Κρούσματα σήμερα 25/2: Στα 1784 τα νέα κρούσματα – 39 νέοι θάνατοι- 367 διασωληνωμένοι
ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 186.469, εκ των οποίων το 51,8% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:
Ακολουθεί η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.784, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.469 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.600 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.410 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 367 (70.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι69έτη. To 86.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.315 ασθενείς
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 (ημερήσια μεταβολή -3.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς. Ηλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη(εύρος 15 έως 103 έτη).
Η εικόνα που μεταφέρει η ΠΟΕΔΗΝ τρομάζει
Η «έκρηξη» κρουσμάτων των δύο τελευταίων ημερών, καθώς και οι διασωληνωμένοι που είναι πολλοί (357 χθες Τετάρτη) συντηρούν την ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής από χθες έως σήμερα εισήχθησαν 101 ασθενείς με κορωνοϊό. Όμως, διακρίνεται μία σταθεροποίηση ως προς τις νοσηλείες στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής:
Εισαγωγές ασθενών:
- ΤΖΑΝΕΙΟ 39
- ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 25
- ΣΩΤΗΡΙΑ 16
- ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 13
- ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ 3
- ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 15
«Να γίνει επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καλεί να γίνει επίταξη των ΜΕΘ λόγω της κρίσιμης κατάστασης. «Όταν βρίσκεσαι σε πόλεμο δεν διαπραγματεύεσαι με τους πολίτες. Τους επιστρατεύει η πολιτεία θέλουν δε θέλουν για να πολεμήσουν. Στη προκειμένη περίπτωση δεν δισπραγματεύεσαι με τους ιδιώτες υγειονομικούς. Τους επιστρατεύεις. Όπως επιστρατεύεις και τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα χωρίς αστερίσκους», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.
Η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Αδειάζει η γενική ΜΕΘ του Αγία Όλγα, της οποίας οι ασθενείς μεταφέρονταΙ για να μετατραπεί σε ΜΕΘ κορωνοϊού.
- ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 14 γεμάτες ΜΕΘ στις 14
- ΚΑΤ 13 γεμάτες ΜΕΘ στις 14
- ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 12 στις 16
- ΣΩΤΗΡΙΑ 79 στις 84
- ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 44 στις 44
- ΕΛΠΙΣ 6 στις 6
- ΝΙΜΤΣ 2 στις 4
- ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ 12 στις 12
- ΘΡΙΑΣΙΟ 17 στις 17
- ΑΤΤΙΚΟ 31 στις 33 (σήμερα εφημερεύει)
ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΘ ΣΗΜΕΡΑ 244
- ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ 130
- ΚΕΝΕΣ 14
«Αναμένονται ακόμη 14 κλίνες στο ΚΑΤ, με μετακινήσεις προσωπικού και 9 κλίνες στο Αγία Όλγα με μετατροπή της γενικής ΜΕΘ», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.
Την πολύ δύσκολη κατάσταση για την Αττική επιβεβαίωσε χθες στην επίσημη ενημέρωση και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ανάμεσα σε άλλα, είπε: ««Ο θανατηφόρος αυτός ιός, δυστυχώς, είναι πάρα πολύ επικίνδυνος με αποτέλεσμα συνάνθρωποί μας να χάνουν τη ζωή τους καθημερινά και άλλοι να δοκιμάζονται σκληρά. Η Αττική έχει αυτή την εποχή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με συνέπεια να υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. με ρεκόρ εισαγωγών στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Εχθές (σ.σ. προχθές), Τρίτη, είχαμε 168 εισαγωγές και τη Δευτέρα, είχαμε 186 εισαγωγές. Και η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 90% – 235 ΜΕΘ από τις συνολικά 262».
Τι είπε για τη συνέχιση ή όχι του lockdown ο υπουργός Υγείας
Ο Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε στην Πάτρα σήμερα και συγκεκριμένα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης, με αφορμή τα εγκαίνια για την επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής. Ο υπουργός έκανε νέο κάλεσμα για τήρηση των μέτρων και συμμετοχή στους εμβολιασμούς για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού και να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας «θέλω να πω για μία ακόμα φορά ότι στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε όλη την χώρα, για να προστατευτούμε από την COVID-19, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παροτρύνω ξανά όλους να εμβολιαστούν».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη φτάσει σε πολύ μεγάλο αριθμό εμβολιασμών, δηλαδή 790.000 εμβολιασμούς σε όλη την χώρα και προχωρούμε ακάθεκτοι. Παροτρύνω λοιπόν ξανά όλους να εμβολιαστούν, αφού ο συνδυασμός των μέτρων ατομικής προστασίας και του εμβολιασμού θα οδηγήσει σε αποσυμπίεση του εθνικού συστήματος υγείας και σε προφύλαξη των συμπολιτών μας».
Επίσης, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «ο εμβολιασμός προχωράει και σύντομα θα δούμε το πόσο σημαντικός είναι, διότι με τον εμβολιασμό θα μειωθούν η θνητότητα, η νοσηρότητα και οι ασθενείς, οι οποίοι προκύπτουν ως βαρέως πάσχοντες».
Αναφορικά με την προμήθεια των εμβολίων, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «πιέζουμε συστηματικά και οργανωμένα, ώστε να έρχονται τα εμβόλια με τον πιο σύντομο τρόπο από το εξωτερικό και με βάση την κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια». «Αμέσως μετά», συνέχισε, «τα χρησιμοποιούμε και εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας, ενώ ήδη έχουν κλειστεί 1, 4 εκατ. ραντεβού, για εμβολιασμό».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για πιθανή παράταση του lockdown, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «δεν θέλω να προτρέξω, έχουμε την επιτροπή των επιστημόνων που μας συμβουλεύει».
Σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αχαΐα, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «επισκέφτηκε πρόσφατα την Πάτρα ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε σύσκεψη με τους γιατρούς και την υγειονομική περιφέρεια, ενώ ανοίγουμε και άλλες κλινικές για την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, προκειμένου να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας».
Τι γίνεται σε Αχαΐα και Ηλεία
Σε αυτό το σημείο ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «είχαμε πρόβλημα στην αρχή της πανδημίας με τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας, αλλά καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια, όλες οι νοσηλευτικές μονάδες της περιοχής να ανταπεξέλθουν και να υποστηρίξουν τον κόσμο», τονίζοντας ότι «και πάλι αυτό θα κάνουμε τώρα».
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «έπειτα από μήνες προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επαναλειτουργία της κλινικής», προσθέτοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια, «έχουν συμβολή η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το πανεπιστήμιο Πατρών, ο ιατρικός σύλλογος, η διοίκηση της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου».
Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τον καθηγητή καρδιοθωρακοχειρουργικής και διευθυντή της κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, Νικόλαο Χαροκόπο, «για την συνεργασία, την στελέχωση και την άρτια οργάνωση της κλινικής», όπως και «όλους τους εργαζόμενους συναδέλφους ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό της κλινικής, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο».
Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο υπουργός Υγείας, «είναι σημαντικό και κομβικό να υπηρετούμε τους συμπολίτες μας και αυτό το κάνουμε με επαγγελματισμό, με αυταπάρνηση και με αίσθηση του καθήκοντος» συμπληρώνοντας: «Χαίρομαι πάρα πολύ που συμβάλλουμε σήμερα στην περαιτέρω αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας δια μέσου της κλινικής και του νοσοκομείου και εύχομαι και ευελπιστώ να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, γιατί αυτό είναι το καθήκον και το λειτούργημα όλων. ‘Αλλωστε, η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι το μεγαλύτερο αγαθό».
Ακόμη, ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι «οι πιο σημαντικές στιγμές για έναν πολιτικό, είναι στιγμές που μπορεί να αποδεικνύεται ότι είναι αξιόπιστος και εγώ σήμερα μπορώ να κοιτάω τους συμπολίτες μου στα μάτια και να τους λέω ότι κράτησα το λόγο μου».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νικόλαος Χαροκόπος, σε δηλώσεις που έκανε, ευχαρίστησε το υπουργείο Υγείας, το πανεπιστήμιο Πατρών, την 6η υγειονομική περιφέρεια, την διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και το νοσηλευτικό για την δημιουργία και την οργάνωση της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής και πρόσθεσε: «Αξίζει να τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια έγινε εν μέσω COVID-19 και αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό στοίχημα, ώστε να μην γίνει μονοθεματική η δημόσια υγεία. Και η δημιουργία αυτής της νέας κλινικής το αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο».
Κινητοποίηση των εργαζόμενων για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ
Στο μεταξύ, με αφορμή την σημερινή επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας και το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ζητώντας μεταξύ άλλων, μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, μόνιμες προσλήψεις, καθώς και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ στην συγκέντρωση παρέστη και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.
Τι λέει για την παράταση των μέτρων ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης
Την ανησυχία του για τη δυναμική διασποράς των μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην Αττική, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Τόνισε δε ότι μια εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή ώστε να βγει η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας από το «κόκκινο», καθώς όπως ανέφερε η απόδοσή του υπολογίζεται στο 45%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο.
«Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμικής. Η απόδοση του lockdown στην Αττική υπολογίζεται ότι είναι στο 45% που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου δε θα είναι τόσο μεγάλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.
Μόνο τότε μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα
Αναφορικά με τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, σημείωσε ότι για να θεωρηθεί ασφαλές το άνοιγμα στην Αττική, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 450, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο. «Η μια εβδομάδα παράτασης του lockdown που θεωρούσα εγώ ούτως ή άλλως αναγκαία, μπορεί και να μη φτάνει αυτή τη στιγμή. Η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βγάζει την Αττική από το κόκκινο», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το lockdown δε θα είναι το τελευταίο, αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι «αν φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος Μαΐου, η δυναμική διασποράς του ιού, ακόμα και τα υπερμεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη, θα είναι πολύ πολύ χαμηλή». Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι ακόμα και με αυτό το κακό σενάριο, στο τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. «Δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης, αλλά θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας», δήλωσε ο καθηγητής εκτιμώντας ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2021.
Ποια είναι η εκτίμηση Δερμιτζάκη
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, μίλησε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, την πράσινη κάρτα εμβολιασμού, αλλά και την παράταση του lockdown, και τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα. «Τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, που μας δίνεται μια λύση στο χέρι, και εμείς για κάποιο λόγο προσπαθούμε να τη διαλύσουμε δημιουργώντας περίεργα σενάρια», είπε για το θέμα της πράσινης κάρτας εμβολιασμού ο κ. Δερμιτζάκης.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως οι έγκυες, ανοσοκατασταλμένοι, που μπορεί να μην ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό ή να μην τον ξεκινήσουν καθόλου. Αυτό είναι πολύ μικρό ποσοστό, και πρέπει να σκεφτούμε ότι μια κοινωνία θα βρίσκεται σε συνολικούς περιορισμούς γιατί αυτό το μικρό ποσοστό δε θα έχει την πράσινη κάρτα.
Πώς, όμως, μπορεί να εφαρμοστεί μια πράσινη κάρτα σε μια περίοδο που δεν έχουμε διαθέσιμα εμβόλια; Αν ο πληθυσμός της Ευρώπης έχει εμβολιαστεί κατά 30-40% τον Μάιο, και εφαρμοστεί ένα πιστοποιητικό, άνθρωποι οι οποίοι θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και δεν το έχουν διαθέσιμο, θα πρέπει να μπουν σε πολύ μεγαλύτερους περιορισμούς. Αυτό δημιουργεί ανισότητα. Οι ευπαθείς ομάδες αποτελούν ένα ποσοστό, αλλά όχι τεράστιο. Αν εμβολιαστούν δε μας δίνει τη συλλογική ανοσία της αγέλης. Αν η κοινωνία ανοίξει μόλις εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, τα νοσοκομεία θα γεμίσουν με νέους», συνέχισε στο ίδιο θέμα ο κ. Δερμιτζάκης.
«Δεν διαφωνώ στη λογική του από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο σε όλους, να υπάρχει ενός είδους πιστοποιητικό. Όταν όμως υπάρχει έλλειψη του εμβολίου, τότε δημιουργείται ανισότητα στο ποιος μπορεί να έχει αυτή την κάρτα», τόνισε ο ίδιος.
«Ακόμα και να φτάσουμε στο 70% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, είναι διαφορετική η θεωρία από την πράξη στον έλεγχο του ιού. Ακούμε για μεταλλάξεις ή για στελέχη. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο στέλεχος να αρχίσει τη μετάδοσή του. Από το σημείο που θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, μέχρι το σημείο που πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη διαχείριση», σημείωσε.
«Αν πετύχουμε ένα 60-70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τον Μάιο, και κάνουμε μετά ένα πολύ σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, τότε ίσως μπορούμε μετά να ανοίξουμε συνολικά. Η μεταβατική περίοδος θα είναι πολύ πιο ελεύθερη από ό,τι είμαστε τώρα, αλλά δε θα είναι τελείως ελεύθερη», εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης.
Αναφερόμενος στην παράταση του lockdown, ο ίδιος είπε ότι «Από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή. Η αύξηση των κρουσμάτων ενώ είμαστε σε lockdown οφείλεται στο ότι γίνονται πολλές επαφές σε “παρανομία”. Όταν κλείνουμε όλες τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης, οι πολίτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους. Ουσιαστικά, όσο πιο παράνομο είναι κάτι, τόσο πιο ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει μέσα σε κλειστούς χώρους. Η ψυχολογία των πολιτών έχει αλλάξει και λόγω της κούρασης και λόγω της δυνατότητας να ξεφύγουν από το lockdown. Αν δίναμε δυνατότητες να αποσυμπιεστεί κάπως η κοινωνία, θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο ισορροπίας».
Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πόσο μπορεί να παραταθεί το lockdown, ανέφερε ότι «Μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δε θα μας δείξει τίποτα. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δε νομίζω ότι με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία θα πιέζονται ακόμα, κάποιος θα πει να ανοίξουμε. Πρέπει να βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Δεν είναι γρήγορη και αποδοτική η κατάσταση με το lockdown. Η ελπίδα είναι τα εμβόλια, όλα τα άλλα είναι μκροδιαχείριση».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας