Πως Να

Πώς να πάρω βεβαίωση εμβολιασμού

Βεβαίωση εμβολιασμού: Το πιστοποιητικό εκδίδεται μετά και την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του.

Από σήμερα Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου είναι διαθέσιμη μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ελληνικής κυβέρνησης, η βεβαίωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για ιατρικό έγγραφο, λειτουργεί ως βεβαίωση ιατρικής πράξης και αφορά όσους πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Έτσι, κλείνει ο κύκλος της αμιγώς ψηφιακής διαδικασίας ελέγχου επιλεξιμότητας και καθορισμού των ραντεβού για τον εμβολιασμό που υλοποίησαν από κοινού τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας.

Η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 είναι διαθέσιμη από την επόμενη ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου στην κατηγορία «Υγεία και Πρόνοια» και την υποκατηγορία «Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» πατώντας εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι ταυτοποιούνται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους και εκδίδουν αυτόματα τη βεβαίωση, η οποία περιλαμβάνει τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε, καθώς και τις ημερομηνίες και τα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργήθηκαν οι εμβολιασμοί.

Για την αποφυγή πλαστογράφησης, η ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού διαθέτει επίσης, ψηφιακή σφραγίδα, κωδικό επαλήθευσης και κωδικό QR, ώστε να είναι εύκολη και άμεση η διαδικασία ελέγχου της γνησιότητάς της.

Σημειώνεται ότι η βεβαίωση εκδίδεται από το Μητρώο Εμβολιασμών της ΗΔΙΚΑ και παράγεται από τον μηχανισμό εγγράφων του ΕΔΥΤΕ. Επιπλέον, από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου θα δοθεί η δυνατότητα έκδοσης της βεβαίωσης και μέσω των ΚΕΠ. Μάλιστα, ήδη μέσα σε λίγες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εκδοθεί περισσότερα από 15.000 πιστοποιητικά.

Και με βάση τα στοιχεία της 18ης Φεβρουαρίου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 634.037 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 430.124 αφορούν σε πρώτη δόση εμβολίων, ενώ 203.913 συμπολίτες μας έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Πάντως, για την έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού μίλησε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «όλη η διαδικασία γίνεται ψηφιακά από το κλείσιμο του ραντεβού, μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού. Με αυτόν το τρόπο κλείνει ο κύκλος σχετικά με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό». Και όπως επεσήμανε ο κος Πιερρακάκης, «το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ασφαλές, δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί και φέρει ψηφιακή σφραγίδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο