Ελλάδα

Σωτήρης Τσιόδρας: Διαφωνεί με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο καθηγητής εξέφρασε την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν είναι πλέον στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενεργός για την καταπολέμηση του ιού. Εξακολουθεί να είναι μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και να έχει τακτικές επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τα μέτρα που έχουν παρθεί. Όπως φαίνεται το ίδιο ισχύει και για τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδρίασαν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά οι αποφάσεις δεν ήταν ομόφωνες. Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλος διχασμός ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς υπήρξε τροποποίηση στους κωδικούς 2 και 6 ενώ άλλαξε και η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας και άλλοι επιστήμονες θεώρησαν ότι αυτά δεν είναι μέτρα, αλλά ημίμετρα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας

Σωτήρης Τσιόδρας: Ήθελε αυστηρό lockdown τριών εβδομάδων

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σωκράτης Τσιόδρας επιθυμούσε να επιβληθεί ένα σκληρό lockdown για τρεις εβδομάδες προκειμένου να “καθαρίσει” η χώρα. Ο γνωστός καθηγητής πιστεύει ότι τα μέτρα δεν θα έχουν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, ειδικότερα να σκεφτεί κανείς πόσο έχει πιεστεί το ΕΣΥ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι τραγική. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Βασίλης Κικίλιας στην χθεσινή ενημέρωση.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ieidiseis.gr, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ενημερώσει εδώ και ημέρες προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να ληφθούν ημίμετρα. Ο καθηγητής άλλοι επιστήμονες που διαφωνούν με τα μέτρα που επιλέχθηκαν, έκριναν ότι θα πρέπει για τρεις εβδομάδες να μπει lockdown και σε παραγωγικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοικτές και απασχολούν δια ζώσης πάρα πολλούς εργαζομένους. Όπως εκτιμούσαν, το μέτρο αυτό θα μείωνε δραστικά τη μεταδοτικότητα στους εργασιακούς χώρους αλλά και στα ΜΜΜ ενώ θα περιόριζε ουσιαστικά και την κινητικότητα.

Αντίθετα δεν πιστεύουν ότι η αλλαγή της χρήσης του κωδικού 6 με τη χρησιμοποίησή του μόνο για βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο καθώς και ο χιλιομετρικός περιορισμός για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, μπορεί σε αυτή την κρίσιμη φάση να βοηθήσουν στην ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο