Ελλάδα

Lockdown: Πήρε παράταση για μια εβδομάδα στην Αττική – Αφόρητη η πίεση στις ΜΕΘ

Lockdown: Πήρε παράταση για μια εβδομάδα στην Αττική – Αφόρητη η πίεση στις ΜΕΘ
Lockdown: Ποιες άλλες περιοχές μπήκαν στο «κόκκινο».

Η κατάσταση αναφορικά με τον κορωνοϊό παραμένει πολύ δύσκολη. Μπορεί στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε να είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για την άρση του lockdown, αλλά η «έκρηξη» των κρουσμάτων που ακολούθησε, η αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική και οι μεταλλάξεις του ιού που είναι πιο μεταδοτικές, δεν άφησαν κανένα περιθώριο. Το lockdown για την Αττική παρατάθηκε για μια εβδομάδα και, ίσως, χρειαστεί και δεύτερη.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν ακόμα οι δήμοι Καλύμνου, Κορδελιού – Ευόσμου και οι νομοί Ευβοίας, Αχαΐας, Αρκαδίας. Από το «βαθύ κόκκινο» βγήκε η Μύκονος και μπήκε στο «πορτοκαλί».

Στο «κόκκινο» μπήκαν οι: δήμοι Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Ηγουμενίτσας, Σύρου, Σάμου, Άρτας, Διδυμότειχου, Λοκρών (η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στη Μαλεσίνα), Αμφιλοχίας, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, με το Λουτράκι να είναι στο επίκεντρο. Από το «κόκκινο» βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους – Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε για τη σοβαρή κατάσταση που υπάρχει στους Δήμους Λάρισας και Βόλου, όπου υπάρχει η πιθανότητα να ληφθούν έκτακτα μέτρα. 

Στην ενότητα του Πειραιά η κατάσταση προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 80%, στα 1.342. Τόσο στο κέντρο, όσο και στις άλλες περιοχές. Θα ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να περιοριστεί η διασπορά. Παρόμοια εικόνα υπάρχει και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, φτάνοντας τα 1.036 ενεργά κρούσματα.

Νέα δεδομένα ισχύουν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

  • Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
  • Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.
  • Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
  • Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

Αφόρητη η πίεση στις ΜΕΘ

Αύξηση της τάξης του 40% καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στις νέες διαγνώσεις της COVID-19 στην Αττική, με την επακόλουθη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να «στριμώχνει» τα περιθώρια για οποιαδήποτε κατάσταση εφησυχασμού ή χαλάρωσης στο λεκανοπέδιο.

Ενδεικτικό είναι ότι η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID-19 στην πρωτεύουσα βρίσκεται πλέον στο 88%. Ειδικότερα, ο σημαντικά επιβαρυμένος κεντρικός τομέας της Αθήνας με 212 νέα σημερινά κρούσματα παραμένει το στοιχείο-κλειδί για την εξέλιξη της πανδημίας στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ωστόσο στο προσκήνιο βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες ο Πειραιάς (167 νέα κρούσματα χθες) και η Δυτική Αττική (126 νέα κρούσματα χθες).

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις τελευταίες αναλύσεις συνηγορούν στην κατάσταση αυξημένου συναγερμού στην οποία φαίνεται να μπαίνουν οι δύο αυτές περιοχές, καθώς στον Πειραιά καταγράφονται πλέον 1.100 ενεργά κρούσματα, ενώ λίγο λιγότερα είναι αυτά στη Δυτική Αττική (1.036).

Σύμφωνα με τους ειδικούς της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση στην -ήδη εμφανή- πίεση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αλλά και άνοδο στον αριθμό των θανάτων την επόμενη εβδομάδα.

Να υπογραμμιστεί, ωστόσο, ότι η πίεση δεν αφορά μόνο το λεκανοπέδιο, αφού η σταθερή αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των συνανθρώπων μας που διασωληνώνονται (371 σήμερα) εντείνει την ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ πανελλαδικά.

Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται και στον αριθμό των νέων εισαγωγών ανά ημέρα, καθώς την εβδομάδα αυτή ο μέσος όρος ανήλθε στις 260 από μόλις 208 την προηγούμενη Παρασκευή. Η αύξηση αυτή συνετέλεσε και στην άνοδο του αριθμού των συνολικών νοσηλειών στην επικράτεια που ξεπερνούν τις 2.500 (2.200 την προηγούμενη εβδομάδα).Χθες, μάλιστα, ξεπέρασαν και τον μέσο όρο, φτάνοντας στις 270 νέες εισαγωγές.\

Η δυσοίωνη κατάσταση αποτυπώνεται στην επιβάρυνση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκα Μαγιορκίνη, αναμένεται να οδηγήσει και σε άνοδο των θανάτων τις επόμενες ημέρες. Χθες, πάντως, ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν την ζωή τους από COVID-19 έφτασαν τους 29.

Σημαντικό στοιχείο στη χθεσινή τοποθέτηση του καθηγητή ήταν και η επίπτωση τηςπανδημίας ανά ηλικιακή ομάδα, με τη μείωση που παρατηρείται στους ανθρώπους άνω των 65 ετών να επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο εμβολιασμού αποδίδει. Ενδεικτική είναι και η αποκάλυψη της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου και εργάζεται «Κανένας από τους υπερήλικες που μολύνθηκε από τον ιό και είχε λάβει το εμβόλιο δεν νόσησε σοβαρά. Κανένας δεν διασωληνώθηκε, ούτε εισήχθη σε ΜΕΘ», σημείωσε η καθηγήτρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments