ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παύλος Χρηστίδης
Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ

Παύλος Χρηστίδης στο pagenews.gr: Ο νόμος της ΝΔ επιβάλλει την επαναμεταγωγή Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό

Παύλος Χρηστίδης στο pagenews.gr: Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε αναφορικά με το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει «αυτοπαγιδευτεί» στον νόμο που ψήφισε η ίδια, ενώ χαρακτήρισε αδιανότητη τη δήλωση Δρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η 17Ν «δεν τρομοκράτησε κανένα».

Την ώρα που η ζωή του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και η πολιτική σύγκρουση γύρω από το θέμα έχει «ανάψει», ο Παύλος Χρηστίδης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε αναφορικά με το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει «αυτοπαγιδευτεί» στον νόμο που ψήφισε η ίδια και χαρακτηριστικά σχολίασε «Dura lex, sed lex» (Είναι σκληρός ο νόμος, αλλά νόμος»).

Επίσης, τόνισε ότι η θανατική ποινή δεν περιλαμβάνεται στους κανόνες του κράτους δικαίου. Ακόμα, χαρακτήρισε αδιανότητη τη δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η 17Ν «δεν τρομοκράτησε κανένα».  Διαβάστε τι είπε ο Παύλος Χρηστίδης στον Δημήτρη Τάκη:

Για τις εξελίξεις αναφορικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και την πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει:

«Ήμουν πρωτοετής φοιτητής της Νομικής όταν εξαρθώθηκε η 17 Νοέμβρη, τότε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τότε τα ζητήματα ειδικά μετά τη δικαστική απόφαση, η οποία υπήρξε για όσους συμμετείχαν στη 17 Νοέμβρη, με οδήγησαν να πιστεύω ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ το ζήτημα της 17Ν και της τρομοκρατίας που αυτή προκάλεσε, τη δεκαετία του ’80 και του ’90 ξανά στην επικαιρότητα.

Ειλικρινά, παρακολουθώ τη συζήτηση αυτή με πολύ μεγάλη απορία, γύρω από την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για ένα ζήτημα που είναι ληγμένο μέσα μας, θα έλεγα, για δεκαετίες τώρα. Δεν χωράει βία, δεν χωράει τρομοκρατία, δεν χωρούν οι στυγνοί δολοφόνοι στην κοινωνία μας και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στη φυλακή με τεράστια ποινική και η ηθική απαξία των πράξεών του.

Το γεγονός ότι σήμερα ξανασυζητάμε για τη 17Ν για το τι προκάλεσε σε οικογένειες και στην ελληνική κοινωνία και στη χώρα και στην εικόνα της προς τα έξω, είναι κάτι το οποίο αποτελεί, δυστυχώς, ένα στίγμα για την Ελλάδα του 2021 και κανένας από εμάς δεν το περίμενε».

Για το αν οι αντιδράσεις που υπάρχουν έχουν να κάνουν με την ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος ή κάποιοι βλέπουν με συμπάθεια και ιδεoλογικά πια αυτά που έκανε ο Δ. Κουφοντίνας και η 17Ν:

«Εγώ δεν μπορώ να κρίνω τι βλέπουν κάποιοι και τι νιώθουν για την τρομοκρατία. Θεωρώ ότι, όπως είπα προηγουμένως, αυτός ο κύκλος έχει κλείσει οριστικά. Οφείλουμε να πούμε, ειδικά εμείς που στη Χαριλάου Τρικούπη έχουμε δεχθεί εκατοντάδες μολότοφ ως “ένδειξη διαμαρτυρίας στο σύστημα” χωρίς να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα παρά μόνο κίνδυνος ανθρώπινων ζωών, ότι καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε κάθε τέτοια επίθεση, είτε αφορά αστυνομικά τμήματα είτε αφορά μαγαζιά που έχουν κλείσει εξαιτίας του κορωνοϊού και τις βλέπουν να πλήττονται και από μια τυφλή βία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο νόμος, το κράτος δικαίου δεν πρέπει να σέβεται αυτά τα οποία ψηφίζουν οι βουλευτές ή αλλάζουν οι κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση έφερε συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές που την έχουν παγιδεύσει σε μια υποχρέωση να εφαρμόσει τον νόμο. Αυτός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα διότι θα αποτελεί στίγμα για τη χώρα να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, ένας απεργός πείνας από μια διαδικασία που, επιτρέψτε μου, θα έχει και πολιτικές συνέπειες. Υπό την έννοια ότι για πάρα πολλούς ανθρώπους θα αποτελέσει ένα πεδίο δήθεν αγωνιστικότητας, ότι έκανε η 17Ν πριν από δεκαετίες».

Για την πρόταση του ΚΙΝΑΛ πάνω στο ζήτημα, για το πώς θα αποφορτιστεί η κατάσταση:

«Εφαρμόζοντας τον νόμο. Ο νόμος τον οποίο έκανε η Νέα Δημοκρατία στο τέλος του 2020 επιβάλλει την επαναμεταγωγή του κυρίου Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού. Στη συνέχεια μπορεί να αποφασιστεί η μεταγωγή του οπουδήποτε αλλού. Το νόμιμο δικαίωμα του με βάση αυτό που ψήφισε η νυν κυβέρνηση, είναι αυτό. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τη δικαιολογία του κορωνοϊού, όταν κατέπεσε αυτό βρήκε και άλλες δικαιολογίες. Η ουσία είναι τι λέει ο σωφρονιστικός κώδικας. Ο σωφρονιστικός κώδικας είναι ξεκάθαρος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επαναλαμβάνω αυτοπαγιδεύτηκε η Νέα Δημοκρατία, η οποία οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο, όπως μαθαίναμε στο πρώτο έτος της Νομικής. Dura lex, sed lex. Είναι σκληρός ο νόμος, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί».

Για το αν μια υποχώρηση της ΝΔ θα σημάνει «κακό προηγούμενο», όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη:

«Αυτό που περιγράφετε είναι εκτός του νομικού μας πλαισίου. Εφόσον το κράτος δικαίου έχει υποχρέωση να προχωρήσει στην υλοποίηση των κανόνων του, η συζήτηση τελειώνει εκεί. Δεν υπάρχει η συζήτηση, που την έχω ακούσει και εγώ, μήπως κάποιος ποινικός κρατούμενος ή κάποιος που καταδικάστηκε από τη Χρυσή Αυγή ξεκινήσει απεργία πείνας, τι θα γίνει. Εάν υπάρχει νόμιμο δικαίωμα, τότε το νόμιμο δικαίωμα αυτό εφαρμόζεται. Εάν έχει κάποιο πρόβλημα η κυβέρνηση, αλλάζει τον νόμο. Θυμίζω ότι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες, οι οποίες είχαν και “πολιτικό” χρώμα ή κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν πολιτικό χρώμα, έχουν βγει από τις φυλακές τις προηγούμενες δεκαετίες, συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά και η κοινωνική ειρήνη και η ισορροπία, προχωρά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς από μας ξεχνά την απαξία των πράξεών τους και το τι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να κουβαλάνε μέσα τους. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι το κράτος δικαίου, ο Δυτικός πολιτισμός, αν θέλετε, έχει συγκεκριμένους κανόνες. Η θανατική ποινή δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς και δεν περιλαμβάνεται και ο φόβος απέναντι στον νόμο».

Για τα σχόλια από τη μεριά κυβερνητικών στελεχών ότι αυτή η θέση είναι φιλικά διακείμενη στον τρομοκράτη και για τη δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα ότι «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17Ν»:

«Είναι αδιανόητες αυτές οι φράσεις, δεν τις έχω ακούσει και επομένως εκτιμώ ότι αυτό που λέτε είναι μια πραγματικότητα. Εάν έχει πει κάτι τέτοιο ο κ. Δρίτσας είναι απαράδεκτο, αδιανόητο. Έχουν χάσει δεκάδες άνθρωποι τη ζωή τους απο τον στυγνό και αμετανόητο δολοφόνο Δημήτρη Κουφοντίνα. Αυτό είναι κάτι για το οποίο η Δικαιοσύνη απεφάνθη με πολύ σκληρό τρόπο. Άρα, μακριά από μας τέτοιου είδους δηλώσεις.

Παρά την απόπειρα της ΝΔ τη δεκαετία του ’80 να ταυτίσει ένα κομμάτι της δράσης της 17Ν με το ΠΑΣΟΚ, ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αυτές οι οποίες εξάρθρωσαν τη 17Ν και είναι αυτές οι κυβερνήσεις που επιτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό έργο, φυσικά στη συνέχεια και όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις ακολούθησαν έναν δρόμο. Απαράδεκτες είναι τέτοιου τύπου δηλώσεις, γνωρίζουμε πολύ καλά τι τρόμο δημιούργησε η 17Ν για μια πολύ μεγάλη περίοδο στη χώρα».