύμφωνα με καθηγητή, τα πράγματα είναι σχετικά δύσκολα. «Ένα θέμα είναι η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού που αλλάζει λίγο τους κανόνες του παιχνιδιού με την έννοια ότι είναι λίγο πιο μεταδοτική και φαίνεται πως αναλογικά είναι και στα παιδιά», όπωςπαρατήρησε ο ίδιος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

«Αυτό θα μας υποχρεώσει να αναβαθμίσουμε λίγο τα μέτρα», εξήγησε ο καθηγητής Βατόπουλος, παραπέμποντας και στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής. Ο κ. Βατόπουλος στάθηκε και στα «καλά νέα», λέγοντας πως ο εμβολιασμός έχει γίνει αποδεκτός από τον κόσμο, γεγονός σημαντικό εφόσον λυθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν με τις προμήθειες.

Ο καθηγητής έδωσε και δύο χρήσιμες συμβουλές για να γίνεται αποδοτικότερη η χρήση της μάσκας και υπέδειξε ότι σε σημεία συνωστισμού η διπλή μάσκα είναι οπωσδήποτε χρήσιμη. Αναφορικά με τη λήξη του lockdown και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πει κάτι για το θέμα αυτό.

Τι εικόνα δείχνουν τα λύματα στην Αττική

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ενώ ανέλυσε τι συμβαίνει με τα λύματα. Ο καθηγητής μίλησε χθες στο LIVE NEWS του MEGA.

«Η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του -10%, έχει αρχίσει μια μείωση, θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου», εξήγησε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης.

«Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο της εβδομάδας στις εισαγωγές των νοσοκομείων, είναι σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά. Είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε. «Είναι φυσιολογικό μετά την λήψη μέτρων να υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υποχωρήσει η διασπορά…».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments