Αφορολόγητο: Έρχονται αλλαγές – Τι θα ισχύει με τις χάρτινες αποδείξεις
Μία νέα εφαρμογή για τον «χτίσιμο» του αφορολογήτου προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Με τη νέα εφαρμογή θα μπορεί ο κάθε φορολογούμενος να ανεβάζει τις αποδείξεις αγορών που πλήρωσε με μετρητά. Αυτό το σχέδιο ήδη ετοιμάζει να δώσει προς χρήση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Έτσι ο κάθε φορολογούμενος αντί να στέλνει φακέλους στην εφορία θα μπορεί να σκανάρει και και να διαβιβάζει ηλεκτρονικά τις αποδείξεις στην ΑΑΔΕ.
Οι πληρωμές αυτές στη συνέχεια θα συνυπολογίζονται και στη φορολοταρία για τα 1.000 ευρώ. Αυτό που μελετάται είναι, κατά τη διάρκεια της αρχικής εφαρμογής του προγράμματος, μόνο οι συγκεκριμένες «χάρτινες» αποδείξεις να μετρούν για τις κληρώσεις που πραγματοποιεί κάθε μήνα η ΑΑΔΕ και στη συνέχεια να αρχίζουν να μετρούν για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου δηλαδή το 30% του εισοδήματος που πρέπει να συγκεντρώνεται κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Όλα αυτά αποκάλυψε προ ημερών σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί από φέτος με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγή.
Τι θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε για την επιστρεπτέα προκαταβολή ότι το ότι το μη επιστρεπτέο τμήμα της θα είναι αφορολόγητο. Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αποτελεί φορολογικό εισόδημα, αφού όπως είπε, μέσα σε κάθε κρατική ενίσχυση υπάρχει η σημείωση ότι δεν φορολογείται.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα χαριστεί σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα είναι αφορολόγητο. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις στο όριο του 30% του εισοδήματος για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές δαπάνες του φορολογικού έτους 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές δηλώσεις.
Τεκμήρια
Για το κομμάτι των τεκμηρίων, τόνισε ότι είναι δύσκολο θέμα δημοσιονομικά και ότι το 2022 θα γίνουν κινήσεις με στόχο οι αυθαίρετες διατάξεις να περιορίζονται και να υποκαθίστανται από μέτρα που στηρίζονται σε ηλεκτρονικούς ελέγχους. Σημείωσε ακόμα ότι για τους Θεσμούς δεν είναι εφικτό το μέτρο της αποπληρωμής χρεών στην Εφορία σε 240 δόσεις, καθώς απαιτούν λιγότερο χρόνο. Έτσι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για 60 έως 72 δόσεις στην Εφορία. Δήλωσε ότι οι επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα κρατήσουν και μετά τη λήξη της πανδημίας, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας