Τεχνολογία

ΕΥΠ: Αποκτά νέο σύστημα παρακολούθησης για viber και whatsapp

ΕΥΠ: Αναμένεται να αποκτήσουν ένα νέο, σύγχρονο σύστημα για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Φαίνεται πως εκσυγχρονίζεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η κύρια υπηρεσία συγκέντρωσης, επεξεργασίας και διανομής πληροφοριών, στα αρμόδια στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ελλάδας, αναμένεται να αποκτήσουν ένα νέο, σύγχρονο σύστημα για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν πλέον να καταγράφουν χιλιάδες συνομιλίες που θα γίνονται και μέσω Viber, WhatsApp, Signal και άλλες παρόμοιες εφαρμογές.

Όπως αναφέρουν οι ισχυρισμοί σε δημοσίευμα στα «Νέα Σαββατοκύριακο», εταιρεία με έδρα το Μιλάνο έχει προκριθεί για να αναλάβει το «στήσιμο» του συστήματος για λογαριασμό της ΕΥΠ. Πρόκειται για ιταλική εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει παρόμοια συστήματα σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και άλλες χώρες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ενώ το κόστος εκτιμάται στα 6.200.000 ευρώ.

Και να σημειωθεί ότι το σύστημα που διαθέτει σήμερα η ΕΥΠ καθώς και τα συστήματα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο σύστημα:

  • Θα συμβάλλει καταλυτικά στην πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο πλέον χρησιμοποιεί τέτοιου είδους εφαρμογές που είναι δύσκολο έως και αδύνατον να παρακολουθηθούν.
  • Θα παρέχει τη δυνατότητα στους χειριστές του συστήματος να παρακολουθούν και να καταγράφουν ακόμα και 1.100 «στόχους» κινητής τηλεφωνίας και 500 στόχους, ταυτόχρονα.
  • Θα εντοπίζει με ευκολία οι ιστοσελίδες που επισκέπτεται ο «στόχος», ακόμη και το ποιο προφίλ ή ποια προφίλ χρησιμοποιεί στο Facebook μέσω του κινητού του, κάτι που δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερα.
  • Θα προσφέρει ξεκάθαρη εικόνα προσώπων και διασυνδέσεων, με τη χαρτογράφηση των διαδικτυακών κλήσεων και επαφών, ακόμα και αν αλλάζουν οι αλγόριθμοι. Αρκεί να σημειωθεί ότι η διαρκής αλλαγή των αλγορίθμων ήταν αυτή που μέχρι σήμερα δυσκόλευε τις αρχές στις παρακολουθήσεις τέτοιων εφαρμογών.

Πάντως, προσφορές για το συγκεκριμένο σύστημα είχαν υποβάλλει δύο ιταλικές, μία καναδική και δύο ισραηλινές εταιρείες, τέσσερις εκ των οποίων αποκλείστηκαν για διαφορετικούς λόγους.

Να αναφέρουμε πως η ΕΥΠ έχει ως κύριες δραστηριότητες τη συλλογή, επεξεργασία και διανομή, στις αρμόδιες αρχές, πληροφοριών οι οποίες αφορούν στην εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και την αντιμετώπιση της κατασκοπευτικής, σε βάρος της χώρας, δραστηριότητας των ξένων οργάνων πληροφοριών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο