Ελλάδα

Lockdown Αττική: Παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα – «Φλέγονται» Πειραιάς και Δυτικός Τομέας

Lockdown Αττική: Παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα – «Φλέγονται» Πειραιάς και Δυτικός Τομέας
Lockdown Αττική: Ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε αναλυτικά την εικόνα που ανησυχεί τους ειδικούς.

Όλοι το περιμέναμε, ειδικά μετά την προαναγγελία του πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη και έτσι ανακοινώθηκε. Το καθεστώς του σκληρού lockdown παραμένει στην Αττική για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ συναγερμός έχει σημάνει για τον Πειραια και τη Δυτική Αττική.

Στη σημερινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε αναλυτικά την εικόνα που έχουν οι ειδικοί και γι’ αυτό αποφάσισαν την παράταση των μέτρων για το Λεκανοπέδιο και για άλλες περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Επίσης, ανακοίνωσε ποιες περιοχές περνούν στο «κόκκινο», δηλαδή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Ο υφυπουργός είπε: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι τα ίδια σε όλη την επικράτεια και οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή εξετάζονται και αναλύονται από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ώστε να καθοριστεί το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιοχής και κατ’ επέκταση τα μέτρα που ισχύουν σε αυτή.

Σύμφωνα λοιπόν με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από σημερινή ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) μπαίνουν από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί και έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, με εξαίρεση το Δήμο Μεγανησίου, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα – από 7, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 43 εχθές το βράδυ.

Στο κόκκινο μπαίνει επίσης και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όπου παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο Δήμο Ηγουμενίτσας, όπου εντοπίζεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, με τα ενεργά κρούσματα να έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα.

Αυξητική τάση, μικρότερης όμως κλίμακας, παρατηρείται και στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατρών, η οποία μάλιστα συνδέεται με κινητικότητα μεταξύ των τριών Δήμων όπως αποτυπώνεται τόσο από τα κρούσματα, όσο και από την ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) εντάσσεται επίσης και η Περιφερειακή Ενότητα Σύρου, όπου τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν από 3, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 32 εχθές το βράδυ.

Στο κόκκινο επίσης μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 7, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 45 εχθές το βράδυ.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπαίνει και ο Δήμος Αρταίων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 16, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 64, έχουν δηλαδή τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) κατατάσσεται επίσης και ο Δήμος Διδυμοτείχου, όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από 25, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 89.

Στο κόκκινο μπαίνει και ο Δήμος Λοκρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς έχουν αυξηθεί από 17, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 82. Η κατάσταση στη Μαλεσίνα είναι ανησυχητική και συστήνουμε πιστή, αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) επίσης κατατάσσεται και ο Δήμος Αμφιλοχίας, όπου την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 15, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 50 εχθές το βράδυ.

Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου τίθεται ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, λόγω της αυξητικής τάσης που παρατηρείται τόσο στο Δήμο Ηρακλείου όσο και στους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής, καθώς και της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα. Ενώ επιπρόσθετα έχουν ανιχνευθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, θυμίζω, και μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, που προφανώς προβληματίζουν τους επιδημιολόγους μας.

Σε Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) μπαίνει και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, όπου παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλους τους Δήμους. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στο Δήμο Λουτρακίου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 4, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 27.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μία αναφορά σε δύο Δήμους: στο Δήμο Λαρίσης και στο Δήμο Βόλου, όπου επίσης το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Τώρα, από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου, από το κόκκινο, βγαίνουν καθώς έχει βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική τους εικόνα οι Δήμοι Τεμπών και ο Δήμος Καρπάθου, οι οποίοι μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης στο πορτοκαλί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Τέμπη έχουν 8 ενεργά κρούσματα, ενώ είχαν φτάσει τα 40 στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ η Κάρπαθος έχει 1 ενεργό μόλις κρούσμα, όταν είχε 15 στις 12 Φεβρουαρίου. Ευχαριστούμε τους κατοίκους και τις δημοτικές αρχές των Τεμπών αλλά και της Καρπάθου, για τη συνεργασία τους και για την ιδιαίτερη προσοχή που έδωσαν στην ορθή εφαρμογή των μέτρων.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο κόκκινο δηλαδή, παραμένουν η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η νήσος Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δήμος Άργους Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Θα ήθελα να σημειώσω σε αυτό το σημείο, ότι τα στοιχεία έδειχναν βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της Τανάγρας και της Θήβας, όμως τις τελευταίες 3 ημέρες παρατηρείται εκ νέου αυξητική τάση, καθώς στην Τανάγρα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 36, από 25 που ήταν στις 22 Φεβρουαρίου και στη Θήβα σε 66, από 47 που ήταν στις 22 Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαίο από τους επιδημιολόγους μας η παράταση των πρόσθετων μέτρων».

Τα ανησυχητικά νούμερα για Πειραιά και Δυτική Αττική

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όσον αφορά τώρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, το βαθύ κόκκινο. Από το επίπεδο αυτό βγαίνει ο Δήμος Μυκόνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης. Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Μυκόνου, όπου υπάρχουν πλέον 3 ενεργά μόλις κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53, κάνει δυνατή την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Παρά ταύτα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, παραμένουν ο Δήμος Καλυμνίων, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου της Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, πλην της Σκύρου, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και η Περιφέρεια Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 721, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 1302 σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Πειραιά τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80%, από 533 στις 18 Φεβρουαρίου, σε 910 εχθές, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται και στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στον Κορυδαλλό από 45, στις 18 του μήνα, σε 95 μέχρι εχθές, στο Πέραμα από 28 σε 50, στη Νίκαια από 64 σε 70 και στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα από 51 σε 65.

Λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η περιοχή, κρίνεται απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Για αυτό και καλούμε τις δημοτικές Αρχές να πάρουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία, ώστε να συμβάλλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην προσπάθεια αυτή.

Παρόμοια είναι η εικόνα, δυστυχώς, και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, όπου επίσης καταγράφηκε αυξητική τάση, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 835, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 1.036. Έχουμε μια αύξηση, δηλαδή, 24% μέσα σε μια εβδομάδα. Τάση που δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από δήμο σε δήμο. Η κατάσταση είναι κρίσιμη ως επικίνδυνη και για αυτό και παρακαλούμε τους κατοίκους αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ειδικά Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Απευθύνουμε έκκληση και ζητάμε την συνεργασία και την συμβολή όλων, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Τον τρόπο για να το πετύχουμε αυτό τον γνωρίζουμε και δεν είναι άλλος από την πιστή, την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments