Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα ΕΣΠΑ για πληττόμενους κλάδους

Άδωνις Γεωργιάδης: Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο τους έτους και του τουρισμού εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο τους έτους και του τουρισμού εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει μέσω ΕΣΠΑ προγράμματα στήριξης για πληττόμενους κλάδους όπως τα γυμναστήρια, η εστίαση, οι παιδότοποι.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο περιοδικό Epsilon7 διευκρίνισε πως τα νέα «έρχονται» και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ η κυβέρνηση εξετάζει και τη δημιουργία τρίτου κύκλου του εγγυοδοτικού προγράμματος. Σχετικά με τη χρηματοδότηση ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Όλα τα χρηµατοδοτικά µας εργαλεία απορροφήθηκαν στο 100%. Και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Εγγυοδοτικό Ι και ΙΙ εξαντλήθηκαν, άρα, είχαν πολύ µεγάλη επιτυχία στην αγορά. Τώρα ξεκινάει το καινούριο µας πρόγραµµα για τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις µε χαµηλότοκα δάνεια ύψους έως 50.000 ευρώ και θα ακολουθήσουν και επόµενα προγράµµατα, ενδεχοµένως και  τρίτος κύκλος του Εγγυοδοτικού καθώς και διάφορες άλλες ωραίες ιδέες που εξετάζουµε.

Όµως, όλα αυτά, το τονίζω, αφορούν επιχειρήσεις που δύνανται να χρηµατοδοτηθούν. Εγώ δεν υποστηρίζω ποτέ την ιδέα να πιεστεί το τραπεζικό σύστηµα και να δώσει δάνεια σε επιχειρήσεις που ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν θα τα επιστρέψουν.

Αυτή θα ήταν η ασφαλέστερη οδός για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήµατος και της οικονοµίας µας στο µέλλον. Η κυβέρνηση θα δώσει σε όλους αυτό που δύναται και πρέπει να λάβουν, χωρίς να θέσει σε ρίσκο το µέλλον του ελληνικού λαού».

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης για νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρήσεων

Η δράση αφορά στην κάλυψη τόκων υφιστάμενων ενήμερων δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που νομίμως λειτουργούν στη χώρα οι οποίες

  • δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε τομέα δραστηριότητας πλην των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στην παρασκευή, επεξεργασία και εμπορία καπνού, καθώς και σε συγκεκριμένους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας
  • παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους το έτος 2020 σε ποσοστό 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Η ανωτέρω προϋπόθεση δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί εντός του 2020.

Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση(συνολικές Covid επιδοτήσεις συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του Β’ Κύκλου Επιδότησης Τόκων) δεν δύναται σε ονομαστική αξία να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 1.800.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο