Πολιτική

Μητσοτάκης πιστοποιητικό εμβολιασμού: Μήνυμα στους «27» – Να συμφωνήσουμε, θα το κάνουν αλλιώς οι ιδιώτες

Μητσοτάκης πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι αναφέρει η ανταπόκριση του Politico. Ποια είναι η άποψη της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε στο «τραπέζι» των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ανάγκη δημιουργίας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Politico, David M. Herszenhorn, ο Ελληνας πρωθυπουργός προέτρεψε τους επικεφαλής να συναινέσουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Οπως φέρεται να δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης: «Οσο πιο γρήγορα συμφωνήσουμε για τα πιστοποιητικά τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει για εμάς».

Να υπογραμμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ πρότεινε το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να διασφαλιστεί η ταχύτερη επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών.

Δείτε την ανάρτηση του ανταποκριτή του Politico

Η άποψη της προέδρου της Κομισιόν

Η επιτάχυνση της έγκρισης των εμβολίων και των εμβολιασμών, οι μεταλλάξεις, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις βρίσκονται επί τάπητος της Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ:

• Την υποστήριξη της ΗΕRA για ισχυρή απάντηση στις μεταλλάξεις

• Την εφαρμογή της σύστασης για περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία

•Την εξεύρευση μιας κοινής προσέγγισης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Δείτε την ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν

Όπως αναφέρει η ανταπόκριση της Ειρήνης Ζαρκαδούλα για την ΕΡΤ, όσο βελτιώνεται ο καιρός και πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι τόσο περισσότερες χώρες επιθυμούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για το πιστοποιητικό. Όπως φαίνεται Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Εσθονία και Δανία σχηματίζουν κοινό μέτωπο.

Ευρωπαίος Αξιωματούχος επισήμανε την Τετάρτη ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία να συνεχίσει η συζήτηση για το πιστοποιητικό, να προχωρήσουμε και να διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχει συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα ακόμη και για το πώς θα ονομάζεται. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του προέδρου Μισέλ να κρίνει τι είναι σωστό και τι όχι. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα είναι μέρος της συζήτησης και ο στόχος είναι η κοινή προσέγγιση.

Επίσης, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο dpa υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή αλλιώς θα υπάρξουν διμερείς λύσεις κι ο ρόλος της ΕΕ είναι να υπάρξει διασφάλιση της αναγνώρισης των εμβολιασμών. Τέλος, για επιτάχυνση των διαδικασιών που σχετίζονται με το πιστοποιητικό έκανε λόγο και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο