Ελλάδα

Καθηγητής Σαρηγιάννης: Ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων μπορεί να δώσει αποτέλεσμα

Καθηγητής Σαρηγιάννης: Ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων μπορεί να δώσει αποτέλεσμα
Καθηγητής Σαρηγιάννης: Τι ανέφερε για τα σχολεία και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και στο κατά πόσο είναι εφικτό να ανοίξει το λιανεμπόριο, μίλησε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως είπε στο Mega, είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με τόσα πολλά κρούσματα.

Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα ο καθηγητής εκτιμά ότι η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα, ενώ μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα. Το σημαντικό είναι, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι θα γίνει με τα σχολεία:

Για τα σχολεία ο Σαρηγιάννης ανέφερε ότι αν η διασπορά στην κοινότητα μείνει σε χαμηλά ποσοστά τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με μια σχετική ευκολία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Στην ιδέα ενός ολικού lockdown δύο εβδομάδων, που πρότεινε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, είναι μια λύση που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα. Ωστόσο, όλες οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται.

«Όταν είμαστε σε ημικλείσιμο, να προετοιμαζόμαστε για να ανοίγουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα»,  είπε ο ίδιος.  Τέλος, μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, η οποία ακολουθεί μια ήπια αυξητική πορεία, αλλά είναι ελεγχόμενη, αν και τυπικά βρίσκεται στο κόκκινο. “Αυτό που ανησυχεί είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών” κατέληξε.

Τι λένε τα τελευταία στοιχεία:

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.176 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 192.270 εκ των οποίων το 51,7% είναι άνδρες. Συγκεκριμένα: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς. Τέλος, οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.00%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments