Τεχνολογία

Panasonic: Επιχειρεί να φέρει την επανάσταση στον κόσμο της επιστήμης

Panasonic: Με τo σύστημα MIPS, προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Την επανάσταση στον κόσμο της επιστήμης επιχειρεί να φέρει η Panasonic με το σύστημα Medical Imaging Projection System που ανέπτυξε. Το νέο σύστημα χειρουργικής βοήθειας-υποβοήθησης που αναπτύχθηκε από την Panasonic σε συνεργασία με τη Mitaka Kohki Co., Ltd και το Kyoto University, παρακολουθεί τις αλλαγές στο σχήμα και τη θέση των οργάνων σε πραγματικό χρόνο και προβάλλει απευθείας πληροφορίες που απαιτούνται για εγχειρήσεις.

Πριν λίγα χρόνια είχε παρουσιαστεί μια νέα τεχνολογία (ICG fluorescence imaging techniques) με σκοπό την παροχή βοήθειας στην πλοήγηση κατά τη διεξαγωγή εγχειρήσεων ήπατος. Ωστόσο οι γιατροί έπρεπε να κοιτούν μπρος- πίσω, στο σημείο της εγχείρησης και στην οθόνη.

Πως λειτουργεί

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος η Panasonic συνεργάστηκε με το Kyoto University και άρχισε την ανάπτυξη ενός συστήματος χειρουργικής βοήθειας συνδυάζοντας την εμπειρία της στις ιατρικές κάμερες και την τεχνολογία image projection. Το νέο αυτό σύστημα καθιστά το υπέρυθρο φως, που κανονικά είναι αόρατο στο γυμνό μάτι, ορατό στο σημείο της εγχείρησης για τους χειρουργούς. Οι εικόνες που καταγράφονται από την υπέρυθρη κάμερα υφίστανται επεξεργασία και προβάλλονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, σε format που προσδιορίζεται από γιατρούς.

Το σύστημα πρέπει να είναι εξαιρετικά ασφαλές απέναντι σε δονήσεις και εύκολο στη μετακίνηση με λίγη δύναμη, έτσι ώστε οι χειρουργοί να μπορούν να προβάλλουν τις απαραίτητες πληροφορίες στο πεδίο της εγχείρησης χωρίς να νιώθουν κάποιο στρες. Για να επιτευχθεί αυτό, η Panasonic επίσης συνεργάστηκε με τη Mitaka Kohki, εταιρεία που ειδικεύεται στα χειρουργικά μικροσκόπια.

Οι προσπάθειές τους κατέληξαν σε ένα επαναστατικο σύστημα χειρουργικής βοήθειας, το Medical Imaging Projection System (MIPS). Με το MIPS οι γιατροί δεν πρέπει να κοιτούν πέρα από το πεδίο της εγχείρησης, ενώ λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Το MIPS βοηθά τους γιατρούς να κάνουν τομές με ακρίβεια σε προβαλλόμενες γραμμές, κάτι που ελαχιστοποιεί την αιμορραγία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των χρόνων ανάρρωσης και παραμονής στο νοσοκομείο για τους ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο