Ελλάδα

Lockdown παράταση Ελλάδα: Το δίλημμα των ειδικών για το τι θα ανοίξει – Πότε αποφασίζουν

Lockdown παράταση Ελλάδα: Το θέμα είναι αν η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα ανοίξει το λιανεμπόριο ή τα σχολεία.

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του lockdown και πολλά ακούγονται για το τι θα γίνει μετά και πώς θα κινηθούν οι πολίτες από την 1η Μαρτίου, με την ελληνική κυβέρνηση να φαίνεται να επιθυμεί ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, με το λιανεμπόριο να φαίνεται πως έχει προτεραιότητα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος έκανε λόγο για «σταθεροποίηση» της κατάστασης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για τις «κόκκινες» περιοχές

Ωστόσο, σημείωσε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι τα σχολεία και η συζήτηση μπορεί να πάει στο ποιο από τα δύο θα ανοίξει πρώτα. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επεσήμανε. Υπάρχει επιφυλακτικότητα πάντως ως προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές από τους λοιμωξιολόγους αν και είναι και πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα άνοιγμα, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στο ερώτημα «σχολεία ή λιανεμπόριο» ανέφερε πως είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων.

Πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις;

«Φαντάζομαι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν. Στις 14 Δεκεμβρίου όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αρνητική επίπτωση στην πανδημία. Συνέχισε να πέφτει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου», εξέφρασε χαρακτηριστικά.

Υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων είναι και ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως «κατά την άποψή μου δεν φταίνε τα σχολεία και τα καταστήματα για την έξαρση της επιδημίας, αλλά οι δραστηριότητες που γίνονται σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε μια κοινωνία, όπως η Ελλάδα, όπου η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εκτιμώ ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων υπό συντεταγμένες συνθήκες παρά μια κατάσταση απαγόρευσης που κουράζει και οδηγεί σε δραστηριότητες εκτός ελέγχου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο