Σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, είναι η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας. Πρόκειται για μία παγκόσμια εορτή που εορτάζεται κάθε χρόνο και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1999. Έτσι, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε επίσημα τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας και καθιέρωσε το 2008 ως το Διεθνές Έτος Γλωσσών.
Πώς καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας;
Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2000 με σκοπό να προωθήσει την ειρήνη και την πολυγλωσσία σε όλο τον κόσμο και να προστατεύσει όλες τις μητρικές γλώσσες.
Αφορμή για την υιοθέτησή της στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 21 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινό Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν, στα πλαίσια του «Γλωσσικού Κινήματος», για να εμποδίσουν την απαγόρευση της γλώσσας τους Μπενγκάλι και την υιοθέτηση της επίσημης γλώσσας του Πακιστάν, Ουρντού.
Η αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Η ημέρα ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Μπανγκλαντές ως «Ημέρα του Γλωσσικού Κινήματος», για να αναγνωριστεί μετά από την UNESCO. Στο Μπανγκλαντές η 21η Φεβρουαρίου είναι επίσημη αργία.
Από τις περίπου 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στον κόσμο, οι μισές από αυτές απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για γλώσσες ιθαγενών πληθυσμών χωρίς γραπτή παράδοση και επίσημη αναγνώριση στα κράτη όπου ομιλούνται.
Η UNESCO επιλέγει ένα θέμα για κάθε Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας και διεξάγει σχετικές εκδηλώσεις στην έδρα της στο Παρίσι. Το 2008, το Διεθνές Έτος Γλωσσών ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου. Γιορτάζεται στη Χιλή, τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες, την Αίγυπτο και τον Καναδά.
Να σημειωθεί πως οι Μπανγκλαντεσιανοί γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας αφήνοντας λουλούδια στο Μνημείο των Μαρτύρων και τα αντίγραφα του. Είναι δημόσια αργία από το 1953 και είναι επίσης, γνωστή ως Σοχίντ Ντιμπός (Ημέρα των Μαρτύρων). Είναι χαρακτηριστικό να οργανώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, να διεξάγουν λογοτεχνικούς αγώνες, να σχεδιάζουν αλπάνα στους δρόμους, να τρώνε εορταστικά γεύματα και να ακούν τραγούδια.
Ποιες άλλες Παγκόσμιες Ημέρες υπάρχουν μέσα στον Φεβρουάριο;
- 2 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
- 4 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
- 6 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων.
- 9 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
- 13 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.
- 15 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου.
- 20 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
- 21 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας.
- 22 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης (Προσκοπισμού – Οδηγισμού).