Ελλάδα

Kορωνοϊός Ελλάδα: 1.159 κρούσματα σε Αττική, 304 σε Θεσσαλονίκη, 112 σε Αχαΐα

Kορωνοϊός Ελλάδα: 1.159 κρούσματα σε Αττική, 304 σε Θεσσαλονίκη, 112 σε Αχαΐα
Kορωνοϊός Ελλάδα: «Βράζει» ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 318 νέα κρούσματα αλλά και ο Πειραιάς με 202 νέες μολύνσεις.

Αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα 2/3 ενώ μεγαλύτερος ήταν και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Τα κρούσματα άγγιξαν τα 2.353. Στην Αττική συνολικά ξεπέρασαν τα 1000 ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα και στη Θεσσαλονίκη με την Αχαϊα να είναι επίσης στο «κόκκινο» κάνοντας την άρση των μέτρων να απομακρύνεται και πάλι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Κεντρικό και Δυτικό Τομέα Αθηνών, με 318 και 185 κρούσματα, ενώ και ο Πειραιάς παρουσιάζει άσχημη εικόνα με 202.

Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς:

  • Ανατολική Αττική 103
  • Βόρειος Τομέας Αθήνας 155
  • Δυτική Αττική 41
  • Δυτικός Τομέας Αθήνας 185
  • Κεντρικός Τομέας Αθήνας 318
  • Νήσων 28
  • Νότιος Τομέας Αθήνας 127
  • Πειραιάς 202

Συνολικά 21 περιφέρειες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, οι ακόλουθες:

  • Αιτωλοακαρνανία 20
  • Αργολίδα 36
  • Αρκαδία 14
  • Βοιωτία 23
  • Εύβοια 24
  • Ηλεία 20
  • Ημαθία 27
  • Ηράκλειο 40
  • Θεσπρωτία 21
  • Ιωάννινα 20
  • Καβάλα 13
  • Κιλκίς 11
  • Κοζάνη 32
  • Κορινθία 54
  • Λάρισα 90
  • Ρέθυμνο 16
  • Σέρρες 12
  • Τρίκαλα 10
  • Φθιώτιδα 33
  • Χαλκιδική 25
  • Χανιά 13

Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από χθες προανήγγειλε τη συνέχιση του lockdown, αλλά η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να προχωρήσουμε σε σταδιακό άνοιγμα μετά την Καθαρά Δευτέρα και αύριο θα ανακοινώσει νέα μέτρα για το ΕΣΥ στην Αττική αφού η πίεση είναι πολύ μεγάλη.

Ο πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα βρέθηκε στο «Σωτηρία» και ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν νύχτα και μέρα τον αγώνα, δίπλα στους ασθενείς, κατά της πανδημίας της Covid-19.

«Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήρθα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στο πρόσωπό σας, σε όλους τους εργαζόμενους εδώ στη νέα Μονάδα Εντατικής του “Σωτηρία”» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην επικεφαλής της νέας ΜΕΘ Μαρία Νταγάνου. Η νέα ΜΕΘ εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ιός δεν επιτρέπει εφησυχασμό έως ότου οικοδομηθεί τείχος ανοσίας μέσω της εκστρατείας εμβολιασμού. «Να θυμόμαστε πάντα ότι ο ιός καραδοκεί παντού, έτσι δεν είναι; Βλέπετε εσείς περιστατικά -και είναι σημαντικό να το λέμε αυτό- έχουμε περιστατικά νέων ανθρώπων χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Μας αιφνιδιάζει αυτός ο ιός, γι’ αυτό η προσοχή πρέπει να είναι η μέγιστη. Μέχρι να εμβολιαστούν τουλάχιστον οι συμπολίτες μας για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτά τα οποία μας έχετε πει εσείς ότι πρέπει να κάνουμε και είναι αποτελεσματικά», σημείωσε κατά τη συνομιλία του με την κ. Νταγάνου.

Επισήμανε δε, ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να εμβολιαστούν, καθώς εμπεδώνεται η ασφάλεια των εμβολίων και η πολιτεία κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Με τους εμβολιασμούς δεν έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Δηλαδή το πρόβλημά μας είναι το ανάποδο, ο κόσμος θέλει να εμβολιαστεί, είναι μια μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης αυξάνεται το ποσοστό των συμπολιτών μας που θέλουν να εμβολιαστούν. Αυτό γίνεται γιατί διαπιστώνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και νομίζω ότι έχουν εμπιστοσύνη και στην πολιτεία, η οποία έχει δρομολογήσει αυτήν την διαδικασία με επαγγελματισμό και με σεβασμό επίσης στους συμπολίτες μας οι οποίοι έρχονται να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι από τον Απρίλιο η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά. «Άρα, θα μπορούμε να προχωράμε και πολύ πιο γρήγορα», είπε. H κ. Νταγάνου σημείωσε ότι από τις 26 Οκτωβρίου που άρχισε να λειτουργεί η νέα ΜΕΘ για ασθενείς με Covid έχουν νοσηλευτεί μέχρι σήμερα 220 άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός, τον οποίο συνόδευε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, συνομίλησε με τη Διευθύντρια της νέας ΜΕΘ Μαρία Νταγάνου, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, καθώς και με τον Διοικητή του νοσοκομείου Σωκράτη Μητσιάδη.

Νωρίτερα σήμερα (2/3), πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

      • Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.
      • Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.
      • Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

    Επίσης, όπως αποφασίστηκε, αύριο το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα και το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. svg%3E

    Οι ειδικοί πάντως αναζητούν νέα «έξυπνα» μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά τςη νόσου στην κοινότητα και συγχρόνως η κοινωνία να αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα.

    Σημειώνεται ότι επισήμως το lockdown και τα αυστηρά μέτρα θα ισχύουν έως και τις 8 Μαρτίου, ωστόσο, αναμένεται να πάρει παράταση έως τις 16 του μήνα, καθώς τόσο το ιικό φορτίο όσο και τα νέα κρούσματα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, χτες ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

    Αφού έκανε λόγο για «έξυπνες λύσεις» σημείωσε: «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια, η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: 

    «Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πια από την εκδήλωση της πανδημίας νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας. Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε πολύ ικανοποιητικά. Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα».

    Τι θα γίνει με τους κωδικούς 6 και 4

    Ένα από τα ζητήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι η «πληγή» του κωδικού 6 που φαίνεται να χρησιμοποιείται από πολίτες με καταχρηστικό τρόπο. Ορισμένοι πολίτες φαίνεται να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο κωδικό για διαδημοτικές μετακινήσεις, πηγαίνοντας για άσκηση από τη μια άκρη του λεκανοπεδίου στην άλλη. Η βασική αλλαγή που εξετάζεται είναι οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τον κωδικό 6 αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο.

    Την ίδια στιγμή συζητούνται και αλλαγές στον κωδικό 4, αφού εξετάζεται να διεξάγονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. 

    Ανησυχία για τη μείωση του ιικού φορτίου

    Καμία μείωση στο ιικό φορτίο δεν δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Ν. Θωμαίδης. Όπως εξήγησε ο καθηγητής τα στοιχεία αυτά προέκυψαν χθες το βράδυ και αφορούν μέχρι και την Κυριακή. «Δυστυχώς το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση» είπε συγκεκριμένα. Ο κος Θωμαίδης, εξήγησε πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουαρίου και ήταν περί το 200% και ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξης του -20% ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό.

    «Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα» είπε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με τον καθηγητή επιπρόσθετα αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων. svg%3E

    Η άποψη της Ματίνας Παγώνη για το lockdown

    Στο πως μπορεί να γίνει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αναφέρθηκε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε, το άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο ενώ υπογράμμισε ότι μετά τις 15 Μαρτίου δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown.

    Όσον αφορά τα καταστήματα, η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για διατήρηση της μετακίνησης με αποστολή μηνύματος. Παράλληλα σημείωσε πως όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες με πολίτες να μην φορούν έστω την μάσκα.

    Τέλος, η ειδικός παραδέχτηκε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το εάν θα ξαναπάμε σε lockdown και επεσήμανε πως ο αριθμός νοσηλευομένων ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα μειωθεί σταδιακά. «Χθες το βράδυ γύρω στις 2 είχαμε 93% κάλυψη των ΜΕΘ. Κατά την κρίση μου περάσαμε το πικ της πανδημίας» κατέληξε.  svg%3E

    Γιατί δεν «δουλεύει» το lockdown

    Στον δείκτη θετικότητας που ανέβηκε το Σαββατοκύριακο πάνω από το 6% αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι πάντα τα Σαββατοκύριακα είναι υψηλότερος, καθώς τεστ κάνουν κυρίως αυτοί που έχουν σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού.

    Παράλληλα εξήγησε γιατί δεν αποδίδει το lockdown. Υπογράμμισε ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από αυτήν του Νοεμβρίου κι αυτό το δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600, ενώ τώρα είναι περίπου 400. «Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το lockdown δεν αποδίδει στο βαθμό που περιμέναμε. Όπως υπογράμμισε, «ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό είπε θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών».

    Αφού τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για αγορές, προβλέποντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό, πρότεινε το λιανεμπόριο να ανοίξει με τη μέθοδο click in shop. «Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για τις μάσκες καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα» σημείωσε και είπε ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα. Τέλος, ζήτησε από τους πολίτες λίγη υπομονή και προέβλεψε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών το καλοκαίρι θα είμαστε κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα.  svg%3E

    Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και στο κατά πόσο είναι εφικτό να ανοίξει το λιανεμπόριο, μίλησε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως είπε στο Mega, είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με τόσα πολλά κρούσματα.

    Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα ο καθηγητής εκτιμά ότι η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα, ενώ μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα. Το σημαντικό είναι, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments