Ελλάδα

Άρση μέτρων: Πιθανό το άνοιγμα στις 15 ή στις 22 Μαρτίου

Άρση μέτρων: Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αποφάσεις εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και τα νούμερα των κρουσμάτων.

Αισιόδοξος, ότι παρά τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι κοντά, εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. «Η πίεση στο ΕΣΥ σε αυτό το τρίτο κύμα είναι ηπιότερη του δευτέρου, αυτό που είδαμε τον Νοέμβριο», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα σημείωσε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη, που αποτελεί εν μέρει έκπληξη λαμβάνοντας υπόψιν τη διασπορά των μεταλλάξεων που είναι πιο μεταδοτικές. Αναφορικά με την σταδιακή άρση μέτρων είπε ότι θα πρέπει «να δούμε να αναστρέφεται η τάση των κρουσμάτων. Σε αυτή τη φάση είναι ήπια ανοδική, σε κάποιες περιοχές όχι τόσο ήπια, ή στάσιμη. Όταν δούμε να γίνεται καθοδική θα είναι ώρα να δούμε τα επόμενα βήματα».

Άρση μέτρων: Ο ρόλος των μεταλλάξεων

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις και κυρίως τα στελέχη που σχετίζονται με αυτά της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας, όπως τα δυο κρούσματα που καταγράφηκαν για πρώτη φορά σήμερα στην Αττική. Επίσης, προβληματισμό προκαλούν και οι διασωληνώσεις νέων ανθρώπων. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών. «Κανείς δεν είναι απρόσβλητος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άρση μέτρων: Ο ρόλος των μεταλλάξεων

Άρση μέτρων: Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για άνοιγμα της οικονομίας;

Οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί κατά του ανοίγματος του λιανεμπορίου πριν την Καθαρά Δευτέρα. Ο κ. Εξαδάκτυλος, ωστόσο, σημείωσε ότι είναι πιθανό το άνοιγμα μετά την Καθαρά Δευτέρα (15 Μαρτίου) «ή να χρειαστεί μια εβδομάδα επιπλέον (22 Μαρτίου)». Σε ερώτηση για το σχέδιο ανοίγματος των καταστημάτων με φυσική παρουσία καταναλωτών και με το νέο SMS αποκρίθηκε:

«Στο λιανεμπόριο το πρόβλημα δεν είναι το τί γίνεται μέσα στο κατάστημα. Δηλαδή το να πάει κάποιος που φορά μάσκα και να αγοράσει ένα είδος υπόδησης ή ένδυσης, με την αναλογία του ενός ανθρώπου ανά κάθε 15 τ.μ. ή 25 τ.μ. Το πρόβλημα είναι στις εικόνες συνωστισμού στην αγορά. Δηλαδή σε αυτό που βλέπουμε στους εμπορικούς δρόμους, στις ώρες αιχμής. Εκεί έγκειται η ανησυχία. Εκτιμούμε ότι το νέο SMS θα βοηθήσει σε αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο