Πανελλήνιες 2021: Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις των αποφοίτων
Με τον πρώτο μήνα της άνοιξης να είναι γεγονός χιλιάδες μαθητές μετρούν αντίστροφα για τις Πανελλήνιες 2021. Η διαδικασία θα είναι διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού η ύλη έχει διαφοροποιηθεί. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας από σήμερα (8/3) οι παλαιοί απόφοιτοι, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως και την Παρασκευή 19 Μαρτίου.
Πανελλήνιες 2021: Σημειώνεται ότι οι φετινοί μαθητές έχουν ήδη υποβάλλει την αίτηση – δήλωση συμμετοχής.
Οι Εξετάσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιουνίου, όπως συνέβη και πέρυσι. Σε ότι αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις των υπολοίπων τάξεων γυμνασίου και λυκείου ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν. Την ίδια ώρα, το υπουργείο ψάχνει τρόπους ενίσχυσης των Περιφερειακών Πανεπιστημίων, με ανακατανομή των θέσεων προκειμένου να μην μείνουν πολλές κενές θέσεις με το σύστημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Στόχος βέβαια του υπουργείου παραμένει να μην εισαχθούν υποψήφιοι με βαθμολογίες 1,2 και 3. Ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να κυμανθεί στους 78.000 αντίστοιχα δηλαδή με πέρυσι και η ανακατανομή των θέσεων θα αποτυπωθεί στο μηχανογραφικό δελτίο, προκειμένου να μην είναι υψηλός ο αριθμός των κενών θέσεων.
Πανελλήνιες 2021: Τι ισχύει για τις δηλώσεις
Διευκρινίζεται ότι από σήμερα (8/3) και μέχρι τις 19 Μαρτίου οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συμμετοχής μπορούν να συμπληρώσουν τις “ειδικές” αιτήσεις. Δηλαδή να προσθέσουν ειδικά μαθήματα ή προτίμηση για ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές/Αστυνομικές σχολές. Η αίτηση υποβάλλεται από τους αποφοίτους στα Λύκεια. Αρχικά ο υποψήφιος βρίσκει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, το υπόδειγμα της Α-Δ (Α-Δ απόφοιτος), το κατεβάζει και αν μπορεί το εκτυπώνει. Αν δεν μπορεί να το εκτυπώσει, μπορεί να το προμηθευτεί από το σχολείο του.
Πανελλήνιες 2021: Από τα πανεπιστήμια θα καθοριστούν οι συντελεστές
Σημειώνεται ότι φέτος η ελάχιστη βάσης εισαγωγής θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Ο συντελεστής θα οριστεί από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Ο βαθμός δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα , δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας